Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Кой може да е посланика на САЩ в Сирия?

Кой ще бъде посланика на САЩ в Сирия? Този въпрос е толкова важен за страните от Близкия изток, колкото и конфликтите в региона.

Важността на този въпрос се определя от това, че САЩ и Сирия трябваше да постигнат напредък в отношенията си, за да може процесът за отваряне на арабските страни в района, а и мирният процес в Палестина, да бъде завършен поне в някакви граници.

Установяването на мисии между двете страни ще е голяма стъпка напред, макар и само част от пътя. Замомента две имена излизат на преден план, като възможни посланици на САЩ в Сирия.

Якоб Уелс е първото име. За него не се знае много, освен за някои от неговите дейности. Бил е главен консул на САЩ в Йерусалим, а през 2007г., като част от екипа на Джордж Буш, участва в програмата на САЩ за подпомагане на ООП, за да се противодейства на Хамас. Вижте и тези снимки.

Даниел Куртцер е второто име. Той е по-познат на политическата сцена. Завършва университета „Йешива“ в Ню Йорк, където става и декан. От 2001 до 2005г. е покланик в Израел, преди това в Египет. Даниел Куртцер е известен с това, че желае бърза намеса на САЩ за постигане на мир в Близкия изток. Ето една негова статия, свързана със заселниците в Западния бряг: Даниел Куртцер за заселническите колонии.

Не знам кой ще бъде по-добър посланик, честно казано. Куртцер има много по-голямо влияние във Вашингтон. Освен това той участваше усилено в предизборната кампания за Обама, като агитираше еврейската общност в САЩ да гласува за него. Поради тази причина Обама ще е с една идея задължен да даде възможност на Куртцер да бъде посланик в Сирия. Малко се знае за умението на Уелс в политиката, затова не може да се даде оценка. От друга страна обвързаността на Куртцер с еврейската общност може да се посрещне негативно в Дамаск.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: