Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Върнете бригадите!

Повод за размисъл стана едно скорошно пътуване през Бургаска област. След Айтос (тези, които са от района ще го потвърдят) има прекрасни насаждения, главно на лозя, но и овошки.

Повечето са подържани от гиганта „Винпром“ и изглеждат…възхитително. И минавайки през този прекрасно обработен район, в колата стана дума за бригадите. Видях, че групи хора берат гроздето, прекарват го, обработват го. Дали са служители или наети сезонни работници – няма значение. Важното за мен е, че цялата тази земя беше подържана прекрасно.

Знам, че преди време младежите са ходели по бригади, за да вършат именно тази работа. Берат плодовете, подреждат ги, изнасят ги към камионите. И по време на цялата тази работа (тъй като е наистина много) се завързват приятелства, пеят се песни вечерно време и изобщо се създават мигове за цял живот. Вярвам, че има много хора на възрастта на нашите родители, които да помнят с умиление за тези летни дни, прекарани на бригадите.

Една интересна снимка, на която се вижда книжка, давана на бригади:

Снимка на Данаил Бонев (личен архив)

Снимка на Данаил Бонев (личен архив)

Днес младежите също ходят на бригади, но в чужбина. Правят същото всъщност -берат, чистят, обезкостяват риба и т.н. Но в чужда страна. Разбира се, има много, които са прекарали страхотно. Но има и голям процент студенти, които се връщат скарани. Не само от работа, но и от отношението към тях.

В Сирия и много арабски страни има също бригади за учениците, но се правят за самата страна. не бива да сравняваме двата типа държави, но все пак е подобно на това, което някога е било в България. Западните страни правят подобно нещо днес. Явно миналото няма единствено сива страна.

Лично аз бих отишъл на една бригада, като онези в миналото. Не бих ходил в чужбина и да ме гледат отвисоко. Предпочитам да бера нашето грозде, чиито масиви започват да пустеят масово из България, пред това да пълня торбите с английски боровинки. „Призив“ бяха публикували интересен материал относно бригадите в чужбина, прочетете го.

Смятам, че въвеждането отново на бригадите в страната ще е нещо добро за младежта, която и без това се чуди какво да прави с ежедневието си (без да слагам общ знаменател над всички, разбира се). И, нека се уточним – това няма нищо общо с „връщането на комунизма“ и подобни тези. Това е безумно, защото отдавна се прави в несоциалистически страни. И както виждаме всеки бърза да ходи натам.

Едно лично мнение, което не претендира за най-вярното.

20 responses to “Върнете бригадите!

 1. Нели септември 22, 2009 в 11:10 am

  Спомням си тези чудесни години! Хем работиш,хем ти е приятно и даже ни плащаха.Ако сега имаш бих изпратила децата си със сигурност:) Същото важи и за военното обучение след втори курс:)

 2. Айбури септември 22, 2009 в 11:58 am

  Проблемът на бригадите е бил, че са били задължителни. За ученици и студенти. Тоест, за хора, чието основно задължение е било да продължат образованието си, а не да берат грозде.
  Моите родители са ми разказвали за бригадите. Невероятен е начинът, по който спомените от младостта неизменно се превръщат в скупчване на слънце, песни и приятелства. И никой не си спомня мръсотията, гадната работа и дневната норма, която трябва да изпълниш. (познайте как са се справяли с нея разни градски деца, които през живота си не са пипвали лопата)
  Разказвали са ми и за задължителното военно обучение. Мръсотия, студена вода, търчиш с някаква пушка насам-натам, крещят ти, още мръсотия. Като се има предвид колко не мога да понасям оръжия и военни, не мисля, че това е най-приятният начин да изкараш ваканцията.
  Изобщо – ако бригадите не са задължителни, а по желание и за тях се плаща както на запад – страхотно, нека учениците и студентите имат възможност, ако решат, да участват в тях. Но да пропуснем, моля, пенсионерски мрънканици като „днешните млади се чудят с какво да си запълват времето“ и „днешните млади не са свикнали на тежък труд“.

 3. Владимир септември 22, 2009 в 12:48 pm

  Ако върнат бригадите да върнат и концлагерите тогава? Гнусни комунистически лакеи, повръща ми се от вас. Колко са ви плащали? Стотинки… Автора на тази статия е изключително неграмотен и необразован. Отивай в Куба или в Северна Корея на бригади, там ги има все още. Ще ти плащат нищо и ще се чудиш какво да ядеш, глупако… Изумен съм от безмозъчността на автора сътворил тази глупост. Знаеш ли защо хората ходят в чужбина на бригади? За да изкарат някой лев, защото не искат да слугуват на наследниците на комунистическата номенклатура, които ограбиха България и държат народа в изключителна бедност. Ти искаш да направиш свободните хора, отново роби. Такива като теб трябва да попаднат в ГУЛАГ, за да усетите „положителните“ страни на социалистическото общество…

 4. Ruslan Trad септември 22, 2009 в 12:50 pm

  Ако бъдат въведени, както на Запад, чудесно ще е. Според мен въвеждането им ще се отрази добре. Пенсионерските мрънканици ги споделям донякъде за един голям процент от моите връстници, съжалявам, че го казвам, просто познавам много хора, които са мързеливи до мозъка на костите си, а се оплакват постоянно.
  Военната служба е била нужна по онава време, днес е безсмислена -няма за какво да се подържа армия от онзи тип. ЯСно е, че в днешна България няма да успее нищо „задължително“, но нека да има подобна опция за бригади.

 5. Лита септември 22, 2009 в 12:56 pm

  Две много важни подробности изпускаш обаче:
  1. едновремешните бригади са били задължителни (аз лично не бих искала да ме задължават каквото и да е)
  2. на сегашните студентски бригади в чужбина плащат и то доста добре – ходила съм на такава бригада и парите ми бяха главен и основен стимул да го направя.

 6. Ruslan Trad септември 22, 2009 в 1:16 pm

  Владимир:Айде пак с познатите изрази. Едва ли си ти човекът, който ще определя дали съм грамотен 🙂 Ти по-добре оправи комплексите си. На другите хора им се повръща от такива, като теб, тъй че е взаимно.

  Лита: Правилно е, парите са важни. Ако бъде заплащано сносно за извършената работа, тогава какъв е проблемът да бъдат въведени и тук. Не смяташ ли, че българите имат страх от думата „задължително“? Разбира се, че днес няма да бъде задължително, няма и как да стане. Но нищо не пречи да се въведат пак.

 7. Весела септември 22, 2009 в 4:27 pm

  Руслан,напълно споделям твоето мнение както за бригадите ,така и за мързела:)
  Владимир:жал ми е за теб 😦

 8. Xquisite септември 22, 2009 в 4:43 pm

  Като бях втори клас ни заведоха в едни полета да събираме моркови. Това е единствената бригада, на която съм ходила. В продължение на седмица всеки ден ни караха там, за да пълним шайги с изровени моркови. Нямам спомен за пеене на песни, завръзване на приятелства, а миговете за цял живот, които си спомням беше кал, мръсотия и крещяши другарки. Не са ни плащали нищо, а и нямам спомен да са ни давали храна, мисля че си носехме от вкъщи, както по екскурзиите. Спомените на мои познати, които не са толкова изкуфели, че да забравят каква е била реалността, са подобни и то още по- ужасяващи на моменти.
  А за организирането на бригади сега не виждам какво пречи- навсякъде се набират сезонни работници, стига да имаш желание ще започнеш веднага. Виж, това че заплащането да събираш цял ден картофи е 5 лева, е друг въпрос. Затова всички се ориентират към Англия, да речем, където за това ще им платят повече.

 9. Evgeni септември 22, 2009 в 5:19 pm

  Какво значи да се върнат.Ако се търсят млади хора и им се плаща добре за свършения труд те няма да ходят в чужбина.Няма значение дали се нарича бригада или не..

 10. Pingback: Re: Върнете бригадите! « Terra IncogLita

 11. frog’n'roll септември 23, 2009 в 7:53 am

  И комунизъма да върнете. Така де – бригадите бяха екстра към неговите хубости.

  Ха, как ли пък не! Да пращат детето ми задължително да бере гроздето на айтоските мутри, за по 5 ст. килото. В студ, дъжд и кал! Да спи в шперплатови бараки, с една баня без топла вода и пет клозета за 100 души! Да яде сухоежбина и помия. Точно това означава „бригада“.

  Вие или сте луди, или нямате деца, или тъжите по отминалата си младост. 🙂

 12. Pingback: Червените бригади مرحبا « R.I.P. RAMBO 13

 13. Ruslan Trad септември 23, 2009 в 11:08 am

  Ха, кой иска да върне комунизма? Определено не съм аз, това е система, която е против възгледите ми. Аз нямам как да съм комунист. Продължавам да говоря единствено за бригадите.

 14. frog'n'roll септември 23, 2009 в 11:25 am

  Ами доразвий си идеята тогава и я предложи на президента Първанов – законови решения, условия на живот и труд, заплащане, осигуряване на работата, данъци, стаж и осигуровки, вменяване на задължения (това не виждам как ще стане), отговорни институции, контролни органи, възвръщаемост на средствата за всичко това… Такива работи. 🙂
  Без тях си е чист комунизъм, пък и като гледам бригадирската книжка с девиза и портрета, друго не се сещам. 🙂

 15. Ruslan Trad септември 23, 2009 в 11:38 am

  Ще оставя сарказма, защото ми е вече наистина обидно. С цел не развих идеята, тъй като няма смисъл да го правя. В коментарите тази работа беше свършена и постът постигна това,което трябваше – разговор. Книжката бе посочена единствено, като пример по онова време какво е имало.Не съм се обвързал с нея дали е нужна или не.

 16. frog'n'roll септември 23, 2009 в 1:29 pm

  Извинявай, не исках да те обидя.

 17. Ruslan Trad септември 23, 2009 в 1:33 pm

  Сигурен съм, че не си искал. Може би смяташ, че като съм по-млад и нямам впечатления за онзе период, в който ти си отраснал. Донякъде имаш право, наистина съм по-млад от теб и някои неща не ги знам, както са ги виждали хората тогава. Самата идея за бригадите ми допада, ако бъде модернизирана, защо да не се въведе отново? Това се питах. Интересувам се от времето на социализъм в България, защото то все още се отразява в страната. Интересувал съм се как го виждат различни хора. Мненията са от едната в другата крайност. Надявам се, че не съм обидил и аз някой, не това е целта ми 🙂

 18. Bobi септември 24, 2009 в 3:28 pm

  Нашите младежи ходят на бригади заради това, че дребните пари, които им се плащат там са доста пари тук. А тамошните младежи нямат никакво желание да свършат същата работа там точно така, както нашите никога не биха се замислили дори, за малкото пари, които биха взели за същото тук.

  В България също има нужда от сезонна работна ръка в селското стопанство. Днес тази работа я вършат циганите по селата или по-бедни младежи българи благодарение на тях не ни се налага да си внасяме бригадири от Буркина-Фасо и прочее.

  В „ония“ години сезонната селскостопанска работа, по принцип нископлатена, я вършеха средните българи, по принуда и срещу наистина никакво заплащане. Единствените позитиви, които те получаваха бяха живота в селсска реалност, допира до полето и това отде ни идва храната на масата, това, че за известно време се отдалечаваха от сгодите на привичния си домашен живот, мама и тате, баба и непрекъснатия чадър от грижовни ръце (което си има своите неоспорими позитиви)< а и една по-различна форма на социално общуване (което според доста хора е сериозна придобивка).

  И до днес доста хора, особено жени, въздишат за казармата и колко липсва на някои младежи, същото нещо е и с бригадите. Абе някаква форма на приключение си беше и си беше полза и за самите бригадири, като теглиш чертата на края. Казвам го като човек, който е ходил и видял точно как стояха нещата.

  Това дето бригадите в чужбина носят на днешните младежи в голяма степен се припокрива с това, което носеха социалистическите, така че Руси е прав. Пак присъстват елементите един млад човек да отиде и да поживее самостоятелно, да се грижи за себе си, да се труди истински, да поживее в друга социална среда и прочее придобивки, важни за едно личностно съзряване. Само дето вече не отиваш да видиш как е живота на село – вече отиваш да видиш как е живота в една съвсем различна държава, да попътуваш по света, да видиш друго общество и т.н. Моите братовчеди например въобще не се върнаха с пари, но изхарчиха спечеленото за да пътуват и разглеждат.

  Но не мисля, че България може да предложи същата оферта на днешните младежи, не само във финансовия смисъл. Просто днес техният свят е много по-голям, много по-богат и достъпен.

 19. plankov септември 26, 2009 в 3:04 pm

  Смятам, че въвеждането отново на бригадите в страната ще е нещо добро за младежта, която и без това се чуди какво да прави с ежедневието си (без да слагам общ знаменател над всички, разбира се

  Аз само да попитам, ти пич, като казваш „да се въведат“, означава ли „задължително да се въведат за всички“ или само по избор?

  Второ, считам, че е по-добре да се организират НОРМАЛНИ/ИСТИНСКИ летни стажове, които да са свързани с професионалната подготовка, вместо с брането на лозя, краставици, домат, чушки, вадене на картофи и др подобни.

  Ще има по-голяма полза, просто в момента тези професионални стажове хем са задължителни за професионалните гимназии, хем често се правят проформа 🙂

 20. Ruslan Trad септември 26, 2009 в 4:13 pm

  Нека да е под такава форма- стажове, но да се прави нещо 🙂 Щом бригадите изпълват обществото с подобно напрежение, нека се измисли друга дума. Стажовете са добра идея, бих се включил в нещо подобно.

  По-горните коментари мисля,че отговарят на въпроса за това дали да са задължителни или не 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: