Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Пак…не, по-скоро ОТНОВО за „независимостта“ на Facebook

Да си поговорим още за независимия Facebook. След изтриването на фен страницата на министър-председателят на Палестинската автономия в Газа Исмаил Хания, сега администрацията на Facebook премахна и страницата на политическия лидер на Хамас, живеещ в Дамаск, Халед Мешаал.

ArabCrunch

ArabCrunch

За съжаление информацията е закъсняла, тъй като изтриването на фен страницата е станало пред 2 седмици, но не се разчу, както случаят с Хания. На 27 юли т.г. фен страницата на Халед Мешаал имаше 17 000 фена. В новата страница, която се направи сега, те минават вече 3 000.

Е, дали Facebook е независим? Никой не си прави илюзиите, че подобен огромен сайт може да действа сам. социалните мрежи отдавна са проводник на политически интереси. В атмосфера, когато световните медии приковаха вниманието си към Ивицата Газа, а критикиту спрямо Израел се увеличиха значително, след интервенцията през зимата, се прилага подобна цензура.

Администрацията на Facebook е напълно ясно, че нарушава правото на свободно слово, на защитата на лична позиция. Премахването на фен страниците на официални лица, като Халед Мешаал и Исмаил Хания е многозначителен знак. Критиките към най-голямата мрежа тепърва стават силни, а сред арабските потребители, доверието спада значително. Facebook изтри страницата ми за Васил Левски, какво ли остава за палестински водач?

Advertisements

One response to “Пак…не, по-скоро ОТНОВО за „независимостта“ на Facebook

  1. Anton август 18, 2009 в 2:42 pm

    Там, където има много хора, има много пари и интереси. Там, където има много пари и интереси, не може да няма цензура. Какво да се прави. Интернет си е интернет и в действителност е доста по-свободно място, но големите са си големи.

    Не се изненадвам никак, по-странно ми стана, като прочетох другия ти материал за страницата на Васил Левски. Според мен просто е имало неразбирателство, едва ли бърка в нечий интерес.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: