Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

61 години история на несправедливостта и унижението

Този постер е носител на първа награда на тазгодишното състезание Al-Awda, организирано всяка година от Националния комитет за отбелязване на Накба.
„Ал – Накба” значи „Катастрофата” и с този термин се обозначават трагичните събития, разиграли се в Палестина за периода 1947-1948 г. При създаването на Израел от еврейски милиции са прогонени поне 750 000 палестинци, а 531 селища са разрушени или пък жителите им са прокудени.
Възпоминанията се организират през май месец – месецът на провъзгласяване създаването на държавата Израел. Тази година отбелязваме 61-вата годишнина от Накба.
Както виждате, постерът е издържан предимно в 3 цвята – червено, зелено и черно. Те, заедно с бялото, съставляват палестинските национални цветове.
От изобразената ключалка струи светлина, като светлинните лъчи са образувани от имената на сринати или обезлюдени от еврейските милиции палестински селища.
Ключът символизира страданията на палестинските бежанци навсякъде по света, които още пазят ключовете от своите разрушени домове. Понастоящем броят им, в това число и техните потомци, е най-малко над 4 000 000 души.
Не мислете, че Палестина е далеч. По думите на Хосе Марти, един от освободителите на Латинска Америка от испанците, „всеки истински човек трябва лично да почувства на гърба си удара, който друг човек някъде понася.” Затова, говорейки за Палестина, мога да кажа „ние“.
Мечтата за завръщане съществува. Все още не е намерено оръжие, което да разруши мечтите ни. Докато някой не го открие, ние ще продължаваме да мечтаем, а това означава, че ще продължаваме да побеждаваме.
Ние знаем, че нямаме оръжията, парите и медийното влияние на олигархията и на Израел. Знаем, че САЩ никога няма да ни дават по 7 милиона долара дневно. Знаем, че никога няма да притежаваме техните „Апачи“, танкове или изтребители. Но също така никога няма да спрем или да се откажем от борбата. Защото също така знаем, че ако не действаме, не протестираме и не помагаме, ние ставаме съучастници във всяко убийство, което израелците извършват срещу хора, които се борят против несправедливостта.
В момента на палестинския народ му е нужна солидарност с него. А солидарността – това е нежността между народите!

За повече информация за Накба:
http://alnakba.org/index.htm
http://www.badil.org/
http://www.deiryassin.org/
http://www.palestineremembered.com/
http://www.un.org/unrwa/

Източник: Блогът на Мариян

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: