Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Статутът на жените в Сирия, засилващата се роля на жените в арабския свят

Ролята на жените в арабския свят се увеличава с всеки ден. От известно време се развива голям дебат относно ролята на жените, в частност  Сирия.

Сирийските жени са си спечелили някои права, които в други арабски страни ги няма. Ако има семеен спор и детето е до 15 годишна възраст, съпругата може да го задържи при себе си. Друго трудно спечелено право през годините се отнася за браковете между сирийки и чужденци. При подобен брак, детето запазва сирийското гражданство на майката. Т.е. ако детето има майка сирийка, то също е сирийски гражданин. Според Джошуа Ландис, към 2009г. страни, които дават това право са Алжир, Ирак, Мароко, Тунис и Египет.

В Сирия 86% от населението е грамотно. В частност жените са покачили своята грамотност от 33% през 1980г. до 79% през 1999г. Началното образование е безплатно и задължително в Сирия; над 51% от състава на университетското образование са жени. Най-добре жените са представени в съдебната система на Сирия, където главният прокурор е жена, 170 жени са съдии, а 250 помощник съдии. Статистиката показва, че с привилегии за жените са секторите на преподаването, медицината и здравеопазването. 57% от преподавателите в Сирия са жени, макар и да не заямат толкова големи постове.

Жените в Сирия имат право на глас още от 1953г. и те представляват около 12% от националното събрание, но много жени смятат, че е недостатъчно.

На жените не се забранява да участват в различни сфери на живота в страната.Включително участие в политическия живот. В обществения живот на Сирия все повече се появяват жени журналисти, писатели, бизнес дами.

В сравнение с други страни

Сирийските жени са по-добре, в сравнение с останалите части от арабския свят. Въпреки това, през 2004г. Мароко направи голяма крачка напред с приемането на нов семеен кодекс, който има правомощия и върху определянето на религиозната принадлежност. В новия текст думите, които може да са обидни за жените, са премахнати. Новите права за жените в Мароко се отнасят най-вече по отношение на брака, като установяване на равни права със съпруга, включително правото да иска развод, родителски права, по-добър контрол над наследството и полигамията. Някои от тези права все още са предмет на дискусия в Сирия.

В същото време, една жена в Мароко все още се нуждае от съпружеско одобрение на работата, която си е намерила, особено в селските райони, където неграмотността е в пъти по-висока от тази в Сирия.

В момента Сирия предприема промени в Наказателния си кодекс, тъй като все още няма санкции за  престъпление, извършено заради „накърнена чест“. Точно това трябва да бъде премахнато, тъй като „накърняването на честта“ е вече отминало нещо и е смешно да съществува в днешно време.

Облеклото

Сирийските жени се отличават със приветливия си вид, който се определя от мнозина европейци, като нещо наистина различно от други арабски страни. Характерно за сирийките е, че те често ходят с висок ток, чанта, подхождаща на дрехата, елегантни палта и често хиджаб, който се различава от приетия образ на запад с това, че е много прибран, само за главата и често е цветен. Много жени в Сирия, особено в големите градове, ползват шалове за покриване на главата, а не хиджаб.

Повече за облеклото на сирийскита жени, вижте тук.

Нощен живот и наргиле

Нощни клубове, рабове, хотели и ресторанти. Старият град на Дамаск е „стар“ само на име. Днес там се събират младите, голяма част от които са жени. Честа гледка са момичетата, пушещи „шиша“(наргиле), имащ упойващ ефект. Сред арабските градове, Дамаск е с най-ниско ниво на престъпност, още повече за жени, които се разхождат без проблем нощем. Тъй като в Сирия се живее главно нощем, често може да видите групи момичета, които да показват кое заведение е по-добро, или къде се продават по-хубави артикули.

––

Интересно е да се види документът с изводи от конференцията от юни месец 2006г. в Университетът на Дамаск „Жената в Сирия и човешките права“ с лектор д-р Жорж Жабур. На нея са представени членове от Международната конвенция за политически и граждански права, която Сирия подписва на 21 април 1969г.

Член 7. Забранява се подчинение или мъчение. Понякога има препратки към това, че в Сирия се извършват мъчения, но досега няма нито една жена, която да е измъчвана или починала от това  в страната. Заслужава да се спомене, че Сирия се присъедини към Международното споразумение срещу мъченията.

В алинея 1 на член 8 се предвижда, че е забранено да се заробва някой, и че робството е забранено във всичките му форми. Сирия се е ангажирала с тази забрана, но дебатите продължават, тъй като в Сирия много момичета работят в домовете на богати семейства.

Член 18 води до някои дебати. Той се отнася до свободата на вероизповедание и свободата на всеки човек да избира религията си. До 90-те годити в Сирия имаше голям проблем с това.

В Сирия мюсюлманите често се женят за християнки. Но не-мюсюлманин не може да се ожени за мюсюлманка. Християнките, и изобщо не-мюсюлманките могат да запазят свободно религията си. Но правната система определя, че наследстовото се прекратява, ако религиите са различни. По този начин се стига до косвената принуда за приемане на религията. Ето този въпрос стои на дневен ред.

––

Жените в Сирия са извоювали множество права, които в останалите арабски държави тепърва се обсъждат. Движението на жените става все по-силно и аз съм на мнение, че съвсем скоро жени от другите арабски страни ще ги последват, още повече, че правителствата са готови за промени. Египет, Макоро, Ливан и Сирия доказват това.

Advertisements

13 responses to “Статутът на жените в Сирия, засилващата се роля на жените в арабския свят

 1. Bobi април 26, 2009 в 10:07 pm

  Тези от картинката отде са, Сирия или Мароко?

 2. април 27, 2009 в 12:47 am

  Това си е чист напредък за ислямска страна. Някога мюсюлманките може би ще могат да се доближат до правата и мястото на жената в цивилизования свят .

 3. Ruslan Trad април 27, 2009 в 11:09 am

  @Bobi това мисля, че е в Сирия.

  За жените и цивилизованият свят има доста да се говори. От потледните години, през които съм запознат доста добре, мога да кажа, че ако не отидеш там и не видиш и познаваш жени, няма смисъл да от коментари.

 4. април 27, 2009 в 12:12 pm

  Да съгласна съм , но е неоспорим факта ,че белегът който исляма е оставил върху арабската жена като същност и мястото и в обществото било то арабско , ислямско или някакво друго не може да се изтрие или заличи . Колкото и модерна и образована да е мюсюлманката има белези ,които не могат да бъдат преодоляни и никога няма да е на нивото на европейката без да направи силни компромиси с религията.

  Тя Сирия хубаво е тръгнала , но къде е примерно когато в КСА жени горят заради забрадките си или биват жестоко пребивани , заради това че са „предизвикали“ изнасилване .

  Арабската жена ще може да достигне до мястото на жената в цивилизования свят , когато преодолее/отстрани някой арабско-ислямски черти ,норми и правила.

 5. toly май 3, 2009 в 12:21 pm

  Определено религията е това , което спъва ислямския свят да се развива по-бързо и динамично. Не може когато се стигне до логически избор винаги да се обръщаш до корана какво казва по въпроса преди 1400г. Тогава такива въпроси не е имало. Точно силата на религията е причина , че аз като човек работил в арабска държава да имам усещането , че ислямският свят е сляп клон за еволюцията.

 6. Ruslan Trad май 3, 2009 в 3:56 pm

  Съжелявам, че това си усетил.

 7. Pingback: HerSphere -социалната мрежа за жени « Intidar

 8. nele4ka май 14, 2009 в 2:35 pm

  mislq 4e arabite sa mnogo iskreni i dobronamereni kato cqlo ili pone tezi koito az poznavam

 9. flower април 12, 2010 в 10:13 am

  lajlivi sa strachno mnogo i narichat vsichki jeni ot evropa s nesenzurni dumi,kato izleznat izvan darjavat si si tarsiat jeni ot evropa,s zadni misli,da skliu4at brak po smetka,da vzemat dukomenta i da obikaliat Evropa,az sam si imala rabota s arabin i vsi4kite koito poznavam okolo nego sa s nad 5 desa,mnogo lajat i obi4at intrigite,tova sa hora bez vsiakakva kultura i mantalitet,mnogo otmastitelni i kradlivi,nie rabotim naravno s majete,tehnite jeni triabva da imat desa mnogo,ako ima niakakav skandal da imat pove4e hora ot roda im i se jeniat za sestrite na jena mu na brat ili sestra.Edin mi kaza vednaj-da ti dam edna snimka,da mi namerich jena ot Evropa.

 10. Ruslan Trad април 12, 2010 в 11:44 pm

  Явно не познаваш много хора,а тези, които познаваш са утрепки.Същото можеш да откриеш във всяка точка на света. Или,което мисля е по-вероятно, имаш лични несгоди и приравняваш хората.

 11. МираМразиUSA ноември 1, 2010 в 12:38 am

  В САЩ пък става обратното – там мъжете са репресирани:
  http://gotin88.log.bg/article.php?article_id=84296

 12. Pingback: HerSphere -социалната мрежа за жени – Intidar Blog

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: