Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Топ 10 на антиблогърските страни

Войници стоят пред интернет кафе в Туркменистан.

Войници стоят пред интернет кафе в Туркменистан.

С приятели коментираме постоянно темата за свободата в интернет, блоговете и ефекта им върху обществото. Днес прочетох статия, дадена ми от мой приятел, за най -антиблогърските настроени страни, публикувана за първи път от Комитета за защита на журналистите в техния сайт.

1. Мианмар (Бирма)

2. Иран

3. Сирия

4. Куба

5. С. Арабия

6. Виетнам

7. Тунис

8. Китай

9. Туркменистан

10. Египет

Това е списъкът на страните. Ясно си личи, че цензура има най-вече в страни, които са или под ембарго, или са притиснати от своята външна и външна политика. Цензурата се появява там, където властта се страхува от това някой да не открие и покаже „кирливите ризи“.

Първото място не го оспорвам – в Бирма само 1% от населението има достъп до интернет. Второто място си е заслужено – не може за една обида на духовния лидер и да те вкарат в затвора. Иран открай време цензурира интернет, ето защо най-изявените ирански журналисти и блогъри се подвизават в чужбина. На трето място е посочена Сирия. Въпреки, че някои сайтове в страната са забранени, много не са. Включително и месинджъри. Правителството упражнява контрол, но не съм съгласен със становището на комитета за интернет кафетата, които били цензурирани или липсвали в Сирия. Напротив, там има МНОГО интернет кафета, поради факта, че много хора нямат компютър в дома си.

Четвърто, пето и шесто място бих ги оспорил единствено с това, че С. Арабия можеше да е на по-предни места. Малко ми е съмнителна цензурата в тази страна, където блогърите са спирани, а в същото време най-много посещения на порно сайтове идват именно от С.Арабия.

Последното място е интересно. Египет от много време има проблеми с блогъри, коите критикуват властта на Мубарак. Аз лично не съм изненадан  при такъв президент бих се срамувал да кажа, че съм от тази страна. Нормалната реакция на младите хора се наказва от властта, като реакция на тези действия се появиха множество арабски инициативи за свобода на словото, към които се присъединих и аз. Да не забравяме и Израел – там на 7 януари т.г. беше убит журналиста Басел Фараж от Palestinian Media and Communication Company.

Накрая искам да вметна и за България. Аз ако бях ще сложа и нашата страна в този списък. Нека не забравяме за опитите и действията на ДАНС срещу свободата на словото. Заедно може да се противопоставим на тези действия – свобода, а не страх.

Advertisements

6 responses to “Топ 10 на антиблогърските страни

 1. Апостол Апостолов май 5, 2009 в 8:42 pm

  То това се и очакваше, но Египет… Египет е истинска изненада за мен.

 2. Ruslan Trad май 5, 2009 в 9:17 pm

  Не бива да ви изненадва.Египет има много силна вътрешна система на тайни служби и контрол над интернет.Повечето блогъри са анонимни.

 3. Графът май 6, 2009 в 1:48 am

  Не зная основанията за второто място на Иран, не съм се интересувал за тая страна. Но моите впечатления не са такива – в блога си имам 2 публикации ( http://vascont.wordpress.com/2009/01/20/diru-ne/ , http://vascont.wordpress.com/2009/01/28/dopylnenie-detski-prava/ )
  преведени от блог на иранец на есперанто, които никак не говорят за цензура. Сега щракнах в Гугъл и от раз попаднах на следното:
  „Към изучаване на кибернауките пристъпиха и иранците. Когато в началото на десетилетието в Иран започна да се разпространява интернет, духовните наставници се опитаха в самото начало да контролират онлайн активността на своите ученици и да пропагандират използването на интернет основно за изучаване на религия. Когато мрежата стана по-достъпна, тази методика се оказа несъстоятелна. В последно време в иранското киберпространство съвременната политика на страната се разяснява в цялата й сложност и многообразие, а различни фракции и групировки – религиозни, полувоенни и светски – се борят в интернет за влияние. За да не изостават от прогреса, правителството и религиозните институти наемат армия от блогъри, за да насаждат тяхната гледна точка. В резултат се получи истинска какафония от гласове на враждуващи религиозни фракции. Експерт по иранската блог сфера от харвардския Център „Беркман” Джон Кели откри, че през миналата година делът на религиозните сайтове сред 5 000 от най-популярните ирански блогове е нараснал от 16% на 31%.” („Newsweek“/BgNewsroom.com)

 4. ludipari май 6, 2009 в 5:08 am

  А бе, кой знае кой я е правил тази класация и изобщо: точно ЛИПСАТА НА ЦЕНЗУРА В ИНТЕРНЕТ трябва да ни прави много ПОДОЗРИТЕЛНИ И СКЕПТИЧНИ към всичко, с което се сблъскваме тук.

 5. Ruslan Trad май 6, 2009 в 11:01 am

  Благодаря ви за коментарите!

 6. май 7, 2009 в 1:45 am

  Не знам , за правата и цензурата в интернет , но арабските страни сериозно трябва да поработят по въпроса за правата на жените . Особено в КСА е СТРАШНО. Пу и на ислям и на араби щом позволяват това да се случва.

  П.П. Не е нужно да ми благодариш за коментара 😉

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: