Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Въпроси около мажоритарната система

В последно време много шум се вдигна около въпросът каква трябва да е избирателната система в България. Днес с мой приятел обсъждахме това и определено някои неща са ми слаби по отношение на този вид избирателна система.

Въпреки, че уча право, има тънкости, за които не се говори. Например това, че в България има над 400 партии. При мажоритарната система всеки може да излъчи представител, т.е. не се гласува за партия, а за личност. Това е една от демократичните ценности.

Но да си представим какво ще стане по избирателните урни, когато видим поне 100 кандидата. Сега става лудост, не знам ако е така какво ще бъде. Мажоритарната система е най-добрата лично за мен, но не държави, като България. Защото този вид система има сила в страни, като САЩ и Великобритания, където има две главни партии и хората гласуват за съответния кандидат на някоя от тези формации в своя района, където живее. В България с всичките тези партии, мажоритарна система ми се вижда фантастична.

Може би има компромис в целия този хаос. Да остане сегашната система, но народът да има право да пренарежда листата на партиите. Т.е. тези, които ще влязат в листата на партиите да става с избор на избирателите. Това е просто един пример за избирателна система.

Разбира се не може да стане сега, тъй като много хора, които сега са в листите на партиите си знаят, че не им е мястото там.

Advertisements

4 responses to “Въпроси около мажоритарната система

 1. Петьо май 8, 2009 в 2:18 am

  Точно тези неща ги учих тази година и една от причините в САЩ и Великобритания да има само по две парти е точно заради мажоритарната система, която по един начин предизвиква създаването на два политически полюса. Многото малки партии нямат шанс да направят абсолютно нищо поотделно и са принудени да се слеят с други по-големи партии със близка идеология. Просто мажоритарната система, особено тази, която има само един тур (малко френска терминилогия, не знам дали и на български е така) благоприятсва бипартийната система. Но в САЩ и Великобритания това е започнало в началото на техните демокрации и институциите са нагласени според тази система. Франция е по същия начин. През 1986 французите искат да се „демократизират“ и променят мажоритарният вот на пропорционален, с което настъпва пълна каша, защото нищо не е приспособено за тази система. Веднага поправят грешката си. Освен малки изключения промяната на избирателния режим в толкова късен етап е почти невъзможна без да настъпи политическа криза.

  И аз се присъединявам към мнението ти, че мажоритарната система определено е по-стабилна, но и на мен ми се струва трудно постижима. Ще трябват много усилия и реформи и не на последно място време, за да се наложи както трябва.

  Колкото до броя на партиите, ако имаме функционираща мажоритарна система и при нас партиите ще бъдат принудени да се преструктурират и броят им ще спадне драстично, за да отговорят на изискванията й.

  Тази материя определено е сложна, а аз уча право само от една година, така че може и да не разбирам напълно всички аспекти, но едно ми е ясно, една такава промяна е наистина много трудна.

  Благодаря за интересната тема. Всички по принцип са такива, но по тази мога и аз да кажа нещо, докато за арабската култура съм нула. 🙂

 2. Ruslan Trad май 8, 2009 в 10:00 am

  Смятам да пиша все повече за правни теми, защото те са изключително важни за обществото ни. Мажоритарната система е такава тема и аз ти благодаря, че написа мнението си, в което си изложил знанията си , които ти дава твоят университет.
  Наистина мажоритарната система е най-добра, поне за мен, но ако е двуполюсен модел, защото тези малки партии, които са създадени за пране на пари най-вече, не спомагат да има подобна система тук.

 3. Мандичев май 8, 2009 в 11:52 am

  Съгласен съм с твоята теза за задължителна преференция от страна на избирателите, но ми се струва много рано да се осъществи у нас. Мисля си,че все още е трудно да се изберат личности, които са ангажирани с конкретни граждански, обществени или накратко казано-политически инициативи.
  Има и друго нещо, което не бива да се подминава – мажоритарната система малко изкривява представителността. Личните интереси, които трябва да бъдат представени посредством малки партии, която не събере достатъчно гласове, ще се претопят и така различни групи ще останат непредставени. Все още личността се асоциира с конкретна политическа сила, която е застанала отзад. Или ако не е партия, то е престъпна организация. Не искам да го казвам, но на 6ти юли ще осъмнем с братя Галеви на първия ред в парламента.

 4. Ruslan Trad май 9, 2009 в 12:51 am

  За съжаление си прав…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: