Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Недопустимо е да се обозначава една религия с една държава

Най-много мразя стереотипите. Ненавиждам ги и когато се появят правя всичко възможно да ги залича от моето ежедневие. Ненавиждам и хората, които разпостраняват подобни насаждания в обществото.

Днес най-мразеното нещо е ислямът. Веднага след това следва Турция. Европеецът е алергичен към тези две думи, особено когато се подразбират една друга. Точно това не е правилното според мен. Не е редно е противоречи на всякаква логика, освен на националистическата, да се обвързва една единствена държава с една религия.

Не се вълнувам от Турция и това какво говорят за нея. Държавата има достатъчно подкрепа, както в нея, така и навън. Не е и мой приоритет да защитавам или не Турция, тъй като аз пиша за друг район и, ако името й влезе в моя статия, то е защото е част от Близкия изток.

Нещата за мен се променят в момента, когато видя, че се намесва религията. Цялото преувеличаване относно експанзията на исляма(ако има такава!?) ми е много далечно и нелогично. Казвам всичко това, защото съм засегнат от тези кадри:

Аз, като човек, който няма нищо общо с Турция, „турцизацията“ и всичко свързано с това,

-съм против религията ми да бъде обвързвана с лошото, злото и т.н.

-против съм наслагването на стереотипи в обществото спрямо исляма и показването му, като религия, противоречаща на всички норми.

Затова, заедно с Форума за арабска култура ще сезираме необходимите органи, за да покажем несъгласието си. Може да получим доста лоши думи, но всеки защитава това, което смята за правилно.

Интересното е, че подобни клипове се появяват по време на избори….хм. Може да се включите в групата във Facebook срещу  стереотипите: Аз съм СРЕЩУ стереотипите в обществото!

Advertisements

12 responses to “Недопустимо е да се обозначава една религия с една държава

 1. юни 3, 2009 в 4:37 am

  Естествено ,че не може една религия да се обозначава с една държава , освен определени извадки на проявите и действията на дадена държава свързани , базирани или обвързани с тази религия.
  Но и при този случай , не религията се обозначава с една държава, а държавата се определя и свързва по даден начин с една религия . Тънка ,но значима разлика.

  Едва ли най-мразеното нещо е исляма , но наистина доста не е харесван- дори и от хора ,които нямат отношение към религията. В тази връзка малък процент хора могат да обосноват критиката си към исляма , оставайки на заден план масовата психоза която се налага и варира в границата от – всички мюсюлмани са терористи и – всичко е долна манипулация и исляма няма нищо общо с тероризма – и 2те твърдения така или иначе не са верни .

  И аз не се вълнувам от Турция особено , не мога да кажа ,че и съм безразлична към турските граждани- някак подсъзнателно става . Но пък гледам турски филми и ги чувствам супер близки като манталитет и бит.Негативно съм настроена към членството и в ЕС , ако не спази дадени искания , които България трябва да наложи .

  Руси , ти можеш да мразиш стереотипите , но е хубаво да правиш разлика между стереотип и факт.
  Стереотипа е до там до където , заемащата дадена позиция човек в ущърб на исляма не може да я обоснове и аргументира .
  „-съм против религията ми да бъде обвързвана с лошото, злото и т.н.“
  Може да си против ,но те са факт. Исляма дава предпоставка за много не до там добри неща .

  Относно анкета- не съм гласувала,защото не си дал подходящ отговор ,който да отговаря на мнението ми .
  А мнението ми е следното – Има разлика между народите изповядващи исляма , но ако критиката е към исляма , то тогава би ли имало значение ? Не харесвам маниера на „Болен Сидеров и компания“- граничи с фанатичност , въпреки ,че някой твърдения имат смисъл и има защо да се коментират . Преувеличението не идва от твърденията , а от начина – в случая по има значение как се казва , а не какво. Защото е факт ,че в Европа тече ислямизация. В последните години има наплив на мюсюлмани ,които отиват в Лондон да се размножат примерно и то явно с дадена цел . В България , се организират събори от партията за правата и свободите видиш ли дето говорят на майчиния си език – агитират на турски , как не могли да се позволят да са в управлението на страната , като питат някоя забрадена бабичка – какво избираме , тя с як турски акцент и полуразличим български отговаря- Ахмед Доган – как кой ! Така,че картинките не са в голямо противоречие с действителността- лека полека , свободата в вероизповеданията ще набере сила и мюсюлманите ще могат да се радват на фона на някой световен паметник да се мандахерца и някое минаре.
  Тази ислямизация не идва от нас -идва от мюсюлманите . Ако престанат да определят много или малко религиозното си принадлежание като националност и спрат да бъдат толкова силно определящо обвързани с религията си , ще е по-добре и за тях и за исляма .

 2. Alenkka юни 3, 2009 в 10:01 am

  Даа… Достаточно спорно, поспорил бы с автором…

 3. Ruslan Trad юни 3, 2009 в 11:21 am

  Каква ислямизация,не ставай смешна.Не можеш да кажеш кой колко ще е обвързан с религията си.Нито ти,нито някоя държава. Не съм фен на фанатиците, но вече се спекулира с тази религия и това минава границата.

 4. юни 3, 2009 в 12:00 pm

  Смешен е само факта ,че го отричаш , поради простата причина ,че не ти изнася .
  Ислямизация има . И когато се направи филм или даден материал се започва с типичното хънкате и мънкате “ ама това е американска/еврейска пропаганда и т .н. “
  Да естествено целия свят е улав , само мюсюлманите са нормални.
  Още помня преди година или 2 когато БТВ пусна филма – Полумесец в Короната – много хубав филм .

  Точно аз и точно християнските държави ще отправим критики към граничещата до фанатичност обвързаност на мюсюлманите с религията и към приемането на религиозната принадлежност в почти националност .Че после почват да мрънкат защо има картинки с Лондон и мандахерцащо се минаре . Ако искат да няма подобни критики и подобни „реклами“ да не дават повод. Много е просто . Ама на тая система “ хем сърби , хем боли, хем драго ми е “ едва ли ще стане .

 5. Marsilius Patavinus юни 3, 2009 в 10:34 pm

  Привет!

  Като цяло, не е коректно да смесваме Турция (която е светска страна), с ДПС, ислям и ислямизация. Факт е, че клипът на „Атака“ прави подобно смесване. Така им изнася – да експлоатират антитурски и антиислямски стререотипи, за да си повишат изборния резултат.
  Опит за насаждане на по-радикални форми на ислям в България обаче има.
  проблемът, според мен, е да не се получи така, че тъпичката и доста плитка идея за „сблъсък на цивилизациите“ да не се превърне в самоосъществяващо се пророчество.
  Тогава ще стане страшно.

 6. Майнатаун юни 4, 2009 в 10:47 pm

  Защо да не е коректно, след като Турция е основния спонсор на процеса на ислямизация в България? Че Атака използват, използват тези теми, но проблема си съществува. И не говоря за радикален ислям и обикновения ни стига.

  Към автора – според теб няма експанзия на исляма в Европа? Кажи ми за последните 20 години колко джамии са построени в цяла Европа.

  За България нещата стоят по този начин:

  „От 1989 г. до края на 2007 г. са построени общо 323 джамии. 56 са напълно нови, като са построени там, където до момента не е имало джамия. Възобновените джамии са 267.“

  При условие, че в момента у нас, на 2700 християни се пада една църква, а на 2700 мюсюлмани – три джамии, това не е ли екпанзия на исляма?

 7. Ruslan Trad юни 5, 2009 в 12:31 am

  Защо не е коректно ли? Защото ислямът не е Турция и Турция не е ислямът.Не е редно с подобни изказвания, клипове и прочие да се обобщават толкова много хора, сред които и честни,почтени и добри.Аз не се смятам за ислямист,човек,който иска да унищожи западната цивилизация и т.н., като смятам, че и много други са, като мен. Това имам против в клипа на Атака.

  За експанзията на исляма не обвинявайте исляма, а това, че не строят нови църкви. Аз съм против изграждането на толкова джамии, които са прекалено много за тукашното население, но не може да се обвиняват едните за бездействието на вторите. Не съм фен на строега на джамии тук на Балканите, но не мога да променя нищо…

 8. юни 5, 2009 в 7:02 am

  Ние не обвиняваме едните за бездействието на вторите, а обвиняваме едните за тяхното действие .
  Турция може да не е исляма ,но исляма добре се проявява чрез нея – та даже там дет не му е работа.

 9. Майнатаун юни 5, 2009 в 8:19 am

  Руслане, не си прав. Турция е част от мюсюлманската общност, нали? Турция говори за себе си като за мюсюлманска държава, нали? Вчера президентът на Турция – Абдула Гюл говори за речта на Обама, и каза:

  „Фактът, че американският президент искрено споделя и лично изразява чувствата и мислите на много граждани на мюсюлманските страни е изключително обещаващо“,

  Как така щом Турция не е исляма, президентът на Турция ще се изказва от името на всички граждани на забележи „мюсюлманските“ държави.

  В България асоциираме религията ти само и единствено с турците, защото те я използват за пропаганда и за политически цели. Против нея сме, защото се спонсорира от държавта Турция, като се изграждат джамии, учи се безплатно в духовни училища, организират се екскурзии до Турция и т.н.
  Всичко това е пряко свързано с исляма, нали?

  Ние сме светска държава и сме виновни, че позволяваме строежа на джамии на наша територия. Демократични сме и го позволяваме, точно за това турците ни се качват на главата. Както кучето си препикава територията, така се строят и джамиите. Ние не искаме църкви, защото не сме религиозни, но ако забраним джамииите ще ревнеш, че сме фашисти, ксенофоби, расисти.

  Щом си против строежа на джамии, защо не сезираш прокоратурата?

 10. Ася юни 11, 2009 в 1:31 pm

  според мен българите свързваме исляма с Турция, заради робството, на което сме били подложени 5 века. съгласна съм с Руслан, че не трябва да се мисли по този начин. наскоро четох една книга на Едуард Саид „Отразяването на исляма“ и там пишеше, че медиите и политиците ни насаждат това негативно мнение за исляма като цяло (не в частност за исляма и Турция, както се зачекна темата тук). аз съм съгласна с автора и с Руслан, че има много добри и честни хора, принадлежащи на тази религия, които нямат нищо общо с тероризма. много от нещата в медиите са толкова манипулирани от политияеските организации и големи компании на които им изнася народът на има негативбно мнение за исляма. замислете се колко яесто срещате из вестниците или по телевизията например семинари върху средновековните арабски граматически теории??? А колко често чуваме, че мюсюлманите живеят във въображаем свят, че семейството там е репресивно, че повечето лидери са психопати и т.н?????? именно заради това политическо натрапване на идеята за исляма, в момента се води тази дискусия тука.

 11. Bobi юни 11, 2009 в 2:31 pm

  Тук и аз ще се съглася със Сърчицето обаче. Да, ислямската религия е в експанзия по целия свят и както християнството има претенции да се наложи глобално. Нормално е да се притесняваме от това, предвид очевидните настъпателни претенции на ислямската религия да се меси в политиката и обществото.

  Честно, Руси, неучтив е аргумента, че ние не сме строили достатъчно църкви. По този начин се съгласяваш с надпреварата във храмостроенето, която сам разбираш, че е нещо изключително глупаво и грозно. В същия дух рано или късно храмовете ще станат повече от домовете. Но добре знаем, че религиозните хора възприемат подобни символики много присърце, въпреки фактическата им идиотщина и ги подкрепят.

  Но темата е Турция. Аз не мисля, че официалната турска политика има нещо общо с религията. Най-малкото защото религията сама по себе си е обект на много разгорещен обществен диспут в самата Турция и е неглижирана в мощните им национални идеали. Настъплениетона исляма се провежда от несвързани с турското правителство религиозни фондации, а повечето от тях дори нямат общо с Турция, а по-скоро с радикални религиозни кръгове от Близкия изток. Най-радикалните турски националисти, които познавам, дори не са мюсюлмани. Считам, че правилният отговор на национално-религиозната обвързаност на българските турци се намира на същото място, където е мястото на християнството в опазването на българската национална идентичност по време на Турското робство.

  Мисля, че всички сме на едно мнение, че религията и политиката не би трябвало да имат общо, но за съжаление това е така особено що се отнся за Исляма. Доказва го фактът че президента Обама, най-важния президент на планетата, се налага да предприеме такива мащабни политически действия във връзка с политическата значимост на религията Ислям. Но ти Руси, си именно точния човек, който може най-добре да се ориентира в този проблем.

 12. Estastilm декември 29, 2009 в 10:32 pm

  Интересно написано….но многое остается непонятнымb

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: