Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Размишления след срещата ми със Соломон Паси

Казахме и стана. Видяхме се с г-н Соломон Паси, шеф на комисията за външна политика. След извиненията на г-н Паси за изявлението му, че блогърите са „простаци“, последва среща с блогъри. И така, аз, Марфи, Събина, Мила и Ган се озовахме в Народното събрание на Република България. Тъй като те ще разкажат подробно за срещата, вероятно, аз ще разсъждавам най-вече върху разменените думи между мен и г-н Паси относно Близкия изток.

narodno subranieСъзнавах, че пред мен седи човек, който проповядва атлантическите ценности и, че вероятно ще има определено мнение за арабския свят. Но бях изненадан. Въпреки възгледите си, г-н Паси подходи много дипломатично относно темата, като в последствие стана приятен разговор.

Не исках във времето, което е отделено за нас да занимавам всички с израело-арабския конфликт, затова центърът на диалога бяха българо-арабските отношения. Те, като такива, спират активността си след 1989г. Докато на власт е БКП и Живков, отношенията с арабските страни (най-вече със Сирия, Египет, Йемен, Алжир, Либия и Ирак) са в разцвет. Икономическия обмен между страните е на висоти, като в моменти дори СССР няма подобен успех. Това се дължи и на факта, че още от миналото арабите таят топли чувства спрямо България.

Соломон Паси сподели, че една от грешките на България е, че е загубила връзките си с арабските страни, тъй като е имало не само икономически изгоди, а и политически. Според него тези отношения са започнали да се активизират отново през последните години, като роля за това има и Симеон Сакскобургготски и неговите връзки с мароканското кралско семейство. Според мен наистина в последните две-три години отново България подобрява и търси контакти с арабския свят. В миналото България е изнасяла машини най-вече, в замяна е вкарвала жито от Египет и Сирия.

Днес България може да донесе политически дивиденти на арабските страни, като член на ЕС. Арабският свят може да предложи на българските производители един огромен пазар, който включва ислямския свят, като цяло. Пример е фирма „Градус“, най-големият производител на птичи продукти, която изнася огромна продукция за Сирия.

Друга тема, която успяхме да засегнем е и либийският въпрос. Ролята на арабските държави, които бяха в конфликт с Муамар Кадафи (отказал съдействие на Арабската лига) беше решаваща в решаването на делото с българските медици. Г-н Соломон Паси сподели, че арабската общност значително е притиснала либийския лидер, като аз от своя страна посочих за пример сирийските вестници, които желаеха делото да се прекрати възможно най-бързо. При решаването на този случай дейно участие имаше емирът на Катар, за който се твърди, че е платил 460-те млн. долара за свободата на сестрите, и който неотдавна(15 април 2009г.) даде по 5000 евро на медиците, като подарък.

С това темата за арабския свят беше завършена. Сигурен съм, че ако имахме още време, щяхме да обсъдим още аспекти на проблема. Аз съм доволен от разговора си с г-н Соломон Паси, тъй като освен важните вътрешни проблеми, засегнахме и тези, които читателите на Интидар очакват да се обсъждат. Благодарим на г-н Паси за отделеното време и гостоприемство и аз лично се надявам, че занапред няма да се налага да прибягва отново до услугите на блогърите.

Update!

Advertisements

10 responses to “Размишления след срещата ми със Соломон Паси

 1. Sabina май 26, 2009 в 11:21 pm

  Беше интересна срещата. Аз помня м/у другото затоплянето на отношенията ни с Близкия Изток по времето на правителството на НДСВ. Царят наистина има не малко близки контакти там…

  ПС: Вече пиша на друг блог адрес. 🙂

 2. Ruslan Trad май 26, 2009 в 11:32 pm

  Ще го оправя сега 🙂

 3. Илко май 27, 2009 в 12:13 am

  Благодаря Руслан !!!! Кратко, но много интересна информация. Вярно е, че България загуби връзките си с арабските страни. От това не спечелихме, напротив ………..Загубихме приятели……Добре е, че все пак някой се сети да обърнем поглед към предишните си приятели от ярабските страни.

 4. анонимен май 27, 2009 в 10:48 am

  Това за въпроса с Либия е изключително интересно…. нямах представа, че е имало съдействие от страна на арабските страни…а тук целокупно ги обвиняваме наравно с Либия…… Благодаря за информацията 🙂

 5. Aderevit май 27, 2009 в 2:36 pm

  Суперский пост! Блог уже в ридере )

 6. май 27, 2009 в 4:43 pm

  Господин Паси е пич ! Харесвам го като човек и като политик !

 7. Сашо май 27, 2009 в 7:04 pm

  Браво за срещата. Хубави изводи, и хубави теми сте засегнали. Аз само ще добавя свои лични наблюдения, без да съм навътре с нещата, че ако при НДСВ имаше подобрение на българо-арабските отношения, но при Тройната коалиция имаме застой даже да не казвам крачка назад. Смятам че форуми като вашия могат да поправят тези грешки и да подобрят положението. България може само да загуби от ново прекъсване на връзките с Изтока, доста по-традиционни от тези със запада 😉

 8. Killogramm май 27, 2009 в 11:22 pm

  хороший рассказ, все разложено по полкам

 9. Ruslan Trad май 31, 2009 в 10:43 pm

  @Сашо единственото, с което не съм съгласен е, че по време на Тройната коалиция няма застой в отношенията с арабския свят.Напротив, пример са многото посещения на министър Калфин до арабски страни, като скоро се очаква голяма визита, освен тази, която мина на емирът на Катар.

 10. Pingback: Паси и блогърите — Част <span class="caps">III</span> | ентелегентно

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: