Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

За Чавес, Сирия и матето

SANA

SANA

Президентът на Венецуела Уго Чавес посети днес сирийския град Суейда, като част от посещението му в Сирия. В интервю с него, той заяви

„Чувствам, имам ангажимент към Сирия и сирийския народ. Чувствам, че Суейда е моят дом.“

Огромен брой сирийци и ливанци емигрират към Южна Америка през 19-ти и 20-ти век. Много от тях се завръщат след години в Суейда. Техните потомци пренасят испанската култура и език. Така постепенно Суейда става нещо, като малката Венецуела. Поради тази причина Сирия е най-големият вносител на южноамериканската напитка мате.

Нищо чудно, че Уго Чавес се чувства, като у дома си.

Но, да се върнем на посещението на президента Чавес.  На среща с Башар Ал-Асад, заедно с външния министър Уалид ал-Муалем и колегата му от Венецуела Николас Мадуро, двамата президенти обсъдиха отношенията между страните. Срещата беше предадена на живо по Al Jazeera, която гледах и аз.

Асад заяви, че посещението на Чавес в Сирия е със значителна важност, предпоставка за завързване на отношения с останалите страни от Южна Америка.

Отношенията с латинските държави са важни за страна, като Сирия. Според последни данни сирийците в Бразилия са 1,6% от населението, около 3 млн. души. Други страни с големи сирийски колонии са Чили и Колумбия.

Не е изнада при тези факти, че Башар Ал-Асад желае да има добри отношения със страни, като Венецуела, която има силна роля в Южна Америка.

Асад: „Диалогът се базира на точни и прости стандарти, вместо двойните, характерни за днешната политика.“

Президентът на Сирия уточни, че има силно желание страните и народите от Латинска Америка да развият здрави връзки с арабския свят.

По отношение на мирния процес в Близкия изток, Башар Ал-Асад заяви:

„Обясних на президента Чавес нашата позиция по отношение на мирния процес. Позициите на Латинска Америка и Венецуела, като цяло не са далеч от нашите. Всеки от нас знае позицията на Уго Чавес по въпроса за Палестина, Голан, израелската агресия в Ливан през 2006г. и в Газа миналата година. „

Сирийската позиция е непоклатима – пълно възстановяване на земите, окупирани през 1967г. От сирийска гледна точка, всички израелски правителства досега са едни и същи. От 1991 г. до днес нищо сериозно не е постигнато по отношение на мирния процес, разликата в тях е единствено външна. Според Башар Ал-Асад Израел не е готов да постигне мир.

На срещата с Уго Чавес беше засегната и темата за Палестина. Венецуела и Сирия желаят международната общност да се отнесе по-сериозно към проблема.  От своя страна Чавес заяви, че неговата страна застава твърдо зад Сирия и Палестина в тяхната борба.

Венецуела се ангажира да развие всички видове отношения със Сирия, като ще се наблегне най-вече на икономическите. В днешно време политиката и икономиката са неизменно свързани. Венецуела, като една от страните с най-големи запаси на петрол, може да помогне икономически на Сирия в голям процент.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: