Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Българите не са се наробували,нацарували и набогували

Това възкликва художникът Борис Димовски, като вижда българската действителност. Ако се огледаме и върнем времето назад, може да заключим същото.

В последно време българското общество чувства сътресения -стачки, протести, недоволство. Дали повлияни от опозицията, от страха от червеното минало или просто защото повечето хора са видели, че не могат да купят играчка на детето си, защото няма с какво- това няма значение.

Като говорим за страх от червеното минало, може да споменем, че има разнородни мнения по въпроса. От едната страна седят бившите интелектуалци, което на са били приети в БКП, и сега общо взето са обидени. А както казва Никита Михалков, най много ме е страх да ме управляват обидени хора. От другата страна са бивши работници, хора на труда, които си спомнят, че може да не е имало всичко по магазините, но са можели да си го купят. Сега има всичко, но каква файда от това.

Опозицията също повлиява много на общественото мнение. Съобщения по медиите, изказвания на събрания, изяви в парламента. Казаха се много верни неща, като факти срещу БСП, които могат да изхвърлят всяка партия от властта. Но нека не забравяме две неща:

1. Ние сме в България, а в нашата държава партиите не се трогват от доказателства срещу тях.

2. Опозицията е съставена от хора, черпели от благата на същата партия, която е родила и БСП.

Порочен кръг. Порочна политика. Хората са цената за тази политика. Всяка опозиция използва народът за отправен пункт на недоволство спрямо управляващата партия. Днес СДС и изобщо дясното пространство са опозиция, утре ще са на власт. Тогава БСП ще е в опозиция и ще покаже отново онези доказателства, които СДС е показвало срещу червените лидери.

Явно липсата на революционна епоха в България, влияе зле на обществото. Французите, англичаните и немците са се нацарували, поизбивали и налудували. Днес най-развити са европейските общества, които са преминали времето на дивачество. Някои казват, че малките народи не обичат други малки народи, затова следват големите. Добре, това е хубаво. Защото, ако сме малък народ, ще е добре да се поучим от големите.

Политиците в страната се борят единствено за власт. Тази борба обаче се отразява отрицателно на отношението на ЕС към нашата държава. Глобите си текат, а политиците ни се джавкат, като единствено вредят с това си действие.

Смятам, че е време българското общество да започне процес на обновяване, на самоосъзнаване. Появата на ултранационализъм и омраза, спрямо чуждото е характерно за общества, които не са сигурни в силите си и се чувстват заплашени. Не мисля, че българският народ е малък народ.

7 responses to “Българите не са се наробували,нацарували и набогували

 1. M януари 24, 2009 в 10:47 pm

  Не сме малък народ, просто не сме имали време:) Ти сам го казваш: „Французите, англичаните и немците са се нацарували, поизбивали и налудували. Днес най-развити са европейските общества, които са преминали времето на дивачество.“
  Другите са имали Ренесанс, Просвещение, Революции и т.н. А ние от феотален строй – директно монархия за 60-ина години, комунизъм 45 и после… демокрация – ако вярвах в конспирациите, щях да си помисля, че някой си прави садистичен експеримент с нас… Ето ти едно разказче, което казва защо нещата трябва да се случват когато им е времето:

  Пашкулът

  Големият гръцки писател Никос Казандзакис (автор на “Зорба Гъркът”) разказва, че когато бил дете, видял между клоните на едно дърво пашкул, от който тъкмо се раждала пеперуда. Почакал известно време, но тъй като пеперудата много се бавела, решил да стопли пашкула с дъха си; пеперудата излязла наистина, но крилата й останали заклещени в пашкула и малко след това умряла.

  “Необходимо й е било бавно съзряване под лъчите на слънцето, а аз не съумях да изчакам”, казва Казандзакис. “Мъртвото телце на пеперудата и до ден днешен тежи на съвестта ми. То обаче ми помогна да разбера какво представлява истинският смъртен грях: да упражниш насилие над великите природни закони. Необходимо е да сме търпеливи, да изчакваме подходящия момент, да следваме доверчиво ритъма, който Бог е избрал за нашия живот.”

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2003/12/16/62543_krasnorechivi_primeri_ot_deistvitelnostta/

 2. Dora януари 25, 2009 в 10:43 am

  Разказът на Казандзакис е чудесен. Необходимо е да се следва естествения ритъм на нещата. Дори добрите намерения, употребени без познаване на природните закони,са неуместни.

 3. Димитър Ненов януари 25, 2009 в 11:17 am

  В колко европейски страни има комунистическо управление?Само в страната на „кенефите“!
  „Не сме народ,а мърша!“Прост народ-слаба държава!
  До кога ще съзряваме?Може би трябва да се образоваме!

 4. Илария януари 25, 2009 в 2:26 pm

  Примера с пеперудата е доста неуместен.Все едно ние сме слабоумното дете на Европа.И още не сме в състояние да живеем добре.
  Ние сме достатъчно умни,ние сме готови да живеем добре.
  Нека и аз дам един пример,когато не се ожъне навреме житото –то се оронва на земята.Когато не се извади навреме детето от утробата,то се задушава.

 5. Ruslan Trad януари 25, 2009 в 5:23 pm

  Българите са силен народ, инак никога нямаше да издържат на това, на което са подложени. Аз се гордея с тази част от себе си- България има нужда от народа си, надявам се той да има нужда от нея.

 6. Графът януари 25, 2009 в 7:04 pm

  А може би са помъдрели за чужда сметка?

 7. ssk януари 25, 2009 в 11:04 pm

  „В последно време българското общество чувства сътресения -стачки, протести, недоволство.“

  Гореизброените далеч не са сътресения. Наречи го готовност ако искаш.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: