Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Недопустимо: Израелски войници стрелят по репортери!

Не се случва за първи път. Но малко са кадрите, които показват в реално време как международни спогодби на правото и журналистиката биват нарушавани без никакви последствия.

Jacky Rowland е кореспондент на Al Jazeera, един от главните новинарски канали, гледан от цял свят. Не е нужно да казвам значимостта му, особено за това говори и фактът, че мнозина от BBC се прехвърлиха в английската редакция на катарската телевизия.

Jacky Rowland предаваше на живо протестите в палестинското село Билин, което е тормозено от израелски зесалници и войници всекидневно. Лично и аз гледах предаването, когато журналистката беше уцелена от снаряд със сълзотворен газ. Малко по-късно се появи и клип в интернет (всичко става на 4 септември) в канала на Al Jazeera, който аз ще споделя с вас:

Събитието, което журналистката отразява е отказът на израелският министър-председател да спре строежа на нови заселнически поселища на Западния бряг на река Йордан. През последните дни дори бяха приети нови проекти за тяхното построяване. Целта е да бъдат направени преди посещението на американската делегация, която ще разисква именно този проблем.

Като резултат на този отказ, жителите на едно от най-пострадалите селища, Билин, излязоха на протест, който беше силно санкциониран от израелската полиция и армия. В следващия видео файл може да видите репортаж:

2 responses to “Недопустимо: Израелски войници стрелят по репортери!

  1. септември 5, 2009 в 9:41 pm

    Използвай връзките си това да не остане подминато . Няма ли някой ,който да повдигне въпроса ?! Ако не връзки то ентусиазма си . Може ли да пуснеш статия за различно движения по всета в защита на палестинците ?! Лично на мен ще ми бъде интересно -кои са , какво защитават и тяхната теза за палестинците , Плестина и Израел .

  2. Bernard Sidi януари 26, 2010 в 1:06 am

    Странен начин на протест имат тези хора. Относно журналистката – да, не трябваше да го правят. Отделно от това – болшенството от протестиращите са млади момчета. Правят и неща типични за тяхната възраст. Не знам какво се има предвид под мирен протест, освен, че съм гледал кадри(от началото до края, не изрязана пропаганда) от протести в Западния Бряг, с очите си съм виждал какво представлява подобен протест. Мнението ми тогава беше същото като днес – малко им е. Също мнение имах и за протестиращите на 14.01. миналата година(тези вляво от парламента, че полицията си милиционерстваше над останалите е друг проблем, далеч по-важен обаче).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: