Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

10 места, които препоръчвам да видите в Сирия

В много писма, които чета в пощата си, а и много мои приятели, които ме питат стои въпросът : „Какво може да се види в Сирия?“. В Сирия има доста места, които са туристически обекти. Повечето от тях са известни на западните туристи, но сред българските посетители все още има незнание относно местата, които е добре да се видят от човек. В този пост ще се опитам да събера топ 10 на местата, които ще направят ползотворна и приятна екскурзията ви до Сирия.

10. Мар Якуб

Това е манастир на 70 км. северно (по пътя за Хомс) от столицата Дамаск. До него се намира селището Кара, което е едно от големите в областта Каламун. Обителта е много старо място, но не това го прави важно. То е едно от основните свети места за християните и в частност Ордена на Кармелитите, като в момента го стопанисва L`Ordre de l`Unite d`Antioche. В този манастир се проповядва единение на християнските клонове на религията, което е уникално. Щом влезете в него ще забележите, че има символи, както на православието, така и на католицизма. Понастоящем в него има няколко монахини от Швейцария, Холандия и Ливан. Има специално пълномощно от патриарха на Антиохия за извършване на литургии. От дарения, манастирът събира всяка година над 20 млн. евро.

Мар Якуб разполага и  с пансион, където може да се отседне. За повече информация може да се свържете:

E-mail: maryakub@gmail.com P.O.

Box: 29zoukmikael-Liban

Tel: 00963 11 7851 700

9. Мар Муса

Мар Муса е наистина уникално място. Цялото име на обителта е Дейр Мар Муса ал-Хабаши. „Мар“, което означава „свети,светец“ е характерно за сирийските манастири. „Дейр“ означава „манастир“. Мар Муса е етиопски светец. В момента Мар Муса е действащ манастир, подържан от няколко монаха, които вършат всичко нужно за святото място.

Намира се на 80км. от Дамаск в посока гр. Набек и е на 1300 м. надморска височина. Игумен на манастира сега е италианският монах Паоло. Мар Муса се подържа от християни в Сирия и Европа, разполага с място за отсядане, като не е характерно да се заплати това. Ако платите, парите ви ще отидат в касата на манастира.

P.O. Box 178
Nebek – Syrian Arab Republic

8. Цитаделата на Алепо

Една от най-големите крепости от Средновековието, останали в Сирия. Мястото, на което е построена цитаделата се е ползвало за защита от гърци, римляни, византийци и араби, като историята на хълма показва, че там строежите не са спирали от третото хилядолетие пр.Хр. до 12 век. сл.Хр.

Намира се в град Алепо (Халаб), северна Сирия. Задължително я вижте!

7. Седная

Това е селище на 30км. от Дамаск. Известно е със своя манастир -един от големите в Сирия и православния свят. Намиращият се на над 1400 м. надморска височина манастир по общо мнение е обявен за един от най-старите действащи и постоянно обитавани манастири. Notre Dame de Sednaya – пълното име на манастира- е основан през 547г. от император Юнистиан, като е посветен на Дева Мария и попада под юрисдикцията на патриарха на Антиохия.

Една от легендите говори, че императорът спрял в местността на днешния манастир, на път за война с Персия. Тръгнал на лов и на мястото на манастира му се явила икона на Девата. Манастирският празник е на 8 септември.

6. Латакия

Това е крайбрежен град в Сирия, един от туристическите центрове на сирийското крайбрежие. Намира се на 186г. югозападно от Алепо и на 348 км. от Дамаск. Градът става важен център, след като Александър Велики го развива и предоставя на един от генералите си. Става главен град в държавата на Селевкидите. В края на втори век е обявен за кратко за столица на Сирия от император Септимий Север.

През 1097г. градът е обсаден и завладян от кръстоносците и стои в техни ръце до 1188г., когато в арабски ръце го връща Саладин.

„Синият плаж“, който се намира в Латакия е един от най-известните плажове в Източното Средиземноморие. Развити са водни спортове, като в самия град има някои големи туристически обекти, като храма на Бакхус, турския хан, католическата църква и др.

5. Крак де Шевалие

Крак де Шевалие е средновековна крепост на Ордена на Хоспиталиерите в областта Хомс, близо до Ливан. През 2006г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

4. Амфитеатърът на Босра

Това лично за мен е уникално място. Един от най-запазените амфитеатри в света, изграден от черен камък, характерен за тази област, южно от Дамаск.

Босра е първият град на Набатейската държава, завладяна от Корнелий Палма, генерал на император Траян.

3. Дворецът Азем

Построен през 1750г. за резиденция на османския губернатор на Дамаск Асад Паша Ал-Азем. Едно от най-красивите места в Дамаск, които съм виждал. В момента действа, като музей, в който е представен начинът на живот в онези времена, чрез восъчни кукли, облечени в традиционните за 18 век облекла.

Архитуктурата е уникална -смесица на различни видове камък и дърворезба. Макар да се намира в центъра на Дамаск, щом човек влезе в него забравя за шума и навалицата отвън. Прекрасната градина от портокалови дръвчета допълва идилията. Посетете го задържително!

2.Баб Тума

Вратата на Тома. Едно от най-забележителните и посещавани места в столицата Дамаск. Ако искате да видите младежкия живот в Дамаск, нощния живот, заведенията и в същото време да сте в Стария град, то това е вашето място.

Баб Тума се намира в християнския квартал на столицата, където може да видите множество църкви, всяка една от тях забележителна. От Баб Тума може да се насочите към Стария град на Дамаск, известните ресторанти в къщи от 18 век, кафенета и други известни туристически спирки в Стария град. Край Баб Тума има и много интернет кафета.  Единственото, за което трябва да се притеснявате е да не се загубите в малките улички.

1. Палмира

Разбира се „Годеницата на пустинята“ е на първо място. Античният град е средище на едни от най-големите култури на древността, като е кръстопът за всички кервани от Финикия, Персия и Рим. Палмира удивлява със своята красота всеки един посетител. Отделно това е един от най-запазените елинистични градове. По-запазен е единствено Помпей и библиотеката на Ефес в Турция. Докосването до една отминала епоха, сблъсъкът с пустинята и тишината правят това място най-посещаваната и желана дестинация в Сирия.

Палмира (или Тадмур) е столица на държавата на кралица Зенобия, една от най-легендарните жени в историята. Палмирската империя  достига разцвет при нейното управление и бива унищожена след нейната смърт, когато римляните най-накрая успяват да завладеят държавата.

Това са само част от местата в Сирия, които може да видите. В този списък далеч не са всички, затова ще пиша още в следващи теми.

Advertisements

7 responses to “10 места, които препоръчвам да видите в Сирия

 1. Михаил май 8, 2009 в 3:28 am

  За жалост много малко от българските туристически агенции предлагат екскурзии до Сирия. Офертите са предимно за Йордания и рядко има някоя комбинирана със Сирия, за която се отделят максимум два дена. Дано това да се промени, защото ако говорим за по-масов туризъм едва ли много хора ще тръгнат да обикалят сами да си търсят хотели и превоз. А по мое мнение Сирия успешно може да конкурира Йордания. В Сирия има повече археологически обекти и по-разнообразна природа, а Аман, който в началото на миналия век е бил едно село, изобщо не може да се сравнява с градове като Халеб и Дамаск, които са сред най-старите все още обитавани градове в светра. По мащаб Палмира не отстъпва на Петра, но въпреки това в България е малко известна.

  Към големите туристически обекти аз бих добавил и Апамеа мeжду Халеб и Хама, а за който има повече ентусиазъм Дура Еуропос и Мари (второто е част от шумерската цивилизация), намиращи се в най-източната част на страната край река Ефрат. А иначе за мен в Дамаск ми беше интересен целия стар град, покрития пазар Хамидия, Омеядсакта джамия, шиитските джамии, двореца Азем, чиято градинка мисля че не е с портокали, а един вид лимон (каббад). Много приятно място за мен е и Ат-Такие Ас-Сулеймание, където се продават много сребърни бижута и сувенири. Иначе за повечето градове има нещо характерно – Хама и водните колела, Латакия и останките на разположения наблизо Угарит, Халеб със своята цитадела и поктитите пазари, чиято дължина надхвърля 10 км, Тартус и острова Аруад, а из цялата страна са разпръснати купища други обекти, които едва ли някога ще посетя всичките.

 2. Ruslan Trad май 8, 2009 в 9:56 am

  Благодаря ти, че разказа всичко това:) Много българи, които са били в Сирия са оставали с добри впечатления.

 3. nele4ka юли 4, 2009 в 10:35 pm

  mn krasiva durjava,ekzoti4na e

 4. Николай Калайков (КАЛАЯ) юли 7, 2009 в 12:40 am

  И двете държави са уникални. Това че няма все още много туристи донякъде е добре. Вижте как се е комерсиализирала Петра последните 10 години. Ние бяхме там с мотоциклети и това дава отговор на всякакви притеснения относно настаняване, хотели и т.н. Винаги има начин. Просто трябва да го решиш.

 5. Гергана Цачева януари 5, 2010 в 8:45 pm

  Г-н Калайков ще ни предоставители кадри и информация от вашите пътувания в Турция-Сирия-Йордания.
  Гергана Цачева СПК Евростил.

 6. Ангел Малинов февруари 12, 2010 в 6:13 pm

  Споменахте за Апамеа /Афамия/, но не казахте нищо. Това е старинен древногръцки град, унищожен от земетресение. Запазена е колонадата на най- дългата древна централна улица- почти 3 километра.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: