Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Микроблог системата Edno23 с регионално значение? Защо не!

Мрежата стана основен способ на хора в различни краища на света да споделят това, което ги интересува. Като основен фактор, лично за мен, се наложи Twitter, където милионите потребители споделят доста важни линкове, информация, новини и т.н.

По време на иранската криза, когато нямаше достъп до Интернет в цял Иран, аз следях и получавах съобщения от иранци, именно, чрез Twitter или т.нар. микроблогинг. С общи думи мога да кажа, че за мен точно това е начинът, чрез който могат да бъдат разпространявани важни за хората новини.

Българският потребител също разполага с възможностите, които Twitter предлага. Много българи имат профили там и разпространяват интересни за тях неща, а също и статии от техните лични страници. Edno23 е българската микроблогинг платформа, която мнозина наричат „българският Twitter“. За мен лично досега Edno23 приличаше на своя голям събрат единствено по функции, като българското произведение дори има и преимущества. Но липсва все още социалната функция.

Именно заради плюсовете  съм длъжен да изкажа мнението си, че Edno23 има всички възможности да заприлича на Twitter не само по функции. Социалната роля на микроблогинга е изключително голяма и това се доказа с постиженията на потребителите на Twitter.

Защо говоря за иранска криза, микроблогинг и ползата от това за световния потребител? Защото осъзнавам, че Edno23 може да придаде тежест на българското виртуално пространство, като в него потребители започнат все повече да публикуват важни линкове, текстове, видео файлове и картинки. Държа да подчертая, че за разлика от преди, сега хората в edno23 са се активизирали значително повече по отношение на важността в информацията, предавана, чрез микроблога.

В моя личен микроблог аз споделям статии от Интидар и се радвам, че имам посещения от Edno23. Тоест хората наистина биха се интересували от важното, а не само да споделят какво ядат в момента или какво ще обличат. Чрез микроблога споделям достатъчно статии, които биват интересни на потребителите. Фактът е, че ползвам Edno23 точно за показване на написаното от мен и за популяризиране на Близкия изток.  Щом блог за Близък изток е посещаван, какво остава за вашите страници, посветени на България?

edno23

Изглежда важността на Edno23 се усети и от важни хора, като Соломон Паси или партии, като НДСВ, които създадоха свои профили. Както знаете, едно от предимствата на Twitter е именно присъствието на личности от световно ниво.

Микроблогът се различава значително от всеки друг тип социални сайтове, заради ефективността си най-вече; бързината на публикуване; добро споделяне на определена информация. Аз лично смятам, че развитието на българския микроблогинг е важно, затова призовавам всеки, който иска да споделя важни статии, новини и т.н. да го направи, чрез Edno23. Twitter има наистина много потребители. Но може да направим един регионален сайт за микроблогинг, който да има тежест.

Подчертавам, че профили в българската микроблог система имат и едни от най-изявените блогъри, които споделят също статии от своите страници: Cynical SpeechTechJumpUnleashedМариян КарагьозовMarfiAxeny, Gan, Mishef и др.

Бих предложил няколко неща, които според мен могат и трябва да се развият в Edno23.

1. Развитие на английската версия на сайта. Според мен българската платформа е достатъчно стилна и добра, за да има и английска, която да се ползва и от чужденци.

2. Насърчаване на блогъри и администратори на големи сайтове да имат профили в Edno23.

3. пускане на повече важни и с обществено значение линкове, адреси към статии и повече дискусии. Наред със забавлението, което Edno23 предлага (и на което аз самия се отдавам), може да наблегнем и на сериозното, за да придадем социално значение на сайта.

Мнението ми няма програмистка, дизайнерска и подобна стойност. Всичко, което съм изложил, като размишления е чисто от потребителска гледна точка. Ще се радвам, ако и специалистите вземат участие.

Advertisements

12 responses to “Микроблог системата Edno23 с регионално значение? Защо не!

 1. Pingback: Sham: Мнението ми относно развитието на Edno2.. - edno23.com

 2. Свилен Попов юли 6, 2009 в 2:29 am

  @blacksnoopy, тъкмо това щях да кажа 🙂 Оттатък океана чуха за Edno23 и доста им хареса, та решиха да направят проект, който ще е за световният пазар (конкурент на Twitter, но едва ли ще им стъпи на малкия пръст) 🙂

  Относно тези „важни хора“: съмнявам се Паси (и жена му и всички други като тях) да микроблогват 🙂 Имат си хора за тази работа 😉 А и друг въпрос е дали това не беше част от предизборната им кампания ? (времето ще покаже дали е така).

 3. Pingback: svil4ok: @Sham - edno23.com

 4. Ruslan Trad юли 6, 2009 в 2:46 am

  Благодаря за линковете към английската версия. Не можах да я намеря, сериозно! За важните хора-да, естествено, че имат хора за това, едва ли и в Туитър всички сами пишат от виповете, но не знаех точно как да назова, освен „важни“ 🙂

 5. Method-X юли 6, 2009 в 7:56 am

  Ами добре ще е Ник да сложи един бутон за лесно превключване от едната към другата 🙂 След това остава малко промотиране от наша страна и може да се получи 🙂

  Не вярвам, че на някой ще му попречи да вижда по-интереси новини от това какво хапвам, обличам и т.н. Пък и нали за това ти решаваш кого да добяваш и кого не 🙂

 6. yavr юли 6, 2009 в 9:31 am

  Това което съм забелязал в туитър е че повечето хора споделят главно интересни линкове и новини от сферата, която ги интересува, а личния живот остава на заден план. Това прави туитър наистина полезен. Докато в едно23 много от потребителите пускат съобщения от рода на „днес отивам на плаж“, „сега сядам да ям“, „пускам си филм“ и други такива, които за мен нямат никава стойност и слабо ме вълнуват. Искам да кажа, че хоратав едно23, които разбират смисъла и целта на един микроблог не са никак много поне за сега.

 7. Method-X юли 6, 2009 в 11:37 am

  А не извинявай. Тука вече грешиш. What are you doing? до колкото си спомям означава какво правиш. Дори можеш да погледнеш клипа „Twitter in plain English“.
  http://dotsub.com/view/665bd0d5-a9f4-4a07-9d9e-b31ba926ca78.

 8. Pingback: Drake: LOLWUT ?! - edno23.com

 9. Pingback: Drake: Ае лека от мен ... и да проверите това .. - edno23.com

 10. Domsdey юли 11, 2009 в 10:08 am

  Първия линк, този към демо.блурт.ит, това не е ли демо на безплатна микроблогинг система?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: