Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Изявление относно нападките срещу арабския форум

Във връзка с изказвания и слухове, които се носят сред определени институции относно Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш“,

искам да изкажа възмущението си от подобна инициатива. Дали поради завист или нещо друго, набеждават форума за про-палестински. За мен лично и да е такъв не е проблем. Дори да бяхме такива, не виждам причина хората да коментират това. Има про-ирански, про-турски, про-израелски групи, фондации и т.н. Не смятам, че е уместно да бъде набеждаван по този начин форумът, създаден с най-чисти помисли и единствено в услуга на обществото.

 • Искам да попитам- нима не е по-важен резултатът и целта, от това дали сме палестинци или не?
 • Нима не е по-важно това, че вършим нещо, за разлика от много други?

Нужно ли е всичко това, след като всеки, който е присъствал на откриването на форума, може да потвърди колко приятна обстановка беше.

Ето някои пояснения:

 • Махмуд Даруиш е наш патрон, не защото е палестинец, а защото е символ на мира, на арабската култура и е най-доброто послание.
 • Зад нас стои наистина Център за близкоизточни изследвания, чиито основател е палестинец. Но това можеше да е сириец, ливанец, иранец, иракчанин или който и да е от Близкия изток.
 • Това, че първата ни тема беше за палестинския поет Махмуд Даруиш, не означава, че всички теми ще са за Палестина, макар това да е болната точка на арабския свят сега.

Искам да кажа отново – всеки е добре дошъл, всеки може да се запише, като член на този форум. Той е за всички нас. Дейностите ни са свързани единствено с разпостранението на арабската култура. Няма значение кой е зад нас или пред нас. Важно е какво правим и какво може да постигнем. За да стане това- нека хората, които са скептично настроени да не ни пречат да вършим работата си. Да не превръщаме и тази инициатива в поредната балканщина.

Надявам се, че хората, които говорят срещу форума ще се присъединят, за да видят, че не сме про-еди какво си. Надявам се също така, хората, които говорят подобни неща да се засрамят. Защото когато наистина няма нищо, все се намира някой, който да го омърси.

Руслан Трад, председател на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш“

Advertisements

2 responses to “Изявление относно нападките срещу арабския форум

 1. Николай Павлов март 28, 2009 в 12:21 am

  Иво Инджев ли се е изказал нещо 🙂 Разбира се, че няма нищо лошо форумът да събира хора с про-палестински настроения. Що за обвинение е това въобще. Еврейският дом пък е про-израелски и не съм чул някой да има проблем с това.
  И един въпрос към теб. Иранската култура може ли да се нарече арабска, понеже самите иранци са персийци?

 2. Ruslan Trad март 28, 2009 в 9:51 am

  Не е арабска култура 🙂 Те имат своя уникална персийска култура, има някои заемки от арабската култура, но често става преливане от Персия в другите култури.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: