Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Ирак пак се издъни

Сирия отзова посланика си в Багдад след като Ирак направи същото, в знак на протест срещу поредица от бомбени атаки.

-Сирия е виновна!

От Ирак обвиняват Сирия, че укрива бивши лидери на партията БААС, които стоят зад атентати, отнели живота на 100 човека. По-рано тази седмица по иракската Национална телевизия бяха излъчени кадри с изповеди в стил Саддам, в които „атентаторите” признават връзка със Сирия.

Един от тях казва, че изпълнява заповедите на човек на име Саттам Фархан и на крило от партията БААС, ръководено от Мохаммад Юнис ал-Ахмед.

От Ирак настояват Сирия да предаде Фахран и Ал-Ахмед, но чуждестранните дипломати в Дамаск твърдят, че от Сирия са отстранили Ал-Ахмад по-рано тази година.

Може би Ирак трябва да си изясни историята преди да излъчва фалшиви признания пред целия свят. А може би в Багдад страдат от „ливански синдром“ – Сирия е виновна за всичко?

По-вероятно е тук да не става въпрос за международна политика, а за вътрешни интереси. Позициите на Нури ал-Малики вече бяха разклатени от нова шиитска политическа групировка, наскоро формирана в Ирак. Те нарочно не допускат неговата партия Дауа, а изборите са едва след четири месеца.

Ал-Макики трябва да се държи твърдо. Така или иначе по улиците на Багдад вече дрънчат оръжия – защо да не го припише на добрата стара изкупителна жертва Сирия.

Действително всичко е за позиции. Нури ал-Малики може би дори не иска лидерите на БААС да се прехвърлят в Ирак. Интересно е мнението на Сами Мубайед, който казва, че за тях е по-добре да са в Сирия. От там биха контролирали десните сунити в Ирак, което е по-добре от това да гният в иракски затвор.

Може би Нури трябва да си припомни дните в Дамаск. Когато Саддам настоя бунтовническите лидери, като Нури, да бъдат предадени, Сирия отказа. Това спаси живота на Нури ал-Малики – както линия, така и политическия. Защо сега Сирия да постъпи различно?

2 responses to “Ирак пак се издъни

  1. август 29, 2009 в 2:46 pm

    Тъкмо щях да пиша да кажеш нещо повече за БААС , но проверих сама в чичо гугъл 😉 Ето ще дам линка , ако някой който чете пък не знае да метне един поглед за бърза справка http://bg.wikipedia.org/wiki/Баас .
    А за статията- … еми кво да кажа , за съжаление човека явно така е устроен че винаги да има кво да дели и да си подава вината като врял картоф- от ръка на ръка и обратно … Има моменти в които арабите ако са обединени биха спечелили много повече от колкото губят в разединението си . И жалката истина е че сичко опира до пари и интереси. Много държат на арабското но като се пусне в играта Сащ , Русия и $$ бързо умира патриотизма. Това ме подсеща , защо никоя арабска държава адекватно не се заеме по въпроса с Палестина. Саудитска Арабия може да финансира възстановяването на погромите и така до следващия път. Как па на никой не му пука ,че докато интересите на палестинците се защитават от Хамас и подобни паразити , действията на Израел ще се тълкуват съвсем оправдано пред световната общност с едно цъкане за авторитет – ама дали точно за Израел или за войната приемана като цяло-една трагедия за хиляди хора -остава в мъгла…

  2. Ruslan Trad август 30, 2009 в 1:42 am

    Палестина. Колкото повече се занимавам с този въпрос, толкова повече чернилка излиза и от арабска и от еврейска страна. Двете страни се подиграват с един народ. Това е реалността. Евреите от комплекси ог Втората световна война, арабите – защото са продажни.

    Колкото и да ми е неприятно да го кажа, Ирак е издънка на външната политика на Британия. До днес не могат да решат проблемите с кюрдите, шиитите, Иран. Винаги е най-лесно да се обниви съседа, че ти прави мътилка. Обикновено Дамаск го отнася(без да отричам, че Сирия се меси в Ливан реално, но за Ирак…смешно е). В крайна сметка надеждата е в младите, които виждат що за режими управляват. Баас е партия с добри цели, но съставът й е ужасен.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: