Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Теми с продължение.Или горещите теми,които следя

Една от целите на Интидар и да представя събития в Близкия изток, които малко или много не са представени по най-добрия начин в масовите медии. В продължение на месези, аз се опитвах да следя някои горещи точки, които описах в няколко публикации. Най-същественото от всичко е ъпдейта на темите.

Иран

Спомням си, че по въпроса за протестите в Иран, съм седял с часове пред компютъра, за да представям с подробности събитията. Чрез сайтове, като Twitter аз получавах информацията мигновенно. Имаше моменти, в които в рамките на 2 минути се събираха по 3000 нови съобщения. Студентите в Техеран използваха своите телефони, за да публикуват всяка своя стъпка. Както и на полицията. Именно цензурата доведе до този бум.

Забраната да се публикува каквото и да е относно протестите, накара мнозина студенти да рискуват и да нарушат правилата. Twitter се оказа най-добрият начин да се разпространява информация. Именно така и аз получавах последните новини.

Маруа Ел-Шербини

Случаят с убитата в Германия египтянка, Маруа Ел-Шербини, ме порази. Дни след като не се появяваше никаква информация по медиите за станалото на шовинистка основа убийство, потребители от Египет и Германия започнахада пращат информация. Снимки, статии в блогове, публикации по форуми – всичко, което може да помогне убийството да стане обществено достояние. Впоследствие BBC пусна статия за убийството (6 дни по-късно), последваха публикации в немската и европейската преса. На български смея да твърдя, че Интидар има най-изчерпателната информация за превърналата се в мъченица за мюсюлманите Маруа Ел-Шербини. Тази тема остава с отворен край, тъй като все още убиецът не е осъден.

Ивицата Газа и Израел

Може би най-следената от мен тема. Иранските протести и събитията в Газа за мен са най-важните събития в Близкия изток за тази година.

Темата Израел-Палестина не е изчерпана. Дори сега, когато пиша – в онази част на света стават събития. Надявам се, че ще успея да предам всичко, което успея.

Ливан и Сирия

Тема, която определено следях и ще следя. Отношенията между двете държави бележат както големи успехи, така и големи спадове. Макар и съседни, арабски държави, Ливан и Сирия често са в положение на casus belli. Ливанското правителство винаги е обвинявало Сирия в намеса във вътрешните работи на страната, а Дамаск откровено признава за интересите си в съседната държава. Отношенията между Ливан и Сирия са важни за целия район.

Цензура

В момента започвам да следя все по-често темата за цензурата в арабския свят, засягаща най-вече интернет. Блокирането на потребители, които изказват различно мнение от това на правителството, става главна причина Западът да критикува арабския свят. Чрез таговете „цензура„, „bloggers“ и „facebook“ може да открите повече за мнението ми относно цензурата.

Със сигурност следете блога за нови статии относно горещите теми.

Advertisements

One response to “Теми с продължение.Или горещите теми,които следя

  1. Pingback: Sham: Теми с продължение.Или горещите теми,ко.. - edno23.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: