Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Подписите за „Набуко“ са факт.Какво следва?

Подписите за „Набуко“ са вече факт. След няколко години би трябва да бъде завършен и на практика България да получи газ от втори източник, освен Русия. Целта е да се олекоти зависимостта й от руския газ. И все пак…

Nabucco_pipeline

Въпреки суперлативите, които се хвърлят за „Набуко“, аз също бих искал да изкажа мнението си. Като идея е добра. Газ от друго място, освен Русия, е добре дошъл. Особено от Близкия изток, където е и с добро качество.

Някои неща притесняват около проекта. Турция иска да изкупува газ от други две страни (Туркменистан и Азербайджан) и да го препродава в Европа. Това не ми се струва добре от гледна точка на сътрудничеството. По-лошото е, че Русия също иска да изкупува газта на Туркменистан и Азербайджан, макар последните две държави да упорстват.

Турция има добро лоби в обществото на тези страни и го използва добре. Не са тайна връзките, които имат Туркменистан, Азербайджан и Турция. Заради интересите на Русия, обаче, „Набуко“ може да бъде застрашен, като изпълнение. Аз лично очаквам руснаците да пречат на работата.

От друга страна е въпросът за Иран. Държавата с едно от най-големите находища на газ в Близкия изток (Южен Парс, чийто газопровод минава през Турция към Гърция, за Италия) ще иска също дял от „Набуко“. Лошите отношения с Европа и САЩ връзват ръцете на Иран, тъй като ЕС и Вашингтон няма да позволят участие на ирански газ в проекта. Това означава да предоставят още един начин Иран да се спонсорира. Условието на Европа и САЩ е аятоласите да се откажат от ядрената си програма. Което лично за мен е неизпълнимо.

От своя страна Турция настоява, че газта на Иран е важен елемент в „Набуко“. И са прави, с оглед на находищата.  (Тази част от публикацията бе премахната, като жест към всички,които ме разубедиха в мнението ми, че българите гледат лошо на Близкия изток.Благодаря на всички ви!)

Дали ще стане сблъсък между членове на НАТО, като Турция и САЩ? Дали Русия ще спъва изпълнението на „Набуко“? България ще бъде ли въвлечена в сблъсъка на интереси?

Отговори на тези въпроси ще получим тепърва.

Advertisements

5 responses to “Подписите за „Набуко“ са факт.Какво следва?

 1. Metody юли 14, 2009 в 8:09 pm

  Ruslane, nikoi v bg ne go pritesnqva otkude idva gaz, ako dostavkite sa sigurni i ot predvidim partnior. Losho si se zabludil che nqkoi ima neshto protiv izbroenitite durjavi, osven Turciq, ili pone mi se struva naivno 🙂

 2. Ruslan Trad юли 14, 2009 в 8:24 pm

  Аз обобщавам мнения. Т.е. чувал съм както само срещу Турция, така и срещу Ирак и Египет.Да не говорим за Иран. Длъжен съм да представя всички мнения 🙂

 3. Любомир Болгар юли 15, 2009 в 12:40 pm

  По времето на комунизма ние си сътрудничихме много с Ирак, българския народ е доста специфичен. Щом е за приятелство и сътрудничество – винаги сме отворени към всеки, за жалост много сме си патили от това, но това е друг въпрос. По-добре Ирак, отколкото подлите руснаци, защото при арабските народи има една лоялност и коректност, която пияните казаци не знаят какво е. Ние няма защо да мразим иранците – ние с тях сме били много „гъсти“, а и сме от една група народи – индо-европейските.

  Ако трябва да съм конкретен обаче, не очаквам нищо добро от този проект и то заради нас самите.

  Пс. Ето една моя публикация за българското знаме, в което става въпрос и за общото ни с някои арабски народи, с които спадаме в индо-европейската арийска група, а знамената ни са бяло-зелено-червено, защото тази комбинация от цветове си има свое значение при нашите народи:
  http://luba4ko.wordpress.com/2009/07/15/zname/

  Поздрави!

 4. Deni юли 16, 2009 в 11:54 am

  Пропуснал си опитите на Турция да изнудва ЕС с Набуко, които предизвикаха доста остри реакции например в Германия.
  Аз лично съм скептична относно Набуко-без Иран няма достатъчно газ, а Иран в момента няма как да участва; Финансирането също не е съвсем ясно; Турция се опитва да изтиска каквото може от ситуацията, което е нормално, но те го правят по един доста груб начин;Основната движеща сила за проекта е САЩ, което си има и своите недостатъци.

  В крайна сметка, не съм сигурна дали при поведението на Турция в момента е подходящо Европа да зависи от тях. Освен това проектът е все още далече от започване на строеж-честно казано не знам какво точно значи това споразумение, което подписаха в Анакара(то никой и не обясни) и много ме изненадаха, че изобщо стигнаха до там, но все пак, да не се изхвърляме-от тук нататък започва работата. А Южен поток е малко по-напред и ако новото ни правителство не го прецака има шанс да стане доста бързо. А ние имаме най-голяма интерес от това, защото следващият път, в който Русия и Украйна се скарат, пак ние ще го отнесем.

  И за да е ясно, изобщо не съм против проекта, защото ще взима газ от Близкия Изток-това са пълни глупости-кой в България ще има против изобщо? Имаш много погрешно виждане за страната ни-предразсъдъците са само за по телевизията. Близък или Далечен Изток, бизнесът си е бизнес. Против проектът съм, защото отново се опитва да поляризира отношенията ЕС-Русия, точно когато те бяха започнали да се пооправят-с пропаганда, вражески проекти и не знам си какво. Както казах бизнесът си е бизнес, когато една страна доставя огромно количество от ключова суровина, отношенията трябва да са поне уважителни. А те го изкарват едва ли не все едно Русия ги бие да й взимат газта. Като не искат да купуват, да не купуват-някой пречи ли на ЕС да инвестира във възобновяеми източници? Не. Освен това те определено имат потенциал да заместят газта. Но страните членки предпочитат газ и невт. Ми като го предпочитат, да престанат да се държат с Русия като с враг и да започнат да я възприемат като бизнес-партньор. Стига с тия глупости от Студената война.
  Същото мога да кажа и за Турция като партньор и за арабските страни. Според мен нещата трябва да са ясно разграничени. Щом някой ти продава нещо, от което ти имаш нужда, значи няма нужда да истерясваш.

 5. Ruslan Trad юли 16, 2009 в 3:23 pm

  Благодаря за мнението! 🙂 Смятам да махна онази част за имането на против, убеди ме, че не е правилно.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: