Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Какво представлява истинският дюнер?

Какво всъщност е истинският дюнер?

Прочетох два поста от любими мои блогове, които ме накараха да напиша това обяснение. Първият от  Cynical Speech, а вторият от dzver.

Мнозина хора едва ли знаят, че истинският дюнер не е това, което се продава по родните дюнерджийници. Всеки, който е посетил Близкия изток ще потвърди, че дюнерът е нещо много различно, в сравнение с това, което ядем тук. Има няколко неща, които отличават истинския дюнер:

1. Не се казва дюнер. Името на този сандвич е шауарма (شاورما), на турски çevirme или по известното döner kebab(което се прави в Анадола). На български има дума чеверме.

2. Използва се специален хляб, не питката (арабски хляб), който в България се прави от арменци. Този хляб има по-друг вкус и е по-тънък. Обикновено майсторът-дюнерджия прави своя хляб.

3. Слага се най-вече месо, с домати. Класическата шауарма е от овче, агнешко и рядко -пилешко месо. Придружено е от прясно нарязани домати, като картофите се слагат отделно в чинийка, която е с допълнителни зеленчуци. В арабските страни това се нарича „сервиз“. Дюнерджийниците предлагат сервиза към дюнера, като на много места той е незадължителен, а на други е безплатен при закупуването на два дюнера.

4. Не се слага чеснов сос. Сосът в истинския дюнер е с тахан, не с чесън.

В неведение съм защо по родните дюнерджийници не правят истински дюнери. Виждал съм дори версии с боб и ориз (на морето, Слънчев бряг). Да, веднъж излизам от апартамента си в Сл. бряг и отивам да си купя дюнер. Беше с боб и ориз (!?).

Името дюнер очевидно е влязло през Турция, защото сандвича, който е първообраз на дюнера, не се казва така и това име е непознато на юг от Турция. Смятам, че родните производители трябва да се преориентират и да покажат на клиентите си какво е реално дюнерът.

Тъй като смея да твърдя, че поради стечение на обстоятелствата познавам почти всеки голям дюнерджия в София, Пловдив и Варна, в заключение ще предложа три места, на които дюнерът се доближава най-много до истинската шауарма. За съжаление те са в София:

1. Бул. „Мария Луиза, в посока „Лъвов мост“. По пътя ще видите дюнерджийницата. Ако вървите от центъра, пада ви се вдясно.

2. Бул. „Мадрид“, по линията на трамвай 22 и 20. Веднага след като трамваят мине бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ има спирка, точно на спирката е дюнерджийница „Мадрид“.

3. Ул. „Пиротска“, малко след ул.“Инж. Иван Иванов“ в посока К.Величков. Или иначе казано Зона Б-18. Дюнерджийница „Афамия“. Тук се продава „арабски дюнер“, което всъщност е дюнерът, правен в Дамаск -шауарма.

73 responses to “Какво представлява истинският дюнер?

 1. fen февруари 26, 2009 в 11:22 am

  Хубава информация. За да продължим темата, трябва да кажем и за италианските пици и спагети, че нямат нищо общо с Италия.Или за китайските манджи, те пък въобще нямат нищо общо с Китай……

 2. altaisummon февруари 26, 2009 в 11:28 am

  В Русия се чудех защо руснаците казват шаурма, сега разбирам от теб че това е арабското название.
  Лично за мен най-хубавия дюнер е в чиния пълна с ориз и отгоре тънко нарязани парчета телешки дöнер :)))
  Лелее как огладнях изведнъж…

 3. dala февруари 26, 2009 в 11:46 am

  Във Париж-на дюнера казват…..Гръцки сандвич!!!!
  Идея си нямам защо.Точно така изглежда,както го описваш-с много месо и картофки.НИКАКЪВ чеснов сок….слагат по-желание слагат Хариса-за мъжете -и майонеза.

 4. Ruslan Trad февруари 26, 2009 в 12:09 pm

  Хапвал съм искандер кебаб, което е върхът! Ам..май и аз огладнях.

 5. dzver февруари 26, 2009 в 1:32 pm

  Виж ти 🙂

  По време на истерията луда-крава, в единия Мимас предлагаха агнешки дюнер. Беше сполучлив.

  В края на краищата мимасите са як комерс. Там някакъв чичка просто си прави парите. Ако клиентите искат да ядат пържени картофи, промишлени количества олио, кетчуп, майонеза и чеснов сос в нещо, подобно на палачинка, това ще предлагат…

  Някой ден ще пробвам Шауарма 🙂

 6. Bobi февруари 26, 2009 в 9:25 pm

  Тази препоръчана дюнерджийница на бул. Мадрид я посещавам сравнително често. Има един момък, който бачка на дюнера сигурно 7 дни в седмицата и чак жал ми става. Вика, че бил свикнал и не било чак толкоз зле. Ама иначе верно дюнерите са хубави. Веднъж ми направи телешки, който не е с чеснов сос, сложи му разни магданози за подправки. Иначе пак беше вкусно. Но, братя, чесъна си е… екстра, липсваше си ми.

  Мимасите развалиха качеството. Вече ми дават питка с нищо, задници. Нема а стъпя там повече. Най-готината дюнерждийница е на „Граф Игнатиев“ между пазарчето за зеленчуци и площада „Славейков“ В тази посока се пада от ляво. Той е на един много добър арабин , не знам вече колко време го е отворил, но още има силите да бъде страшно мил и услужлив, човека. И си прави яки дюнери, пълни, не се скъпи. Не са чак толкоз по рецепта, както Руси ги описва в статията, но са все пак по българския вкус.

  Има и една друга дюнерджийница която знам, на „Шишман“ и „Славянска“, там не слагат чеснов сос, ами картофено пюре с някакви подправки и е интересно, като си взимам от там и после не ме карат да отварям прозореца като ида в офиса 😀

  А гръцките дюнери се наричат „гирос“ и също не са това което са в България. Знам един „гирос“ на бул. Витоша в пешеходната зона и не се различава особено от дюнер кебапа. Но френдове които са си купували в Гърция казаха, че там са много по- добри. Гърците, разбира се, са се научили да правят дюнери по времето на турското робство, ама нали са националисти та сега са си ги национализирали и се барат, че е нещо различно.

 7. Ruslan Trad февруари 26, 2009 в 9:29 pm

  Именно 🙂 Гиросите са си дюнери със свинско месо… Това на Витошка е май единственото място,където правят гироси…(?)

 8. Vladimir Dimov февруари 27, 2009 в 2:03 am

  Руси, тази дюнерджийница Афамия, която е до вас и на две крачки от нас денонощна ли е? Ще я посетя днес, да се убия от ядене :)))

 9. Ruslan Trad февруари 27, 2009 в 9:26 am

  За жалост не е денонощна, но до 8 би трябвало да е отворено 🙂 Майсторът е много готин човек. Не е денонощна,защото все пак е квартална, няма толкова клиенти,като централните..

 10. Jaguar февруари 27, 2009 в 2:36 pm

  Изглежда това, което предлагат арабите в Англия се приближава повече до това, което описваш. Там не завиват пълнежа с плоска питка, а дават хляба като подложка, месото е в голямо количество, няма чеснов сос. Повечето места ги наричат просто „кебаб“, на много други има и „döner kebab“. Трябва да видя дали го държат турци. При всички случаи храната е по-качествена от това, което се предлага тук.

 11. венко февруари 27, 2009 в 5:29 pm

  За мен, фаворитът ми е една турска закусвалня на Цар Симеон, на 20на метра от Кирковския (Женския пазар). Има какво ли не изобилие на турски манджи, но гвоздеят в програмата, разбира се е дюнера, който се води „турски сандвич“. Обикновено го срагат в специалните питки, които ги пекат в една пещ пред теб, но може и в арабски хляб или в чиния.
  За три лева просто няма толкова мн месо, където да ти сложат в София. Винаги е бил с 50 ст. по-евтин от на повечето места и с толкова много месо, че да не може да се затвори хляба.
  Правят го само от телешко и мисля, че това е по-добрата оферта от пилешките.
  А иначе има един добър дюнер на Пиротска, до Ботев- араби продават пилешки и телешки, като телешкия мн бързо свършва. Бяха пуснали по едон време и …рибешки, но не съм пробвал.
  На мадрид пък за пръв път пробвах свински дюнер-не беше лош.
  Като цяло, обаче,предпочитам закусавлни, където продавачи и собсвеници са мюсюлмани или поне от ти страни. Никота не ет прецакват като нашите келеши-да ти ръгат само пържени картофи или зеле-слагат си вмесце хората на поразия.
  Имаше и един пич на в пешеходната зона на Пиротска ,до Халите-то и сега ог има тва заведение-продават и пиле на грил, обаче откакто се смени собсвеника (ливанец или сириец)-вече не е същото. Той пък правее навремето нещо, а което викаше „кибап“- три своеобразни кюфтенца с подправки,сложени в традиционната арабска питка, но сле акто ти иг завие с хляба, го туряше ан пеща да се запече и да захрупка(нещо,което мн рядко се прави, а е мн вкусно така)

 12. венко февруари 27, 2009 в 5:34 pm

  пропуснах да спомена,че онзи от Пиротска,дето вече го няма,слагаше картофено пюре,вместо бял сос. а има и едан подробност,често пъти човек си мисли,че има чеснов сос в дюнера, но всъщност мирише на газта, на която го пекат (понеже тази газ е без мирис-допълнително добавят тази миризма, за ад ес избягват злополуките при изтичането на газ)

 13. Ruslan Trad февруари 27, 2009 в 10:04 pm

  венко – благодаря ти за мнението и информацията 🙂

 14. Pingback: 100 000-ят посетител « Intidar

 15. nick май 10, 2009 в 2:09 pm

  zdravei te,iskam da vi kaja 4e tova koeto ste napisali ne e viarno,to4no na bul.Madrit sam opitval i vaobshte nesi prili4a nito se doblizava do istinskia duner kebap (kakto go narekohte) iskam da vi kaja 4e nikade drugade nesam ial do dobad duner kebap osvem v Viena,prosto niama nisto po hubavo ot istinskia vkus,poviarvai te.! za sazalenie to va e Bulgari,horata praviat pari

 16. Ruslan Trad май 10, 2009 в 9:10 pm

  Дюнер-кебап и шауарма са различни неща 🙂

 17. kalin май 24, 2009 в 12:03 am

  уважаеми господин Руслан трад. съвсем случаино попаднах на твоита статия и не се сдържах да не се включа и аз.
  първо нека се представя аз съм маистор дюнерджия от софия,занимавам се с това ве4е доста години няма да казвам колко да не си правя реклама извървях доста труден път съответно се и учех на занаята,сега си имам моя дюнерджииница,информацичта която си събрал е донякуде вчрна до някъде не,поне за мене и сега ще кайа с кое не съм сугласен.
  1.името дюнер да наистина идва от турцич нима не сме били 500г под турскоо робство
  нима е само тази дума чсно нормално да се казва така
  да родното мчсто на дюнера е сирия и се казва шаварма така е
  2.що се однася до на4ина на приготвяне и вкуса на диунера
  първо вида месо ми много чсно 4е ще е от пилесхко то е традиционно месо за българина а не забравчи 4е се продава в булгарич
  в мисюлманските страни се чде предимно ов4е
  и за тва е по распространен
  и сега да наблегна на тва 4е сум българин с което се гордея а не резана пишка
  аз също предпо4итам пилешкото и още нещо вупросната шаварма или ина4е казано 4еверме знаесх ч има и в българия също от доста години,
  и каза 4е познаваш всички дюнердйии в софия аз оба4е не те знам

 18. Ruslan Trad май 24, 2009 в 10:41 am

  Не е нужно да ме знаеш 🙂 Познаваш ли всичките си клиенти? Аз ходя на определени места и много добре знам какво е истински дюнер. Благодаря за информацията, която даде-всеки сам може да избере кое е вярно. Истинският дюнер по принцип няма нищо общо с шауармата, защото турчинът,който измисля дюнера го е правил с обикновени питки, не арабски хляб. Той наскоро почина, за съжаление.
  Аз лично искам ако се прави нещо да се прави по оригинална рецепта.

 19. kalin юни 8, 2009 в 12:02 am

  purvo tovaq dali diunera go e izmislil tur4in i dali vobshte ima koreni v turciq sushto e sporno,
  A zaq tova kakvo ti se iska na teb drug vupros bi bilo dobre ama ,ako si4ko deto iskahme stavashe shtehse da e idealen svetut:)

 20. kalin юни 8, 2009 в 12:08 am

  i da kaja za tur4ina prosto ne moga da se zdurja
  ti qvno si tur4in shtom te kloni natam no tva ne vajno osobenno pred faktite a tqh nikoi ne moje da gi iskrivi
  ta tvoq tur4in deto bil izmislil diunera ti NAPISA 4e naskoro po4inAL
  PRAVEL DIUNERITE S OBIKNOVENN HLQB,toi znae li koga e izmislen arabskiq hlqb i vobshte diunera i po specialno ti
  za godina konkretna govorim?

 21. Ruslan Trad юни 8, 2009 в 12:17 am

  Аз не съм турчин, а сириец. Никой не казва, че той е открил дюнера, като вид храна, а го е открил, като патент. Като нещо ново на Запад. Само по себе си го прави откривател на този сандвич.

 22. Villy юни 17, 2009 в 9:07 pm

  Само искам да ви дам един съвет. Ако сте истенски зенители на храната отидете на бул.Сливниза, на спирката на Женския пазар и няма да останете гладни ,а сити и доволни. Там са наи-хубавите гръцки дюнери или гироси

 23. Боко юли 17, 2009 в 11:59 pm

  Чета и ми става смешно!Някакъв дюнерджия Kalin или пише като маймуняк(на маймуница)или българския му е по зле от на сириеца Руслан.Един съвет към специалиста…вземи си гледай бизнеса и не давай съвети кое какво е и къде как е.Едно е ,че си неграмотен,второ си коч с капаци щото коня е умно животно.И вземи се разходи някъде из арабския свят пък опитай от тези сандвичи и дали са дюнери или шаурми или чеверме ,хич няма значение.Просто ще разбереш че освен вмирисаното ти заведение и високите ти претенции на голям разбирач в тая област има и нещо същественно.Да проумееш че истината е там където е създадена….И аз бих се обиждал някой американец да ми обяснва как се прави таратор или шопска салата.Истината е че тук нещата се харчат и този бизнес върви, но говорим за качеството и за названието.И понеже може да се засегнеш…нещо странично….Маслодайната роза отглеждана в Долината на розите и смятана за емблема и символ на България е домъкната от турски търговци в средата на 18 век от Сирия.И на латински името и е „роза от Дамаск“.Така ,че слушай кво ти пее радиото,не слушай само гъза си!

  • NEVENA юли 11, 2010 в 8:48 pm

   GOSPODINCHO MNOGO “VESHTO “SE IZKAZVASH -T.E. PROSTASHKO!!! OTIDI TI DO ARABSKA STRANA ,HAPNI DUNER I SLED TOVA KOMENTIRAI. A SHTO SE OTNASIA DO RUSLAN KAK E S BALGARSKIA EZIK-ZA SVEDENIE DOKOLKOTO ZNAM E ZAVARSHIL IZVESTNATA SOFIISKA GIMNAZIA ZA DREVNI EZICI I KULTURA.A ZA TVOIA INFORMACIA KAM SANDVICHA V STRANITE OT PERSIISKIA ZALIV SE PREDLAGA BEZPLATNO I MNOGO VKUSNA HRUPKAVA TURSHIA.

 24. dala юли 19, 2009 в 11:15 pm

  малко инфо …за Боко.Чудя се защо не е споменал че родината на киелото мляко е Гърция?!?!а-ха-ха
  Родината на маслодайната роза е Дамаск, но тя се чувства прекрасно и в българската долина.
  Местната българска роза е била прочута още преди 2500 години. За това свидетелстват съчиненията на древните автори и изображения на монети на тракийските владетели от ранното Одриско царство (IV в. пр.н.е.). Това е царството, което по това време “от държавите в Европа било най-голямо по размера на своите приходи и другите си богатства”, твърди Херодот. Бащата на историята дава и други свидетелства за съществуването в земите на древна Тракия на “рози, всяка, от които имала по шестдесет листа, и по ухание превъзхождали всички други видове”.
  В началото на ХХ век в България има 24 хил. дка розови насаждения. За създаването на един декар са нужни 3 години. Делът на българското производство на световните пазари е 40%, но според експерти потребностите на парфюмерийната промишленост са два пъти по-големи

 25. Иван септември 25, 2009 в 2:04 pm

  Във Варна на пазара са открили заведение,където правят „Шаурма“,пилета на въглища и
  някакви сандвичи.Изглежда много прилично и чисто.Шаурмата в Раша не е от добро качество,пълнят я с зеле и краставици мариновани.
  Здраве и успехи на всички!

 26. Vanilla септември 26, 2009 в 3:55 pm

  Привет и от мен!
  Значи, навил съм се да хапна GYROS, и сега се чудя кой точно в София /центъра/ да избера, че рязко се навъдиха доста възможности – бул. Витоша, на бул. Патриарх Евтимий, на завоя на ул. Раковски /между пл. Славейков и бул. Патриарх Евтимий/, ъ-ъ-ъ-ъ, и още някъде мернах, но не се сещам. Имате ли някакви предложения?
  И да кажа за дюнерите – на „шестограмите“ до Happy Bar&Grill на площад Св. Неделя има едно заведенийце – правят пици на парче, и дюнери. На мен лично там дюнерите ми харесват, и поне веднъж седмично обядвам по един XXL. Струва 4,50 лв., а за толкова материал в дюнера в Мимас биха искали 7-8 лева. Ама Мимас се изврати… Едно време беше култово – да избягаш от час, да идеш в Мимаса за един пилешки с яйце, за шиш-таук или дюнер. А сега – за много пари – нищо сандвич…
  Хайде, като пробвам гиросчетата ще пиша пак.

 27. ggm октомври 31, 2009 в 6:11 pm

  ако имате път към Сливен питайте за гръцките дюнери /гироси/, тези на Витошка да му дишат прахта!!!

 28. анрав декември 29, 2009 в 4:12 pm

  A във Варна кои са добрите места за дюнери, а и изобщо за допир до арабската кухня?

 29. Ruslan Trad декември 29, 2009 в 6:32 pm

  За съжаление във Варна съм ял арабска кухня единствено в турски ресторант,явно защото няма такъв арабски…Знам ли. Но пък на Севастопол знам, че има добри дюнери.

 30. DANKO_ декември 30, 2009 в 5:05 pm

  Da kaja i az kade sam ql dobri duneri,be6e v mladost 1 na pazara do metrostanciqta ima6e edin irak4anin prave6e mnogo dobri duneri kisne6e mesoto v 7-8 podpravki po 12 4asa,a sosa be6e s tahan,i ot tezi sam ql v Afamiq na Pirotska i sa6to sa mnogo dobri pravi gi siriec mnogo e dobar,no kaza 4e sosa mu ne e s tahan a mai be6e maioneza i ne6to drugo.

 31. Ruslan Trad декември 30, 2009 в 7:34 pm

  Тези в „Афамия“ са едни от най-добрите дюнери,които съм ял. Сосът му наистина е с тахан.

 32. DANKO_ декември 30, 2009 в 7:39 pm

  neznam moje i da gre6a no taka mislq 4e mi kaza toi ina4e naistina sa mnogo hubavi,az tam raboteh nablizo i 4esto si vzimah duneri ot nego,a po nagore na pazara pravi edin balgarin duneri no ne mi haresvat ne sa vkusni kato tezi

 33. DANKO_ декември 30, 2009 в 7:46 pm

  da te pitam ne6to znae6 li kakvi podpravki slagat na mesoto 4e e tolkova vkusno,az slu4aino popadnah tuk na toq sait 4e si tarseh nqkade recepta da si marinovam pile6ko meso utre da si pe4a na skara ta sega da go ostavq da prestoi v marinatata.

 34. Ruslan Trad декември 30, 2009 в 8:08 pm

  Да ти кажа не знам кой какви подправки слага, защото всеки има своя рецепта.

 35. DANKO_ декември 30, 2009 в 8:12 pm

  az sega sam v garciq i qdoh ot tezi tehnite tuk deto ima kazvat giro piti,no ne sa hubavi kato dunerite

 36. Климатици януари 1, 2010 в 8:30 pm

  Във Варна на централния площад са си много хубави дюнерите

 37. kl януари 7, 2010 в 10:49 pm

  Zdraveite mom4eta , as sum ot Plovdiv , i spored men nai hubavi sa grackite gurosi na malkata glavna , na ugula !

 38. Hristo MIHAIL януари 9, 2010 в 11:33 am

  Dobarden izkam da vzema pod naem dunner v sofia za nai mnogo 400lv
  za vrazkat na skype mi icosofiqneca.Ako imate dunner za prodajba v sofia,ako nqkoi ima i go dava pod naem za 400lv na mese4 6e polo4ava na sedmi4a edin ot nai hydavite dunneri napraveni ot men.

 39. Таня януари 19, 2010 в 7:53 pm

  Направо ми се прияде.

 40. time2win януари 20, 2010 в 3:12 pm

  В Перник вече си имаме истински ресторант за гирос. Всички продукти се внасят директно от Гърция и няма никакво побългаряване на рецептата. Имат и сайт за онлайн поръчки, но още не е функционален, все пак можете да го видите на http://vkusno.me

 41. Miron януари 23, 2010 в 3:07 pm

  Здравейте , виждам ,че тук е пълно с майстори ,а аз скоро отварям дюнерджийница и ще се радвам ,ако ми споделите някоя интересна рецепта за марина на пилешко месо !!

 42. Цецо януари 27, 2010 в 3:12 pm

  Колега те дюнерджиите доста ревностно си пазят рецептите така че не мисля някой ей така да ти я сподели! Аз преди време се опитах да намеря рецепта но никой не казва! Само разбрах че тук из интернет където има разни с канела и с карамфил било пълна глупост! Успех все пак!

 43. Цецо януари 27, 2010 в 3:18 pm

  А и за Варна да кажа. На червения има един дюнер дето слагат ебати огромния шиш.Не ям много дюнери ама викам трябва да опитам като го видях! Честно казано нищо особенно даже беше увит в обикновенна хартия което супер ме изнерви щот я сдъвках на 2-3 пъти без да усетя!

 44. sladurana януари 27, 2010 в 10:37 pm

  hi.Iskam da vi kaja.4e nai hubaviq duner e na seminariata v sofia.idete qjte i togava pi6ete ala bala.4ete se mom4eta i ne mnogo govorete a rabotete.tam horata rabotiat i ne govoriat

 45. se февруари 6, 2010 в 7:37 pm

  Не знам , защо всички толкова задълбочено спорят,препоръчват и толкова го мислят.Дюнерите са си хубави и вкуууусннннннииииииииии,а и тия ,които не са толкова хубави се преживяват(все пак веднъж ядох един,който ми преряза сливиците)и пак се жертвам ,к`во да се прави ,храната си е храна,трябва да се яде,а и дюнера е страхотен,ако ми харесва ,не ми пука дали е направен от извенземен или ескимос!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ААААААА и да ви е сладко!!!

 46. anton февруари 24, 2010 в 7:39 pm

  abe hora ne barkaite dionera s dioruma dvete sa savsem razlichni neshta.dioruma se pravi v arabska pitka a dionera v hlebche.a tva shuarmata ne e izobshto dioner tva e pueshko i teleshko meso smeseno koeto se peche na plocha i se slaga v obiknovenna pitka.a sosovete sa samorai,pita,ketchup,i maioaneza.a tva za chesana i turcite go imat samo che ne go slagatna vseki a koito iska a imenno tva e tozi pita sos tva e maioneza smeseno s chesan.vs tva go znam zashtoto rabotia v belgia v turski dioner…

 47. Ruslan Trad февруари 24, 2010 в 8:24 pm

  Да,само че от Белгия до Близкия изток има голяма разлика в направата на дюнер.Арабите не го наричат дюнер, а кебап и шауарма. Кетчуп…това е доста западно, в Близкия изток се избягва. Рецептите се променят според търсенето.

 48. Uleto Tonova март 6, 2010 в 5:29 pm

  Много полезна информация! 🙂
  Благодаря 🙂

 49. Павел Хаджийски март 16, 2010 в 6:49 pm

  абе всички вие и наи вече тоя дето е написал тая статия добре се е поинтересувал кое каде и как се казва, но да беше разпрал че истинския дюнер няма нишо общо с арабите, ми е направен от турците в берлин малко след 50-те години. всицхки тези питки , който се правят от тунко разточено меко, невтасало тесто произлизат от индииския хляб „чапати“, който се прави във всяка индииска къща и до сега, но не от брашнот което ние знаем а от някакв дръг вид брашно. индииците с това си ядат там сосовете и почти нищо друго не ядат. като вземем предвид арабското покоряване на индия преди няколко века, последвалото прускане на арабите, можете да разберете защо този или онзи народ е почнал да слага в вапросната питка по нещо, а по късно всички ние да казваме дюнер или гирос било това. все едно да кайа на мекицата това си е български дюнер има го разновидност със сирене и разновидност със сладко, а подразновидност със пудра захар. глупости на търкалета. дюнер,гирос,чапати или каквото и да е наименованието в различните страни това си остава тунка питка с някакв палнеж. няма рецепта и правила. дерзаите кулинарни невежи.

  • Кулинарна невежа май 26, 2010 в 6:59 am

   Колко неграмотни глупости си написал само!

 50. Ruslan Trad март 16, 2010 в 7:07 pm

  Кога пък арабите са били в Индия…?

 51. Нина април 28, 2010 в 11:41 pm

  В Париж му казват „Гръцки сандвич“, защото гадните гърци (не искам да обидя никого, но тези хора са ми безкрайно несимпатични…всъщност може и да искамд а ги обидя, знам ли) са си присвоили всичко. Тук в щатите-баклавата е гръцки десерт, киселото мляко е гръцки йогурт, сиренето -гръцка фета, а и шопската салата (която знам, че не е българска, а балканска) е естествено-гръцка салата.

 52. anton май 11, 2010 в 10:24 pm

  toia ruslan det sa prai che mn razbira i mi vika che ot turcia do belgia imalo mn goliama raztoianie.vish sega moi chovek turcite tuka sa ot 80godinki i dionera te sa go prinesli tuka.apak i arabite izobshto ne se zanimavat s dioner tuka v belgia .
  ako vidish dioner to znache che tam rabotiat turci.

  • Ruslan Trad май 11, 2010 в 11:28 pm

   Ами виж са` мой човек (както ме наричаш ти). `Начи никъде не съм казал,че арабите са пренесли дюнери и т.н. Дюнерът е турско нещо, арабите правят шауарма.

   Айде осведоми се и чети повече 🙂 Със здраве!

 53. milena юни 11, 2010 в 10:29 am

  taka e i v malta pravqt strahotni duneri

 54. milena юни 11, 2010 в 10:30 am

  i v malta sa super

 55. Ме юни 16, 2010 в 10:45 pm

  В Холандия му казват duner met shoarma vlees. Прави се в нормална питка или в дорум палачинка. На мен ми допада шоарма месото и предпочитам да ям само него. Иначе слагат салати всякакви,от домат до царевица в зависимост от вкусовите качества на всеки,майонеза,кетчуп и андалууз сос. Всичко е много вкусно :)мммм

 56. asen юли 10, 2010 в 11:10 pm

  dunerite nesa loshi zavisi kade gi qdej.

 57. orhan hamdiev август 23, 2010 в 9:32 pm

  dami i gospoda zapovqdaite v razgrad za da vidite kak se pravi istinski doner kebap

 58. Ruslan Trad август 23, 2010 в 11:37 pm

  Орхан,с радост казвам,че съм бил в Разград и познавам вкуса на тамошния дюнер:))

 59. Georgi септември 9, 2010 в 6:34 pm

  Такаа…Значи ,вие хора ,софиянци,варненци,бургазлии та даже и от Разград.Смея да твърдя ,че такъв дюнер не сте яли.Елате в Сливен на центъра до офиса на М-тел.Е там на него му викам дюнер всеки път кога съм на центъра си купувам ,не мога да устоя.Всеки път като ида има различен вкус – е на това му викам хубава храна.

 60. аз октомври 13, 2010 в 7:51 am

  Абе на кой си мислиш че му пука как се наричат дюнерите на арабски и какво слагат там? Във всека държава храните и имената са си различни и са приспособени към местните вкусове и навици. Или ще се адаптираш към българското общество или си ходи там от където си дошъл, тръгнал той да налага арабските вкусове и имена…

 61. але октомври 20, 2010 в 4:51 pm

  търся, майстор дюнерджия, за много добри пари на месец. Ако има интерес, мога да оставя тел. следващия пат

 62. кнаф октомври 24, 2010 в 2:53 pm

  Абе човека седнал да доказва произхода на храната, пък поредния националист даже не разбрал закакво идва реч. :-))) Ми не е българска и това е. Ама що се обиждаме тогава като гърците ни крадат авторството на храната?

 63. anton spasov ноември 29, 2010 в 4:44 pm

  za momenta samo na edno mqsto ima istinski diuner tva e v kv orlandofci kiufteto se kazva napravo e stra6en nqma takav

 64. Красимир декември 14, 2010 в 2:39 am

  Преди месец опитах от Варненските дюнери на Манджа Стрийт (срещу Червения Площад) … но не на първите, които ще срещнете, а точно след тях. Пълнят ги много, та даже питката едвам се затваря и са на разумни цени от 2-2 и нещо до 4,20 (най-големия).

 65. Данчо декември 15, 2010 в 12:14 pm

  Като човек, който е имал възможността да попътува из арабските страни и Турция, 2 пъти съм бил за по месец и в Сирия, смея да твърдя, че в България се продават имитации на истинските дюнери, които са доста по-вкусни от това, което ни се пробутва тука. И тези приказки, че тази храна била адаптирана за българският вкус изобщо не са верни. Пълненето на тукашните дюнери с картофи и пилешко месо е продиктувано от чиста проба тарикатлък. Това са евтини продукти, които снижават себестойността и увеличават печалбата, съответно и развалят уникалния вкус. Най-хубавите дюнери съм ял в центъра на Дамаск – пълни с месо, хлябът напоен с мазнина, слагат и някакви техни си кисели туршии, които балансират вкуса да не бъде тежък и накъртващ, няма никакви картофи… получава се нещо страхотно вкусно и ароматно. Нищо общо с тукашният картофено-пилешки дюнер. В България съм ги пробвал къде ли не – и във Варна, Пловдив, Плевен, Разград, Русе… мисля, че единственото място, където що годе се доближават до това, което се предлага в Турция (което е малко по-различно от сирийския вариант, но също много ми харесва) го е описал по-горе „венко“ – на Цар Симеон в София до Женския пазар една малка турска закусвалня. Там правят телешки дюнер, но мисля, че добавят и овче месо. Лично на мен много ми допадат. Преди правеха дюнера само от месо и малко салата, но напоследък започнаха и по малко картофи да слагат. Но ако им кажеш да не ти ги добавят, няма проблем и това не се отразява на обема на пълнежа.

 66. Ruslan Trad декември 15, 2010 в 8:19 pm

  Приятели, добре сте дошли в новия ни адрес http://ruslantrad.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: