Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Името му беше Басем

Името му беше Басем, което означава „усмивка“, с нея той поздравяваше всички. Басем имаше сърце на дете.

Той обичаше всички и тъй като неговата сладост и възможността да ни кара да се смеем беше силна, всички го обикнаха. Басем беше приятел на децата, говореше за това как ще играе с тях, караше ги да се смеят. Басем обикаляше детските градини и площадки и даваше нови играчки и книги на градините.

Възрастните разказват, че той не се е нуждаел от повод, за да ги посети и да попита как се чувстват. В селото той сякаш бе навсякъде едновременно. Не пропуска да поздрави някой на улицата. Една сутрин той искаше да посети къщата на Хамис, чиито череп беше разбит от предишна демонстрация преди три месеца със снаряд сълзотворен газ – същото оръжие, което ще убие Басем.

Басем събуди Хамис и му даде лекарството, след това отиде да посети друг приятел в селето, който е болен от рак. По-късно малко момиче искаше ананас, но не можеха да се намери в местните магазини. Така Басем отиде до Рамала, за да купи ананас и се върна преди да започнат петъчните молитви и седмичните демонстрации срещу Стената. А той никога не пропускаше демонстрации и стачки. Участваше във всички действия в Билин.

Басем винаги е говорел човешки с войниците. До тази сутрин. Една жена беше простреляна пред него. Той започна да вика на командира да спре стрелбата, защото има ранени. Очакваше войниците да разберат и да спрат. И беше застрелян.

На неговото погребение дойдоха хора от всички околни села, за да покажат, че го обичат толкова, колкото той обичаше тях. Но ние, жителите на Билин, винаги ще очакваме поредната разходка с него.

Басем, ти беше приятел. Ние винаги сме знаели, че ни обичаш, но не осъзнахме колко много те ценим, докато не те загубихме. Както Билин се превърна в символ на Палестина, ти си символ на Билин. Почивай в мир, ние ще продължим твоите стъпки!

Mohammad Khatib, member of the Bil’in Popular Committee Against the Wall and Settlements

Comments are closed.

%d блогъра харесват това: