Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Най–важните археологически мисии в Сирия през 2009 г.

От началото на 2009 г. до момента работещите съвместно чуждестранни археологически мисии в Сирия са открили  останки от голямо значение.

Сирийско – германска мисия е реставрирала цитаделата в Алепо. Работата им се е състояла в реставриране на археологически открития, изкопани по време на разкопките през последните години, в това число и на ислямски глинени късове, които датират от ХІІІ – ХІV в. и са първите по рода си в Сирия по отношение на размера и качеството.

Разкопките на мисията включвали и работа върху централния вход на храма в цитаделата Алепо.

Австралийска мисия изследвала резултатите на разкопките през последните години на обекта в планината Джабал Халид в Алепо. Включително са проучени глинените, керамичните, гипсовите и металните останки, а също така всички техни открития са реставрирани и фотографирани.

Сирийско – френска мисия се е посветила на работата по проучване на глинените парчета, открити по време на изкопната дейност от миналата година в цетаделата Сент Симон. Мисията също така се заела с реставриране, фотографиране и записване на археологическите и нумизматични останки.

Сирийско – белгийска мисия продължила работата си в обекта Тал Шагер Базар, който се намира в провинция ал – Хасаке. Там били открити голям брой кирпични постройки в секциите Ф и А.

В провинция ал – Рака проучване на областите около град ал – Расафа е провела сирийско – германска мисия. Пробите били занесени за анализ в лабораторията на Берлинския университет. Целта е да се научи повече за климатичните условия, които са преобладавали в района през изминалите епохи. От топографското изследване ще бъде определен евентуалния източник на вода и посоката на бъдещото водоснабдяване на града.

Мисията също така продължава разкопките на двореца Хишам бин Абд ал–Малик (един от омеядските халифи).

В провинция ал – Рака сирийско – японска мисия ръководи географското и геоложкото проучване на планината Джаба ал – Бушри. Целта е била да съберат серия от проби от хълма Тал Ганим ал – Ула, които да бъдат използвани при радио – въглеродното датиране.

Дейността на сирийско – френската мисия в провинция Дейр ез–Зор се фокусирала върху потвърждаване на старите схеми на обекта Дора Аурубус. Също така продължили методичните разкопки на храма в Бел.

В Палмира, сирийско – норвежка мисия изследвала южния склон на планината Джабал Убейд и на долината Такара. Мисията съставила списък на всички скални пещери.

SANA

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: