Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Какво каза Обама с речта си в Кайро?

След речта на Обама възникнаха много въпроси. И въпреки, че трябваше да пиша по-скоро за това събитие, аз се въздържах.

Кой печели? Спря ме най-вече неизвестността. В Израел настана хаос сред обществото, арабите са във възторг, САЩ не знаят как да реагират, ЕС приветства речта. И кой печели от всичко това?

Традицията САЩ-арабски страни. Традиция в политиката покрай проблемите в Близкия изток е да

By Cartoon Stock
By Cartoon Stock

се говори много, а да се казва малко. Арабските страни от своя страна са в правото си да не вярват на американския президент. Дълги години САЩ игнорира арабския свят, като партньор. Ако изключим малките епизоди на „сближаване“ от политическо естество, в останалата част от историята, Америка винаги се е отнасяла с пренебрежение към арабските лидери.

Връзки с Израел. От друга страна САЩ винаги са имали добри, чудесни връзки с Израел. Във войните със Сирия, Йордания и Египет, а особено по отношение на Палестина, американските президенти винаги са заставали открито или не, зад Тел Авив. Барак Обама е първият, който открито и официално признава, че страната му има силни политически и икономически връзки с Израел. Именно искреността му сплаши мнозина. В очите на традиционните опоненти, като Сирия и Иран, тези изявления звучат, като част от план. И така да е, има ли значение това? Признаването официално на връзките с Израел е голяма крачка напред. Все пак началото трябва да бъде поставено.

By Jeff Art

By Jeff Art

Ислямът. Изказванията, с които Обама показа, че САЩ нямат проблем с исляма и, че страната му не е във война с тази религия, като в САЩ е уважавана, стреснаха Израел и противниците на исляма. Администрацията на Джордж Буш се погрижи през времето, когато е на власт да се създаде име на исляма, като войнствена и вражеска религия. Именно по време на войните в Ирак и Афганистан започнаха да се засилват тези изявления срещу мюсюлманите, които обиколиха света, намирайки много следовници. С пускането на антиислямски лозунги, Буш спечели подкрепа за действията си в Ирак, като същевременно беше настроено обществото. Както виждаме и днес положението е същото. Именно поради това Обама разклати представите на мнозина спрямо мюсюлманите. Натрупваните с години ислямофобски нагласи няма да паднат бързо, ще останат в обществото още дълго време. Именно тук се явява и силата на речта на Обама. Изявлението, че „САЩ не е във война с исляма и мюсюлманите“, идващо от символът на демокрацията и свободата, може  да свърши работата на всички организации, борещи се за равни права, взети заедно.

Сирия. Ако има страна, с която САЩ имат какво да оправят в отношенията си с нея, то това е Сирия. Годините наред, в които администрациите на двете страни се отричаха и обвиняваха дават своето днес. Отношенията между Сирия и САЩ са в положение „вие сте първи“. Сирия иска покланик на САЩ в Дамаск, а САЩ сирийска намеса в Ирак. В същото време Обама желае Сирия за партньор. Нито една от страните не иска да направи първата крачка за подобряване на отношенията. Изборите в Ливан едва ли ще променят нещо, какъвто и да е резултатът. В речта на Обама в Кайро Сирия не бе спомената. Може би това е знак, че скоро няма да има промяна?

Речта на Обама постави начало на процеси в Близкия изток, които така или иначе щяха да се осъществят. Идеята за палестинска държава е в дневния ред на Барак Обама и неговата администрация, което ядоса управляващите в Израел. Сирия също си взе бележки от речта в Кайро. Мюсюлманите все още не знаят дали да вярват на думите на американския държавен глава, но със сигурност радостта от думите му се усети.

3 responses to “Какво каза Обама с речта си в Кайро?

 1. юни 7, 2009 в 10:31 pm

  “ Администрацията на Джордж Буш се погрижи през времето, когато е на власт да се създаде име на исляма, като войнствена и вражеска религия.“
  О небеса , то това звучи така – Големият и лош чичко Буш ни замазва очите на нас тъпаците и представи исляма като такъв , какъвто дори видиш ли няма никакво основание да се представи , а ние упорито и тъпо вярвахме. И един хубав и слънчев ден , идва мюсюлманския супер мен чичо Обами и хоп ни отваря очите за добрия и миролюбив и учещ на любов дори и към врага ислям . О небеса , о чудеса …
  Спекулата която си играе Америка с исляма да не би да е без повод. Защо не си играят и с ИРА ? Защото исляма наистина подбужда и толерира насилие .

  Ти Руслане хубаво го защитаваш тоз ислям ама някак много избирателно-т’ва все едно си си поръчал ориз с зеленчуци и се опитваш да отделиш ориза от зеленчуците защото си алергичен.
  Може някой неща в исляма да не отговарят на твоите представи за живота , обаче това не ги прави ,че не съществуват.
  За това ако ще защитаваш нещо имай необходимата смелост и доблест да го защитаваш цялото -такова каквото е .
  Исляма имал и добро- да не повярваш… И какво очакваш ние да се чукнем по главите ,че съдържал добро и да го приеме пренебрегвайки факта за всички лоши неща които толерира? Ха… Недоумявам , защо очакваш ефекта „УаУ“ от това ,че видиш ли в исляма имало и хубави неща. Ако за мюсюлманите това е странно за нас това е основно и нормално !
  Защитавай исляма такъв какъвто е , въпреки ,че не знам какъв точно ще ти е аргумента срещу това ,че не поражда насилие

 2. Ruslan Trad юни 8, 2009 в 12:10 am

  Статията е написана без да защитавам някой. Както виждаж -защитавам и САЩ, критикувам и Сирия и арабските държави, заради това, че не искат да направят първата крачка. В статията няма защита на исляма от вида, че това е най-добрата религия и прочие. Факт е обаче, че антиислямските настроения бяха подклаждани от Буш, за добро или лошо – много хора се подведоха по това. Оттам тръгна и реакцията сред мюсюлманите. Ако имаш личен проблем с исляма, не го обсъждаме.

  Аргументите ти не са силни и поставени правилно, защото ако ислямът подклаждаше насилие щеше отдавна да има терористи, а не след 1960-а г. Групировките изролзват Корана,да. Но това е тълкувание, не основание върху религия. Никъде не се казва да бъдат избивани невинни и прочие, това е в абсолютно противоречие с шериата и исляма, като цяло. Ако критикувам религията, то е за остарялото тълкуване на сурите, което трябва да се модернизира.Стане ли това, ще се спрат много негативни процеси.

 3. юни 8, 2009 в 12:19 pm

  Всъщност изразеното мнение в коментара не е само и относно статията , а е плод на дълговременното ни познанство знаейки твоята позиция.

  „Никъде не се казва да бъдат избивани невинни и прочие, “

  Предоставям ти извадки от Сури подредени в хронологичен ред в които определено съзирам основание и толериране на насилие в чиито аспект може да се модернизира единствено начина на изтребление 😀 Има сури в които се насърчава насилие като отговор на такова НО има и такива в които се толерира насилие срещу неверника базирайки се само и единствено на това кой е правоверен и кой не . Попаднах и на сура в която хубаво се обяснява , как Аллах ще отмъсти ,чрез ръцете на „правоверните“… Неправоверните (дето аз им викам неверници или хората на Писанието ) също са в кюпа и няма да минат без “ Наказанието ,което Аллах е отредил – естествено чрез ръцете на „правоверните“ „…
  За да се види , дали не се е излязло от контекста и всъщност под „изтребете ги “ не са имали предвид „обичай дори и врага си“- за справка погледнете в Корана…

  2:190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.

  2:191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

  2:192. А престанат ли Аллах е опрощаващ, милосърден.

  2:193. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!

  3:169. И не смятай за мъртви убитите по пътя на Аллах! Не, живи са! При своя Господ те се препитават,

  3:170. ликуващи за онова, което Аллах им е дарил от Своята благодат, и се радват за онези, които [ще ги последват, но] все още не са ги настигнали, че няма страх за тях и не ще скърбят.

  4:74. И нека се сражават по пътя на Аллах онези, които продават земния живот за отвъдния. А на онзи, който се сражава по пътя на Аллах и бъде убит или надвие, Ние ще дадем огромна награда.

  4:75. И защо да не се сражавате по пътя на Аллах и заради слабите от мъжете, жените и децата, които казват: “Господи наш, изведи ни от това селище, обитателите на което са угнетители! И стани наш покровител, и стани наш избавител!”

  4:76. Вярващите се сражават по пътя на Аллах, а неверниците се сражават по пътя на идолите. Сражавайте се с приятелите на сатаните! Слабо е коварството на сатаната!

  4:89. Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник

  4:91. Ще откриете и други, които искат и с вас да са в безопасност, и със своя народ в безопасност. Всякога, щом биваха връщани към изкушението, биваха низвергвани в него. И ако не се отдръпнат и не ви предложат мир, и не удържат ръцете си, хващайте и ги убивайте, където ги заварите! Дадохме ви явен довод срещу тези.

  5:33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

  5:34. освен които се покаят, преди да ги надвиете. И знайте, че Аллах е опрощаващ, милосърден!

  8:12. Твоят Господ разкри на ангелите: “Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите! Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!”

  8:13. Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.

  8:59. И неверниците да не смятат, че са се отървали! Те не ще [Ни] убегнат.

  8:65. О, Пророче, подбуждай вярващите към сражението! Ако сред вас има двадесет търпеливи, те ще надвият двеста; а ако сред вас има сто, те ще надвият хиляда от неверниците, защото са хора, които не проумяват.

  9:5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат , сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

  9:14. Сражавайте се с тях! Аллах ще ги накаже с вашите ръце и ще ги опозори, и ще ви помага срещу тях, и ще изцери гърдите на хора вярващи,

  9:15. и ще премахне гнева от сърцата им. Аллах приема покаянието на когото пожелае. Аллах е всезнаещ, премъдър.

  9:29. Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра докато не дадат налога [ джизя ] безусловно и с покорство.

  9:30. И рекоха юдеите: “Узайр е синът на Аллах.” И рекоха християните: “Месията е синът на Аллах.” Това те го изричат, приличат в думите на онези, които преди не повярваха. Аллах да ги порази! Как така се подлъгват!

  9:111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят…

  9:123. О, вярващи, сражавайте се с неверниците, които са ви наблизо, и нека намерят твърдост у вас! И знайте, че Аллах е с богобоязливите!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: