Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Накъде вървят отношенията Сирия-Израел и Ливан-Сирия?

На среща с делегация от Германия, външният министър на Сирия изказа мнението, че Сирия мисли за подновяването на непреките контакти с Израел, които бяха прекратени след израелската офанзива в Газа.

„Ние мислим, че подновяването на непреките контакти с Израел, чрез турско посредничество, е най-добрият начин за получаване на директни преговори, но първо и преди всичко ние искаме да се уверим, че е налице политическа воля в Израел за постигане на мир“.

Сирийският външен министър зачете изказването на западните медии за конструктивната роля на Сирия спрямо изборите в Ливан.

Наистина напрежението се усеща на политическата сцена в Близкия изток, и особено по отношение на Сирия-Израел и Ливан-Сирия. Позициите на Сирия са ясни:

1. Връщане на Голанските възвишения, окупирани от Израел през 1967г.

2. Ненамеса във вътрешните дела на Ливан.

3. Отваряне на Газа, спиране на блокадата от страна на Израел.

4. Установяване на мисии между САЩ и Сирия.

Връщането на Голан винаги е била най-важната точка в преговорите между Израел и Сирия. Тъй като Израел отказваше дори да се говори за Голанските възвишения, Сирия отказваше да седне на масата за преговори. Ехуд Олмерт, а сега и Бенямин Нетаняху, заговори за връщане на Голан и ето, че преговорите започват. Макар и индиректно, разбира се.

SeaGalileeMap2Според мен, главната причина Израел да се съгласи на връщане на Голан е фактът, че територията е заселена почти изцяло с население, което има сирийско съзнание. От друга страна, Сирия излъчва множество програми към Голан. С една дума възвишенията са поле на борба между медии, интереси, информация. И двете страни държат на своето, но за Израел е значително по-трудно, тъй като трябва да инвестира непрестанно в проекти, които да засилят еврейското влияние сред населението. От друга страна на територията на Голан действат и множество групи, които се опълчват на официалната власт- бойкот на образованието в училищата, митинги и връзки с Дамаск. Всички тези проблеми биха улеснили връщането на Голан към Сирия.

Къде е уловката? Израел иска да запази за себе си Таберия (Галилейско море), където се намира огромен воден ресурс. Остава да видим какво ще отговори Сирия на това.

Външният министър на Сирия и кабинетът на Башар ал-Ассад отрекоха неведнъж обвиненията, че има сирийска намеса в Ливан. Западните медии подчертават, че Сирия играе градивна роля в политиката в Близкия изток, като се отчита и фактът, че не е влияла на изборите в Ливан тази година. Самият външен министър на Сирия Муалем изказа мнението, че „Сирия няма да се меси в изграждането на нов Ливан“, като тук се вижда позицията, че изборите са дали ново начало в модерната ливанска история.

Ливан от своя страна, като че ли винаги е страдал от „сирийски комплекс“. Намесата на Сирия във вътрешните дела на Ливан винаги е била оправдание за неуредиците в страната. Факт е, че Дамаск подкрепя Хизбуллах, но няма и как да е друго, след като шиитите са единствените, които се противопоставят на подкрепяния от С.Арабия Харири. Всъщност днешните проблеми в Ливан са още от 1982г. Още оттогава Сирия има апетити към съседната си държава, а в Ливан фракциите най-общо могат да се разделят на просирийски и антисирийски.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: