Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Хората имат къса памет, особено за историята

Хамас и Хизбуллах. За мен те не са терористи. Нямам проблем да се борят така, ако постигат някакви цели. Друг въпрос е дали са постигнали нещо, но като цяло приемам начина им на борба, защото само с оръжие може да се борят за истинска свобода.

Една от военните организации на първите евреи - Иргун.

Една от военните организации на първите евреи - Иргун. Надписът на иврит означава "Само така".

Ти, който четеш това и вероятно смяташ бомбаджиите за престъпници, нека прочетеш малко повече. В интерес на истината евреите имат същите организации една, от които е много ужасна – ХаГаНа. Колко хора са минали през тях, знаеш ли? Ами „Иргун Цевай Леуми“? Знаеш ли тези имена?  Като ще говорим за проблем, тогава да е от двете страни. Защото атентатите в Палестина стават първо от евреи, не от араби. А и нима очаквате да оставят евреите ей така да се настанят в Палестина? Разбира се, че ще бъдат нападнати и тормозени. И това няма да е само 61 години. Ще продължава докато не отстъпи една от страните. Поне докато има араби и евреи.

Хамас и Хизбуллах са политически партии. Имат си доктрини и се борят за нетолкова чисти цели. Да оставим това, което е официално. Истината е, че всеки се бори за това, което вярва -тук влизат алчността, лицемерието и т.н. Но важна е идеята. Да се биеш за това, което ти е останало. Защото кой от вас, читатели, е бил в Газа или Западния бряг? Аз не съм бил, гледал съм само снимки и съм виждал палестински квартали на бежанци. Но има хора, които са били в

Пропаганден плакат от 1940г.

Пропаганден плакат от 1940г.

палестинските територии и смятат, че е ужасно.

За мен тези организации не са терористични. Те се бият за своята земя. О, или всички сме забравили последните 100 години от нашата история? Какво са атентатите в Солун? Взривяването на гари, линии, банки, убийства? Всички тези действия са били терористични в лицето на Европа и Турция. Взривявани са всички тези неща в името на България и християнството. Забравяте ли това?

Предполагам, че в момента се дразните. Как ще сравняваме символите на българската борба с тези ислямисти. Как може подобно нещо. Няма място за сравнение. Е, има и то голямо място. Защото всички потиснати народи се борят с едни и същи методи. Когато не виждаш начин да привлечеш внимание към себе си – убиваш. Когато пак няма внимание – взривяваш. Когато и това не подейства – правиш организация. И влизаш в черния списък, защото си имал дързостта да се изправиш срещу системата и наложените стереотипи. В един момент идеите ти започват да се изкривяват. Част от подръжниците ти стават крайни, други остават с теб. Но отдавна са те превърнали в народен враг.

Виждате ли тези лица? Да това са символите на нашата история. Но те са били със същия статут, като на палестинците, сирийците, египтяните, които се борят срещу несправедливостта – терористи. Да се бориш за земята и родината си е най-възвишената кауза. Въпреки, че очернят тази кауза с всякакви действия, тя си остава важна за всеки един арабин в Палестина, Голан, Синай.

Мислете каквото пожелаете, драги читатели. Може да застанете на коята страна искате. Може да не вярвате на думите и фактите. Може дори да започнете да горите знамена на арабски държави, да бутате джамии, да викате и хулите. Може дори да се превърнете в новите потисници, османци, защото няма да се различавате много от тях. Оставете и земята на Иисус на тези, които го продадоха. Това ще е личният ви избор. Когато обаче загива един цял народ, плащащ греховете на Холокоста и Европа, на който не се помага, защото са с друга религия – тогава личният избор е задължителен. Да подкрепите изтребването на този народ, или да се допитате до историята и хуманността.

Advertisements

16 responses to “Хората имат къса памет, особено за историята

 1. Bobi май 21, 2009 в 1:37 pm

  Всъщност, Руси, хич не е нужно да се хващаш за тезата „плащане за греховете на Холокоста“. Това е тезата на евреите, защото си търсят извинение. Знаеш, че историята с Палестинския въпрос е започнала преди Холокоста. И никой не може да ме убеди, че те още от началото не са се стремили да изблъскват палестинците от земите им.
  Иначе Хамас и Хизбула са същия дол дренки, религиозни зомбаювци, стремящи се към божието шариатско царство на Земята, които в момента ти изглеждат добрите само защото са по-слабите и губят боя. Може би ти ми каза разумната приказка, която аз споделям – все пак евреите са по-виновни, защото ако не се беше получила тая история с Израел – надали щеше да ги има тия същите религиозни зомбаювци от другата страна.

  Но я ми кажи ти, всъщност каква е целта на боя? Хората, тяхното битие и щастие или нещо по-възвишено? Дали по-кротките Фатах не са по-близо до постигането на такава цел?

 2. Ruslan Trad май 21, 2009 в 3:29 pm

  Не съм съгласен с думите ти за Хамас и Хизбула. В устава на Хамас дори не се определят, като ислямисти. Но това разбира се не е известно, защото когато Хамас отказаха на САЩ преди години, те започнаха да разпостраняват тази информация, че са ислямисти. Хизбуллах е типична организация за Ливан.Няма нищо конспиративно, още повече, че никога не са се изказвали за световно господство и т.н. неща, които се говорят из медиите. Още по-малко са религиозни фанатици, ако бяха -щяха да правят доста гнусни неща.

  Гледах един филм „О, Йерусалим“, за създаването на Израел. Невероятен филм. В него евреина казва на своя приятел палестинеца, че „евреин убива арабин, арабин евреин…и така омразата се трупа и няма връщане назад.“ Това е състоянието на днешния конфликт, който възниква заради болните амбиции на шепа хора, начело с Теодор Херцл, че трябва да заселят отново земите на Израел. Със същите претенции арабите могат да искат Испания.

 3. Bobi май 21, 2009 в 4:49 pm

  Руси, какво според теб пише в устава на едно ислямистко движение? „Ние сме ислямисти“ ли? Ми не знам, ако ми представиш какво пишат истинските ислямисти и то звучи съвсем различно от :

  Article One:
  The Islamic Resistance Movement: The Movement’s programme is Islam. From it, it draws its ideas, ways of thinking and understanding of the universe, life and man. It resorts to it for judgement in all its conduct, and it is inspired by it for guidance of its steps.

  The Islamic Resistance Movement’s Relation With the Moslem Brotherhood Group:
  Article Two:
  The Islamic Resistance Movement is one of the wings of Moslem Brotherhood in Palestine. Moslem Brotherhood Movement is a universal organization which constitutes the largest Islamic movement in modern times. It is characterised by its deep understanding, accurate comprehension and its complete embrace of all Islamic concepts of all aspects of life, culture, creed, politics, economics, education, society, justice and judgement, the spreading of Islam, education, art, information, science of the occult and conversion to Islam.

  Това е от тук: http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp
  Ще извиняваш, но арабски не зная и се наложи да вярвам на английския.
  Може пък да не е техния устав, а някой да ги е набедил, знам че не всичко в нета трябва да се взема за чиста монета. Ако имаш някакъв друг устав на Хамас на английски, дай да видим.

 4. Marsilius Patavinus май 21, 2009 в 7:48 pm

  А знаете ли, че в състава на Хамас има немалко християни?!? 🙂
  Един от убитите лидери на движението, Тито Месауд, също е християнин, а наличието на палестинци-християни в челните места на съпротивата срещу Израел неведнъж е подтиквало най-висшите ръководители на ХАМАС да изразяват уважението си към източното православие. Това е така, защото, за разлика от повечето ислямисти, които се борят за създаването на халифат за цялата умма, основна цел на ХАМАС е извоюване независимостта на Палестина.

 5. Ruslan Trad май 21, 2009 в 10:01 pm

  Именно това искам да кажа.

 6. май 22, 2009 в 1:39 pm

  Става дума в момента не срещу какво са възникнали,а за какво !

  Ако не можеш да осмислиш и да си обясниш понятието – религиозен тероризъм или тероризъм на верска основа , вземи една по една думичките и си ги обясни !

  И тъй като вече започвам да мсиля, че това да се извъртат нещата е мюсюлмано-арабска типична черта , ще ти обясня , да не стават грешки :

  Терор – 1 Страх, ужас, предизвикан от заплашителни и жестоки мерки от страна на властта или на частни лица.
  2 Управление, което си служи с насилие.

  На верска основа – заради вярата .

  Моят основен проблем и основна критика е именно това религиозният тероризъм който пропагандират палестинските защитници !

  Ти правш паралел между нашата борба за свобода и тяхната , но нека отбележим разликите по-добре от колкото приликите. Малко,но качествени !

  Ние сме били избивани заради вярата си . Умирали сме заради вярата си – и смъртта ни не е била оръжие с което да убиваме заради вярата си !

  Всеки нападнат има правото да се защити , но защо превръщат борбата им за свобода и в религиозна ? !

  Защо дори и името им е на религозна тематика, водача им е религиозен ! Хайде моля те, не на нас тия !

  Израел също упражнява насилие , но нито го водят религозни водачи (официално) нито с религиозни призиви . Израел води война , а не религиозна война .

  Защо постоянно когато ви заговорят за религиозен тероризъм извръщате глава и почвате да хънкате и мънкате и да извъртате-ние не сме били разбрали , не било точно така , а Израел колко убиват и как-като се говори за месенето на религията ,а не просто за военни действия ,което е различно . Това достойно ли е или понеже сте араби сте свикнали и да не се държите на положение- без т’ва света не обича особено арабите , к’во па толко сега ! Убиват ли тази земя да бъде исляска – убиват , акцента пада ли върху религията -пада , искат ли да убиват в името на Алах за да чукат на циониски черепи на вратите на рая-искат , е те на т’ва ако не му викаш тероризъм на верска основа- върни се в началото на писанията ми !

  Нека да се защитават срещу Израел и непропорционалната сила която евреите използват ,но да не бъркат вярата и да не го приемат и като джихад освен борба за свобода което е факт !

  Казваш тук атентатите в Солун – хубаво де , но те не са на верска основа .

  В единия случай религията играе роля просто на вярата на извършителя , а в другия мотивацията за деянието и възоснова на която се е извършило то . Разлика от тука до Алпите и обратно !

  И в крайна сметка Каквито и вандалщини да има на религиозна основа , Корана е този в който има призиви за насилие срещу неверниците , а не в Библията , Христос не умира за човеците да избиват в негово име , а за да изкупи човешките грехове и който повярва в него да се спаси , докато Мохамед е този дето е трепал . То като се замисля ,щом извора е отровен защо ли чакам водата да е чиста….
  Препоръчвам на арабския народ да забрави религиозната война , защото в религиозен аспект и са прозилезли в незаконие и нямат чии да го крепят на Обетованата Земя !

  П.П. Сори ако има правописни грешки , но нямам особено голямо време !

 7. Bobi май 22, 2009 в 1:57 pm

  Моля за извинение, това което аз съм посочил – устава ли е на Хамас или не. Ако е, то те наистина са явни религиозни зомбаювци и много представителни за категорията си. И опасни.
  Ако е вярно, както пише, че са част от „Ислямско Братство“, което се бори за шарият, значи Палестина е само етап. Никаква разлика, още повече генерална.
  Освен това в същия устав се казва, че национализмът и националното освобождение на палестинците трябва да се изпълва на първо място с религиозен смисъл. На няколко места се уточнява. Тоест този устав най-категорично подчертава, че общото между българската(и сирийската) борба за национално освобождение и палестинската го няма или не трябва да се разбира по този иначин, а само в религиозен смисъл на първо място. Сигурен съм, че нашите революционери не са се били за християнската вяра на първо място и всичко останало изхождащо от нея.

  Продължавам да твърдя, че стремежа на ултра-ционистите за Израел и този на Хамас за Палестина са едно към едно. Просто бруталноста на ционистите рефлектира в изплуването на ултраислямистите на гребена на вълната.

  А относно християните членуващи в Хамас, това е просто пи-ар. И „Атака“ вкарва турци и цигани в листите си по места. Това е приом, който не е предназначен да се бори за чуждия, а да успокоявя съвестта на собствения.

 8. май 22, 2009 в 2:04 pm

  Marsilius Patavinus то може да има и много будисти и християни и юдеи ако ще да има даже ,но ето за Хамас на чист майчин български език – “ Хамас, акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: ИСЛЯМСКО движение за съпротива, „хамас“ (حماس) на арабски означава стремеж, устрем) е палестинска ислямистка паравоенна и политическа организация. Основана е от Ахмед Ясин и Мохамед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е унищожаването на Израел и създаването на и ИСЛЯМСКА държава в Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машаал. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг. … “

  Хич „няма“ религиозен акцент , даже „нищо общо“ с религията ! хах..

  Ето за Хизбула – “ …Ислямската религиозно-политическа организация Хизбуллах е създадена през 1982 г. Нейният духовен основател и лидер е великият аятоллах Мухаммад Хусеин Фадлаллах, …“

 9. Ruslan Trad май 22, 2009 в 2:29 pm

  Май много ти бъркат,а ? 🙂 Следващият пост е за теб тогава. Информация, която ще може да провериш навсякъде.И ако говориш пак същите неща ще си ми много смешна.

 10. май 22, 2009 в 2:46 pm

  Стига да e на български език и добре структориран -ще чакам с нетърпение !
  Смешна или не отречи по-горните факти , не е нужно с цял пост , стига и коментар – кажи ми как едно ислямско движение не е ислямско ?! Коментирай просто по-горните неща .

  Сетих се -евреите са виновни за всичко – дали чрез ,действие или бездействие , а и с телепатия даже , нали са Божии народ -тяхната“ партия“ не може да се мери 😀

 11. Bobi май 22, 2009 в 3:55 pm

  Сърчице, донякъде си права, ама и не си. Пиша ти мейл

 12. Peace октомври 19, 2009 в 9:42 pm

  Въпреки, че статията и коментарите към нея са от преди няколко месеца, не мога да се въздържа да не изкажа и своето мнение.
  От една страна признавате, че сте против насилието и унижението, на което са подложени палестинците, но от друга сте против тяхната съпротива, защото била “действащия ислямски тероризъм ,който е факт.“
  Един от многото документални филми за палестинския народ, който са качени в youtube.com започваше с думите The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it’s the illusion of knowledge. 3а това преди да определяте борбата за свобода на един народ като тероризъм, би било хубаво да прочетете повече книги, гледате повече филми, а защо не и да поговорите с палестинци.

  Да се върнем на коментарите, казвате, че Хамас е терористична групировка, защото 1988 година е приет устав, цитиран по–горе. Да, и на мен този устав ми звучи доста крайно, току що го прочетохме с приятеля ми, който междудругото е палестинец, и който също като мен четеше устава за първи път и намери описаните идеи за доста крайни. Но забележете, това е Хамас преди повече от 20 години, за 20 години много неща се променят. 3а да имате по–актуален поглед върху идеите, които Хамас защитава ви предлагам да прочетете интервю с Калид Мешал, който е начело на Хамас( интервюто е от преди година и половина). http://justworldnews.org/archives/Meshaal%2C%20transcript.html
  Обърнете внимание на въпрос 8 и отговора към него.

 13. Peace октомври 19, 2009 в 9:44 pm

  (продължение)В никакъв случай не искам да защитя убийството на невинни хора, било то изреалци или палестници. Но моля ви, кажете кога бе последния “терористичен акт“ на Хамас, и кога бе последното масово клане на цивилни в Газа?
  Ето и една друга статия, в нея анализаторът Майкъл Брьонин много по–умело от мен описва промяната в движението Хамас.
  http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=826:786767yu8786yuy87&catid=50:analyisisand-comments&Itemid=54

  Да, Хамас е ислямско движение, и какво от това. Нима в училище не ни учиха, как през 5–вековното османско робство, България се е съхранила като нация именно оповавайки се на своя език и вяра. Е, палестинците също се оповават на своята вяра, била тя ислям, или християнство.
  Да изповядваш Исляма, не те прави автоматично терорист.
  Всъщност има една много хубава книга за “ислямския тероризъм“ на Томас Тоденхофер, Why do you kill, Zaid?. Г–н Тоденхофер е бивш немски политик, пътувал много и пряк свидетел на войните в Афганистан и Ирак. 3апознал се лично с много “терористи“ той вижда и преставя тероризма от ъгъл, който нито една западна медия не може да си позволи. http://www.whydoyoukillzaid.com/en/mainmenu/the-book.html

 14. Peace октомври 19, 2009 в 9:44 pm

  И ако все още има хора, които четат моето мнение, ще завърша с интересна информация за Пелестина
  – документални и игрални филми http://palestinianfilmsupporters.blogspot.com/2009/04/first-category-movies_27.html
  – блогове на млади палестинци – някои от тях са бежанци, а други живеят в окупираните територии
  http://qassami.blogspot.com/search/label/palestine
  http://oeliwat.jeeran.com/categories/Palestine/
  http://yuditilany.blogspot.com/search/label/war%20crimes

  Прочетете какво мислят вашите връстници, вижте проблема през техните очи. Бихте ли нарекли тези хора терористи? Най–добре ги попитайте лично – това борба за свобода ли е, или борба на верска основа?

 15. aya ноември 24, 2009 в 1:33 pm

  Кой и какво е Хамас? Интересен отговор тук http://www.youtube.com/watch?v=qbVZgrUUSnA

 16. Ruslan Trad ноември 24, 2009 в 1:46 pm

  Един от възможните отговори.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: