Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Каква е цената да умреш за идеали, които са ти чужди?

– Искаш хубава храна? Или слава? Тогава си направил правилния избор, момче!

– Значи мога да спечеля и пари, защото ставам американски войник?

-Да, разбира се. Цялото ти семейство ще се гордее с теб, защото отиваш да спасяваш хора, да вътворяваш ред. Американската армия има нужда от момчета, като теб, които да помагат на местните. Отиваме в страна, страдаща от режима там. Затова момче, правилно си избрал да работиш тук.

Разговорът е типичен между агитатор на американската армия и доброволец. Тактиката да се показва американската армия, като средство за препитание е много успешна, тъй като повечето доброволци в армията са от ниското съсловие, най-вече афро-американци, латиноамериканци, които виждат в лицето на армията възможност да спечелят пари.

Уловката

Именно тук се крие уловката. Когато воюваш на земя, която не смяташ за своя, в армия, която си идеализирал, а в един момент започнеш да убиваш цивилни, ти започваш да си задаваш въпроси. В този момент ти ставаш ненужен на военната машина, защото тя няма нужда от умници, като теб.

Методът за вербуване в армията в Израел и САЩ е почти еднакъв, с разликата, че в Израел войниците го смятат за дълг, подплатен от изказвания на равини, че това е свещенно действие и Бог ще им прости. Защото е грешка да се смята, че израелската армия няма религиозни отенъци. Много войници признават, че са повлияни от равините. И няма как да е, след като една лъжа трябва да бъде подплатявана многократно.

Психика

Войниците, които участват в операции на американската и израелската армия са младежи. В началото мнозина признават, че са изкушени от предимствата да си войник, но след като видят ужаса на войната обикновено полудяват. Немалко са смъртните случаи, причинени от „приятелски огън“. Немалко са и случаите, в които войници плачат, заради напрежението и съвестта, която ги притиска постоянно.

Момчетата, които да преди два месеца са играели игри, сега трябва да убиват. Но важното тук е, че не им е казано за цивилните жертви на собствените им патрони. Когато те накарат да убиваш всеки, който се покаже на улицата, в един момент ти разбираш, че май мястото ти не е в армията. И отново- машината няма нужда вече от теб. Въпросите са забранени. Ти си спусък на оръжие и не трябва да спираш да стреляш по врага. Тогава идва лудостта, която обхваща повечето войници, върнали се от фронт.

Ако не лудост, то идва разочарование. От цялата система. Цели семейства, гласът на които остава нечут, се вдигат срещу военните, които използват синовете и дъщерите им. Вестник „Аарец“, водещият израелски всекидневник е разследван, защото писа срещу действията на военни части в Газа. Това е един от примерите, чрез които се показва дейността на системата. Когато спазваш определени принципи на демокрацията всичко ти е позволено, дори да разследваш най-видния си медиен партньор.

Дали си заслужава да загубиш много, но да спечелиш 10 000 долара? Не.

3 responses to “Каква е цената да умреш за идеали, които са ти чужди?

  1. Bobi април 9, 2009 в 11:22 am

    В Израел военната служба не е ли все още задължителна? Ако да – може ли да се прави сравнение? Искаш,не искаш – трябва да отидеш. Равините само те убеждават, че това е твой религиозен и национален дълг.

  2. Ruslan Trad април 10, 2009 в 8:53 pm

    А американците те убеждават, че за да станеш човек трябва да си в армията.

  3. rapsio април 12, 2009 в 1:18 pm

    Американските войници и американскито правителство са истинските терористи , не арабите . Америка е най-голямата агресорка , историята го е доказала.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: