Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Почивайте в мир, анимационни филмчета

Американската индустрия за пореден път ме отказа да гледам анимация. Имах доброто желание, отидох на кино с приятелката си, в добро настроение. Но..уви, изгубено време.

Става дума за анимацията 3D „Мисия до Луната“, разпостранявано в Mtel Imax. Всичко беше хубаво, приятно за гледане и незанимаващо…докато не вкараха за пореден път гнусните си и вече натрапващи се пропаганди. По средата на филма (в който се говори за първото кацане на човек на Луната) започнаха да се редят изрази от типа: „Гадни руснаци“, „Ние сме най-великите! (САЩ)“, „Ще им покажем какво е да си добър…“ и т.н.

Че е имало конфронтация СССР-САЩ, имало е. Че едните са били свободни, а другите не -и това е така. Но не мисля, че във филмче за десетгодишни е нужно да има подобни изрази, които могат да подбудят единствено лоши чувства.

Изводът поне за мен е, че няма вече качествени анимации. „Мисия до Луната“ не е единственото филмче, което е напудрено с пропагандни слова- то не са терористи, не са комунисти и прочие. В този ред на мисли, САЩ не ми изглеждат по-различни от СССР.

Както и да е, вие си преценете дали да го гледате, но все пак аз не бих показал нещо подобно на детето си.

3 responses to “Почивайте в мир, анимационни филмчета

 1. Петьо март 19, 2009 в 3:31 am

  Малко преувеличаваш 😛 Първо филмчето е за над 3 годишни и децата, които ще го гледат не знаят какво е САЩ, нито СССР, нито ще разберат половината, от това което се случва. За тях е важно да има малки симпатични човечета, които да са им интересни, шарении и такива неща. Неоригиналните шеги са насочени към татковците и майките, защото и без това под 16-17 години, все още не се учи за конфронтациите на СССР и САЩ. С две думи, ако не знаеш, за какво става въпрос (а децата със сигурност не знаят) няма да обърнеш никакво внимание.

  Освен това филмчето е от Белгия (този път американската индустрия не е виновна :P) и може би са сметнали за забавно да използват стари клишета, от които вече и американците се отказаха. Но както казах, това са шеги за възтрастни и съм 100% сигурен, че 10 годишно дете си няма и идея за какво е станало дума.

  За теб знам, че мразиш Америка, така че ще е трудно да те убедя в каквото и да е. Само ще кажа, че за всеки филм си има определена аудитория. Както не трябва да се водят деца на на кървъв трилър, така и образован човек понякога не трябва да ходи на филмчета, защото ще му струва, че вижда неща, които всъщност ги няма. Ако можеше да го изгледаш през очите на 10 годишен щеше да разбереш, за какво говоря. Но като човек, който се занимава активно с изучаване на международните взаимоотношения съзнанието ти е „покварено“ и навсякъде търсиш световната конспирация 😀

 2. Ruslan Trad март 19, 2009 в 9:35 am

  Абе какво преувеличавам, като говорят тези неща и след години детето израства със стериотипи н главата си.Напълно си е пропаганда и то умишлена!

  Разбира се, че моето съзнание е покварено. Но преди нямаше подобни глупости. „Том и Джери“ са класика, а в сериите да се налагат стериотипи? Гледат се от САЩ до Индия и обратно и не предизвикват нищо. А 10 годишния ще гледа гова и изрази от типа „Гадните руснаци.“ ще му се отразят. Нямаш представа колко се отразяват подобни неща на едно дете.

 3. Гофретка март 19, 2009 в 10:26 am

  Искам да кажа, че типичното за децата на тази възраст е имитирането. Момиченцта искат дъска за гладене като мама, момченцата искат да са като Бекъм.. не подценявайте децата, по-умни са отколкото изглеждат.
  Това, което ще видим утре е как съседските деца си играят на руснаци и американци и се наричат „гаден руснак“ и „ние сме от добрите (американци)“
  Както стана ясно, гледах филмчето, беше много сладурско, но това с пропагандата опропасти всичко.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: