Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Израел предлага преговори със Сирия,премахват имената на арабски

Публикувано във вестник „Монитор“, 13 юли 2009г.

Израелските власти предадоха на Сирия тайни предложения за възобновяване на преговорите за мирен договор между двете страни, предаде електронното издание „Курсор“.

Предложенията са предадени от президента на Израел Шимон Перес от името на премиера Бенямин Нетаняху, а посредник е президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Предложенията са били предадени по време на визитата на Перес в Азербайджан миналата седмица. А отговорът на сирийците трябва да постъпи не по-късно от края на тази седмица. Според източници в тайните преговори участват най-малко седем държави: Израел, Сирия, Азербайджан, САЩ, Саудитска Арабия, Египет и Ливан.

Междувременно израелското министерство на транспорта съобщи, че ще изтрие арабските названия от табелите на израелските населени места и ще остави само названията на иврит. Както предаде агенция Франс прес, Ерусалим вече ще се изписва на арабски само с транскрипция на ивритската дума „Йерушалаим“ и повече няма да се добавя арабското название Ал Кудс (Свещения). В надписите на английски Ерусалим става Yerushalayim, главният арабски град Назарет става Natzrat, Яфа край Тел Авив става Yafo, а Сафед в Галилея става Tzfat. Решението ще се прилага постепенно.

Още през 1949 г. стотици библейски имена бяха дадени на израелските селища, построени на мястото на разрушени арабски села, припомня АФП. Тогавашният премиер Давид Бен Гурион беше написал: „Трябва да махнем арабските имена по политически причини, точно както политически не признаваме на арабите правото да притежават страната.“ През януари 1968 г. израелското правителство реши Западният бряг вече да се нарича Юдея-Самария.

Advertisements

One response to “Израел предлага преговори със Сирия,премахват имената на арабски

  1. Pingback: Sham: Израел премахва надписите на арабски - edno23.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: