Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Друго си е да си британски поданик

Несъмнено да си европеец в днешно време е голямо предимство. Да извършиш престъпление в чужда страна е нещо сериозно, определено. Но така ли смятат британците?

Actualno.Com

Actualno.Com

Да, става дума за оправдаването на Майкъл Шийлдс, който бе съден в България за удара си с камък на барман в Златни пясъци. И преди да се започнах коментарите, че английския съд има правото да го пусне, нека споменем нещо важно.

Тук става дума не само за престъпление, не само за нарушение на чужди и които и да е закони, направено в нетрезво състояние. Говорим и за морал. Английският съд има правото по чл. 12 Конвенцията за транфер на осъдени хора в чужбина да освободи футболния хулиган, ако сметне, че няма достатъчно доказателства. Какво по-голямо доказателство от това, че главата на бармана е разбита и това се вижда явно дори днес?

Не е първият път, когато британците проявяват високомерие спрямо други страни. Нима не говорим вече за проява на високомерие? Защото другото, което може да се каже е неадекватност на съда, а кои сме ние, че да определяме британския съд. Моралната отговорност е голяма. В случая английският съдия можеше да отсъди каквото и да е, но не и да пусне Шийлдс. Министърът на правосъдието на Великобритания заяви, че няма достатъчно доказателство за вината на футболния хулиган. Нека му бъдат предоставени. От българска страна съм сигурен, че са казали достатъчно за инцидента. От своя страна, Англия не показва аргументите, които оневиняват Шийлдс. Не говорим ли за едно откровено високомерие?

Всеки има право да се весели, да пие с приятели и да гледа футбол. Всеизвестна е страстта на англичаните към тази игра. И все пак, това не дава правото на никой да нарушава реда в чужда страна, да се държи вулгарно в курорт (отново в чужда страна) и накрая да не носи последствията за държанието си. Една уважаваща се държава трябва да налага правото си, независимо дали към свои граждани или не. Ех, Шийлдс- защо не се казваш Ахмед, щяха по-бързо да те осъдят. В това ги бива в Лондон.

Advertisements

5 responses to “Друго си е да си британски поданик

 1. Sara септември 13, 2009 в 12:26 am

  Аз не съм мн мн съглсна с това,е наистина,ако беше Ахмедчо всичко щеше да свърши по бързата процедура и да сме забраили до сега,но пък от друга страна тук стават всеки ден такива неща,а все едно нищо не е станало,никой не забелязва.А сега намерили един чужденец и се занимават с него,а точно за най-големите бандити всеки е затворил очи и не въжат присъди за тях!Далеч съм от мисълта,4е трябаше да остане без наказано това момче и 4е не съ4увствам на барманчето,но съм на мнение,4е щом има закони трябва да са за всички,без изклю4ения.Дано не съм засегнала някой,може пък и аз да мисля грешно,нз..

 2. Емо септември 14, 2009 в 8:15 pm

  Сара, говориш глупости!Това че бълграският съд е сляп по отношение на мутрите и техните попечители, които се размотават в Народното Събрание не означава, че той трябва да си затваря очите и за един най-обикновен престъпник.Ако тръгнем по тази логика не искам да си представям каква анархия и свободия ще настъпи.

 3. Sara септември 15, 2009 в 12:29 am

  Ми Емо..та тя вече е настъпила..на къде повече от това.Аз обясних ве4е,4е не казвам,4е не трябва да го накажат,но пък да слушам това нон-стоп по новините..стана бахти събитието.Искам да кажа,че не е нещо ново,стават всеки ден такива неща,но пък взеха вече да се превъзнасят.Пък и като са толкоз против да направят нещо по въпроса,а не само да тръбят,то от празни приказки файда няма..

 4. Bobi септември 24, 2009 в 3:27 pm

  Айде айде, същата е историята като с българските медици. И те си бяха виновни по либийския съд, а май и наистина. Налага се, братя, 1:6 е добро съотношение.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: