Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Иргун,Хагана и други организации в Израел

Без да се знаят факти е трудно да се коментира каквото и да е за израело-арабския конфликт. Ето защо според мен е важно да се прочетат долните редове. Винаги се говори за ислямския екстремизъм и атентатите на палестинските групировки. Забравя се обаче и ролята на еврейските организации, които действат много преди 1948г. и в последствие дават основата на израелската държава.

В Палестина са сформирани редица еврейски групировки и милиции, като най-известните от тях са ”Selfer Toldot Ha Haganah”, по-известна само като „Хагана” ההגנה „Отбрана”), която организира „Нощта на влаковете” (взривена е ж.п. мрежата) и „Нощта на мостовете” (взривени са всички мостове по границите). По-късно „Хагана” прераства в редовната израелската армия. Друга известна организация е „Лохамей Херут Израел” („Израелски борци за свобода”, известни още като „Лехи” или „Бандата на Щерн”, по името на водача й Абрахам Щерн, убит от полицията през 1942 г.), които се отцепват от „Иргун”. Милицията „Иргун Цвай Леуми” („Национална военна организация”) е основана от Зеев Жаботински, по-късно оглавена от Менахем Бегин.

Известие за издирване на терористите от Иргун, за които английската полиция е обявила награда. Сред издирваните са хора, като Менахем Бегин и Елиезер-ключови фигури в израелската политика.

През 1946 г. наградата за главата му, обявена от английското правителство, е 50 000 щатски долара – една баснословна за времето си сума. Емблемата на „Иргун” е ръка, стискаща пушка, на фона на картата на Палестина и Трансйордания, и с надпис „Само така.” Организацията е отговорна за над 200 атентата срещу британски и арабски представители. Най-важните от тях са: убийството на британския комисар сър МакМайкъл; взривяването на британската щаб-квартира в хотел „Цар Давид” в Йерусалим на 22 юли 1946 г. (91 загинали); януари 1948 г. – Хайфа (22 убити) и в хотел „Семирамида” в Йерусалим (пак 22 убити); убийството на 17 септември 1948 г. на граф Фолке Бернадот – специален пратеник на Генералния секретар на ООН Тригве Ли.

Взривеният от Иргун хотел в Йерусалим.

Взривеният от "Иргун" хотел в Йерусалим.

Само през октомври 1947 г. са убити 127 и ранени 133 британски войници.

При разговор с английски офицер, който казва, че в бъдещата държава населението араби-евреи ще е поравно, офицер от „Хагана” отвръща, че „няколко добре организирани кръвопролития ще ни избавят от арабите”.

По-известни кланета, извършени от ционистки банди, са в Дауайма, в Абу Шуша (70 убити); Сахила (70-80 убити); Лод (250 убити); най-прочуто е това в Дейр Ясин, западно предградие на Йерусалим, на 5 км. от крепостта. Клането се разиграва в нощта на 9-ти срещу 10-ти април 1948 г., като са убити 254 души, предимно жени, деца и стари хора.

Само през лятото на 1948 г. са извършени ок. 40 подобни насилия.

От декември 1947 г. – ноември 1948 г. са прогонени над 750 000 палестинци, което представлява 2/3-ти от населението към онзи момент. Хайфа е напусната от 60 000 души, процъфтяващото пристанище Яфа (днес предградие на Тел Авив) – от 50 000, Рамалла (Рамлех) и Лида (близо до Тел Авив, понастоящем селището на иврит се нарича Лод и там е разположено международното летище на Израел „Бен Гурион”) – от други 50 000. За 7 месеца ционистите разрушават 531 селища, а 11 града са опразнени от арабските им жители.

На арабски език тези събития са познати като Накба (Катастрофата), а според известния израелски историк Илан Папе може да се говори за преднамерено етническо прочистване. Основания да се твърди, че случилото се е нарочна политика на израелските лидери дават дори думите на Давид Бен Гурион, бъдещият първи израелски министър-председател, от дневника му: „Не е възможно да извършим масово прогонване, без прилагане на сила, зверско прилагане на сила.”

Освен Иргун и Хагана, има и други организации, които се основават на религията. Най-известните сред тях са:

Брит Хаканаим – еврейска екстремистка организация, която действа в годините между 1950-53г. Целта на членовете й е да се наложи религиозният модел за управление в Израел.

JDL – Лига за защита на Израел. Основана от равина Мейр Давид Кахан през 1968г. в САЩ. Официално лигата се занимава със защита правата на евреите по цял свят, с „всички възможни средства“. Правителството на САЩ обаче заявява, че има връзка с организацията Kahane Chai, известна с насилието си над араби.

Гуш Емуним – еврейска религиозна организация възникнала след  войната през 1967г. До 1974г. действа нелегално. Тя е известна сред заселниците в окупираните територии, защото проповядва, че евреите са богоизбрания народ и Палестина трябва да е на този народ. Гуш Емуним вярва в идването на новия Месия и, че всички неевреи трябва да бъдат отстранени.

1.Членове на „Иргун“

2.Ционизъм

3.Световна ционистка организация (WZO)

4.Теодор Херцл

5.Юдаизъм

6.Еврейски религиозен тероризъм


Advertisements

22 responses to “Иргун,Хагана и други организации в Израел

 1. Bobi май 22, 2009 в 3:46 pm

  Много интересно, благодаря. Знаех, че ги е имало, но не знах подробности.

 2. май 22, 2009 в 3:52 pm

  И…. ?! Помислих ,че ще направиш някакви световно неизвестни открития ….

  Информацията в тази статия не оборва ислямският теориризъм и че посочените от теб като нетерористични групоровки са терористични и пропагандират терор на верска основа .

  Определено критикувам и НЕ преиемам това-тероръзмът на верка основа ! (трябва да сложиш някакви екстри към коментарите- това исках да го напиша с черен цвят да севижда , можеш да сложиш и емоти и редакция )

  Но Израел е основан по резолюция на ООН и в момента Израел не воюва с религиозни призиви (официално ) , води война , нанася терор , но питай света защо не го характеризира като тероризъм , а защита !

  Наистина не разбирам,чрез тази статия какво искаш да покажеш “ ето ние арабите толерираме и практикуваме верският тероризъм ,но и евреите имат попадения в тая тематика , не сме само ние але але але “ хаха … 😀

  Пак казвам не приемам това ,но това не оправдава и не променя действащия ислямски тероризъм ,койо е факт.
  Това имах предвид когато написах ,че щом се заговои за врски тероризъм арабите извръшате глава и почвате да хънкате и мънкате-за всичко друго но не го и признавате при положение ,че е факт . Заговаряме за Хамас и Хизбула , чак статия отделна пусна и сега пуска и за еврейския тероризъм(можеш да пуснеш и за Ротшилд нещо ,не ги обичам особено ) . Няма лошо ,но едното не оборва другото . От друга страна показваш отношението си към еврейския тероризъм на верска основа , но за ислямските -не било така . Двоен стандарт а ?!
  Написах го и към предишен коментар и пак ще го напиша:
  И в крайна сметка Каквито и вандалщини да има на религиозна основа , Корана е този в който има призиви за насилие срещу неверниците , а не в Библията , Христос не умира за човеците да избиват в негово име , а за да изкупи човешките грехове и който повярва в него да се спаси , докато Мохамед е този дето е трепал . То като се замисля ,щом извора е отровен защо ли чакам водата да е чиста….

  П.П. Пак сори ако има правописни грешки ,но не ми се връща да чета и да проверявам … А и още нещо , Руси , ако не си забелязал , аз защитавам Израел от християнска гледна точка , с такива статии не можеш да ме засегнеш {} !

 3. Bobi май 22, 2009 в 4:39 pm

  Ами той все пак добре е систематизирал тези работи, защото е добре да знаем, че днешните методи на палестинските араби не се различават от едновремешните на евреите. Което си е знак за равенство.

  И второ, не забравяй, че Библията има и Стар завет, на който Новия представлява неотделимо продължение и потвърждение. Та в Стария кървищата са дотолкова изобилни, че това ти обвинение е много кекаво.

 4. Ruslan Trad май 22, 2009 в 6:27 pm

  Не знам защо, но ми е забавно:)

 5. май 22, 2009 в 8:14 pm

  Знак за равенство между религиозния тероризъм на мюсюлманите и представителите на другите религии може да има до толкова доколкото едно деяние се извършва в името на вярата , но в единия случай е оправдано от религията , а в другия -не!

  „Та в Стария кървищата са дотолкова изобилни, че това ти обвинение е много кекаво.“

  Всъщност Старият Завет представлява историята на еврейския народ- и те като всеки друг народ са водели войни , което неизбежно води до кървища .
  Но и в Старият Завет ,а пък камо ли в Новия няма послание за насилие отправено към вярващите,което те позовавайки се на него да имат правото да избиват неверници в името на Отец . А именно никъде в Библията не можеш да срещнеш нещо от типа на “ И вие вярващи къде видите неверник там да му е гроба , Отец да го пораци дано “ примерно ! Тъй ,че обвинението ми хич не е кекаво . 😉
  Руси , радвам се че ти е забавно , никой няма за цел да ти е мъчно 😉 !
  Това ,че истината не изнася на арабите и не говори хубаво за тях , не значи че трябва да го приемаш лично – ти си печен арабин ,малко злобен ,но печен !

 6. Bobi май 23, 2009 в 2:58 pm

  „Всъщност Старият Завет представлява историята на еврейския народ- и те като всеки друг народ са водели войни , което неизбежно води до кървища .“
  Аааааа, ееврика! И сега да се върнем на Мохамед-убиеца и да бъдем честни.

  „Но и в Старият Завет, а пък камо ли в Новия няма послание за насилие отправено към вярващите, което те позовавайки се на него да имат правото да избиват неверници в името на Отец .“

  Заблуда, именно в този смисъл са всичките послания за избиване в Стария завет – Господ предава обетованата земя на евреите и им заповадва да „изчистят всичките й жители“ заради поклоничеството им на чужди богове. Стига се и до посланието да убиеш брата си ако той се отвърне от Господа. Например историята за Златния телец (Втора книга на Моисей 32:26-32:28) или цялата 13 глава на Пета книга на Моисей.

 7. май 23, 2009 в 5:54 pm

  Ami da neka se vurnem na Mohamed -. Dokato ediniq spasqva horata ,drugiq gi ubiva.
  Az kato hristiqnka ne znam nqkude v osnovata na hristiqnskata religiq ,da e zalegnalo tvurdenieto i poslanieto da trepeme nevernici kato opciq za po burz dostup do raq .Ako ,che hristiqnstvoto e produljenie na udaizma.
  I v Stariqt Zavet ne znam opredelen tekst v koito da se nasurchava chetqshtiq da ubie nevernika ,sreshtu koeto mu e obeshtano spasenie. Ima konkretni situacii,v koito Bog izqvqva da se iztrebat opredeleni plemena i t.n. ,no tova ne e poslanie kum vqrvashite ,koeto e principno i im dava pravoto da ubiva nevernici ( kakto v Korana) , tova e istoriqta na evreite i proqvlenieto na Bogiqta volq v opredeleni situacii.
  Ako ima v Stariqt Zavet tekst ,kato “ I vie vqrvashti iztrebete vsichki nevernici,kude gi vidite tam da im e groba ,a v zamqna , shte otidete pravo v raq “ v kontekst i talkuvanie = na poslanieto v Korana , a ne obvurzvane s konkreten sluchai i situaciq-pokaji mi .
  I vse pak ne se otricham ot nishto kazano do tuk , az sum Novozavetna i v moqta religiq takava opcia- da trepam nqkoi zaradi tova ,che ne priznava Isus- NQMA !

 8. Bobi май 23, 2009 в 6:07 pm

  „Ako ima v Stariqt Zavet tekst ,kato ” I vie vqrvashti iztrebete vsichki nevernici,kude gi vidite tam da im e groba ,a v zamqna , shte otidete pravo v raq“

  Ами ти, Сърчице, можеш ли да ни посочиш къде в Корана го пише това?

 9. май 23, 2009 в 6:40 pm

  Мога , тук или на пощата ?!

 10. май 23, 2009 в 6:45 pm

  Ако нямаш претенции , на пощата … Че тук май има някъв лимит на дължината на комнетарите , а понякога по дългичките хем не са кой знае колко не ми ги приема ….

  А ти можеш ли да посочиш това, което те попитах ?!

 11. Петьо май 23, 2009 в 6:52 pm

  Усещам как накрая тези двамата ще се залюбят. Обикновено така се почва…страсти да има!

 12. Bobi май 23, 2009 в 7:41 pm

  Сърчице, отговярям на „оня въпрос“: Не, не мога да посоча такова място, където пише подобно нещо. Никой не е луд да го напише пряко текст, така както си го казала. Особено ако мами чужди овчици към своята кошарка. И в Корана е в контекст и те се измъкват с това.

  Петьо, наистина големи страсти в това момиче, не отричам че е чаровна, но как па вие отстрани ги разбирате тия неща?!

 13. Ruslan Trad май 23, 2009 в 8:16 pm

  Умирам от кеф 😛

 14. Ruslan Trad май 23, 2009 в 8:18 pm

  Ще помоля без обиди към религията. Коментарът е санкциониран, защото е неприемлив. Съжелявам, но никой не нарича Иисус с имена, няма да се позволи и за Мохамед. Отклонявате се от темата също.

 15. май 23, 2009 в 9:32 pm

  ок вмъкни следното :

  Мохамед – нанасял е физически щети , на не едно или две лица довело ги до летален край.Също така е бил и с доста високо либидо -през нежните му обятия са минали не една или две жени .

  Защо умираш от кеф ?! То нека има кеф де, ама чак да умираш … Сакън недей … какво ще правя аз без любимия си блог… кой ще го поддържа тогава……ще бъде изключително скучно ….

  А какво сатана с коментарите – можеш ли да пуснеш някакви екстри ( като под екстри не визирам редакция )

 16. Ruslan Trad май 23, 2009 в 10:17 pm

  Смятам, че прекаляваш с думите за исляма и Мохамед.Имай малко сдържаност.

 17. май 23, 2009 в 10:23 pm

  А ти не си прекалявал с думите си за Исус ?! ( не говоря за блога..) 😉

  За коментарите ще пуснеш ли нещо от типа на емоти , проверка , редакция (ама не от теб , ами ако се пропусне нещо или сбърка да се поправи ) ?

 18. Ruslan Trad май 23, 2009 в 10:57 pm

  За Иисус не съм казал нищо и никога. Но заради такива пишман-християни, като теб може и да кажа, заради държанието ти.

 19. май 23, 2009 в 10:59 pm

  Пишман е само паметта ти ….

 20. Pingback: Теми с продължение.Или горещите теми,които следя « Intidar|انتظار

 21. militero ноември 20, 2010 в 11:50 pm

  Малките организации Иргун и Лехи (които съставляват около 10% от всички еврейски сили през 1948) без съмнение извършват терористични действия, които трябва да бъдат заклеймени. Но статията предлага само един прочит на войната до 1949. Не са споменати арабските атентати, взривените сгради и пазари, обучените от нацистките СС арабски бомбаджии, изгонването на 1,000,000 евреи (не израелци) от арабския и мюсюлманския свят (които са били на хиляди километри от бойното поле), изринатите през 1948 еврейски села и синагоги. Не се и споменава, че войници от 8 държави плюс местните групировки нападат преди 62 години Израел в първите часове от създаването му, с многократно превъзходство когато държавата е почти беззащитна.

  Оставяме настрана и факта, че в статията са завишени жертвите и цитатът от несъществуващата реч на Бен Гурион.

 22. tofo ноември 21, 2010 в 6:21 pm

  Арабските атентати не са споменати, защото за друго иде реч. Гледната точка. Когато срещу нас правят това, което нашите герои са правили срещу другите – това е тероризъм. А мащабите са друга тема. Все пак в единия случай става дума за няколко години, а в другия- няколко десетилетия…И ако не съществува речта на Бен Гурион, да не би да не се прилага? Естествено в по-мек „демократичан“ 🙂 вариант.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: