Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Речта на Хасан Насраллах

Шейх Хасан Насраллах, лидерът на движението Хизбуллах, отправи предупреждение към Израел по време на речта си по случай 3 години от войната през 2006г. В речта си той заяви, че:

„Ако Израел нападне Бейрут, ние ще атакуваме Тел Авив с всички сили, които имаме.“

В речта си Насраллах засегна и проблемите с алианса „14 март“. А в него стават сътресения. Уалид Джумблад е ключова фигура на „14 март“, той беше един от най-яростните врагове на Хизбуллах, като именно той призоваваше за разоръжаване на организацията. Но напоследък е доста остъпчив в позициите си. Именно в тази атмосфера Хасан Насраллах произнесе своята реч.

В изказванията си той посочи ролята на Хизбуллах в мирните преговори в Доха, когато емирът на Катар събра лидерите на Ливан, за да вземат решение кой ще управлява и какво ще е бъдещето на Ливан, след поредните сблъсъци между враждуващи фракции. Посочи и фактът, че шиитите живеят в мир с друзите, една от големите религиозни групи  в Ливан. Също така стана ясно, че  Уалид Джумблад може би не е такъв враг. Дали така не спасява Джумблад от срама?

Емблемата на 14 март

Емблемата на "14 март"

Насраллах изказа множество обвинения към лидера на движението „Мустакбал“ и водач на управляващата коалиция „14 март“, Саад Харири. Той обвини „14 март“ в подбуждане на улични сблъсъци в Бейрут, като заяви, че милициите на Харири се прикриват зад определени фирми и целят дестабилизиране на Ливан.

Определено се усеща отново напрежение в политическите кръгове в Ливан. От една страна седят Насраллах, Мишел Аун и техните подръжници, от друга Харири и „14 март“. Речта на водача на Хизбуллах се очакваше, след като в продължение на няколко месеца след изборите в Ливан, той мълчеше. Сега изказванията му носят нотка на несигурност в Ливан. От години Саад Харири е обвързван със Саудитска Арабия и дори Израел. Убийството на неговия баща Рафик Харири разтърси ливанското общество. Синът му е на път да направи втори трус.  Мнозина се питат дали изборът им „14 март“ е подходящ за бъдещето на страната им. Аз лично смятам, че не това е правилният път на ливанците.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: