Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Война ли е „войната“ в Газа?

Израел навлезе в Газа. Всички новинарски емисии съобщават цифри на убити, пострадали, колко бомби били хвърлени, колко сгради били унищожени. Всички говорят за ВОЙНАТА В ГАЗА.

Всичко окей, но къде е тази ВОЙНА? Аз там война не виждам. Виждам една държава, прочистваща територията си от друг народ. По-скоро заличаваща този народ от територията си. Лично аз не мога да определя що за война е това, и дали е война изобщо.

Обикновено във военните действия има две или повече страни. Те спорят за земя, влияние, икономика и т.н. В този случай се забелязва една страна – Израел, която иска да „предпази народа си“. Няма лошо в това, но нека наричаме нещата с истинските им имена – геноцид. Блокадата на 1.5 млн. души, съзнателното им убийство и изтласкване, всичко това е геноцид, не война.

От другата страна стои Хамас и палестинците. Освен Хамас , няма кой да защити домовете на палестинците от израелските войски. Населението, сред които и християни, не харесват Хамас заради крайните им възгледи, но другата алтернатива е израелски паспорт.

Хамас представлява организация с крайно ислямски възгледи, локализирана в Ивицата Газа. Заражда се, като противовес на изралското командване. Обвиняват Хамас , че са подкрепяни от Иран и други мюсюлмански държави. Ако това беше вярно, дали Израел щеше днес да е в Газа? Да се запитаме всички- ако Иран даваше оръжие на Хамас, дали положението днес щеше да е такова, каквото е?

Методите, които Израел използва във ВОЙНАТА в Газа бих казал, че едва ли влизат в графата „демократични“. Нещо което е недопустимо за държава, която претендира за хуманност. Така или иначе,  думата „човечност“ отдавна е омърсена от Големия брат и други държави в началото на 20 век, не виждаме нищо ново. Народът, пострадал от лагерите на Германия, днес прави свои лагери – и това няма кой да го отрече, ако все пак бъде сторено- жал ми е за човека, който отрича това. Ако претендираш за принципи – поне си ги спазвай. Теория, непотвърдена от практика е празна теория. Двойният стандарт в общественото мнение, контролирано от САЩ си личи много добре.

И както казва Ноам Чомски: „Това не е двоен стандарт, това е ЕДИНТСТВЕНИЯТ стандарт, който се прилага“. Т.е. НИЕ сме добрите, ВИЕ сте терористите. Е, дали Израел не станаха, като онези,които убиваха евреи?

Advertisements

22 responses to “Война ли е „войната“ в Газа?

 1. Marsilius Patavinus януари 4, 2009 в 5:58 pm

  Хамас били ислямисти, казват медиите. Само че никой не ще да ми обясни тогава защо сред техните шефове има християни.
  И ако хората бяха малко по-добре информирани, щяха да знаят, че Израел помага при създаването на Хамас, за да отслаби Арафат и ООП. е, успяха.

 2. |Y| януари 4, 2009 в 6:17 pm

  Няма по-големи анти-семити от евреите хазари! Свобода за Палестина!

 3. |Y| януари 4, 2009 в 6:21 pm

  *не евреите, а юдеите.

 4. Тихомир Тодоров януари 5, 2009 в 12:08 am

  Въпросът, с който завършваш е точно на мястото си.

 5. Мали януари 5, 2009 в 8:09 am

  Не забравяйте, че някои наричат САЩ западен израел. Май са прави!

 6. редник от резерва януари 5, 2009 в 9:10 am

  Абе хора я малко почете история и пак помислете дали ще обвинявате Израел. Добре, сега ако например в Карджали кажат нашите многообичани братя турци, че искат независимост то тогава какво? Ще ги прегърнем братски, ще им дадем оръжие по случай повода и ще се напием от кеф може би? Аз ще ви кажа какво ще направя- грабвам АК-то и м……. Заклел сам се да празя страната си от всички врагове, било външни или вътрешни! Май вие които сте служили сте забравили клетвата си а? Обесници! При изаелтяните е същото, 1600 години Палестина е била техен дом, сега се варнаха и си искат дома без да им падат ракети „Град“ на покрива. Малките гении нека проверът какво е „Град“, аз сам го гледал отблизо и знам какво може и прави това чудо. Що не вземете да викате и „Аллах акбар“ или да се поздравявате „Алейком салам“ … Срам сте за България! Българи – пфу, измислица!

 7. Bobi януари 5, 2009 в 1:26 pm

  Статията е хубава. Но дали има фактологически грешки? Мисля че има. Например, че има и „Фатах“, като алтернатива. Израел не напада Западния бряг. От там не излитат и ракети. Не е ли показателна разлика?
  Хамас не било популярно? Дойде ли на власт с честни избори, значи нещата стоят иначе.

 8. reyhan януари 5, 2009 в 11:19 pm

  ave lainari vie za kakvo se imate izkate li oshte 500 godini da va shibame po zadnicite i da si videte melesite kato se rajdat ot vashti maiki. ne se zayajdaite s turcite shtoto shte si videte zvezdata na nebeto. tezi palestinci se borad za tehnite zemi koito sa si gi pretijavat ot vekove ti znaesh li pone svetovnata istoriq. izrael ot kolko godini e suzdadena kato durjava mojesh li da mi kajesh. samo moga da vi kaja 4e ste mnogo nazad ot istoriata. vie daje neznaete koi predade levski , koi ubi kapitan petko voivoda , koi ubi hristo botev , tova ste vie bulgarite a ne turcite, tova go zapomni ot men. s glavni bukvi predateli , daje sega bulgarite se ebete po mejdu si . tova e bulgarina.

 9. |Y| януари 6, 2009 в 12:49 am

  Анадолско прасе, точно ти ли ще говориш за това какво е и какво не е Българина? Айде марш обратно при кюрдските си тъпкачи 😉

  Нов материал в нашата страница – http://bg.altermedia.info/?p=3024

  Израел използва радиоактивни боеприпаси!

 10. Vari януари 6, 2009 в 1:56 pm

  Сега да разберем кой е reyhan:
  1. Очевидно турчин – „izkate li oshte 500 godini da va shibame po zadnicite“
  2. 12-годишен и неграмотен, ама какво да очакваш от турчин.. то си се вижда от поста му колко е умен.
  3. Селянин – videte, sa si gi pretijavat ot vekove и много други от провинциалната реч 😛

  Има и други неща но това стига – мръсно турско хлапе от някое село в Кърджали, което учи турската версия на Българската история, така както му я разказва баща му, който най-вероятно е още по-зепечен циганин…извинявай, турчин.

  И последно, турчин да ми казва какъв е моралът на българите с примери от Освобождението сам се пре*****. Колко турски къщи са унищожени и колко семеиства, жени и деца са убити от българите по време на Априлското въстание? Нула. Когато българите се борят за свобода те нападат турската власт, но не и турците…и жалкото е, че точно тези пощадени говеда после се указват башибозуците, които ще изтребят хиледи жени и деца, след като вече са убили бащите им.

  Само не разбирам, защо боклуци като теб живеят в България, като са толкова недоволни. До Турция може и пеша да се стигне, така че стягай багажа. И само внимавай къде си развиваш тезите, защото има доста българи, които биха те натупали здраво.

 11. Bobi януари 6, 2009 в 2:13 pm

  Я, интересно явление. Турски реакционер. Рейхан не беше ли женско име? Но говори като мъж… Човека със сигурност не знае идеално български и не ползва кирилица, много е вероятно да е от турските изселници и да пише от Турция.
  Виждате ли, братя българи, до какво водят безотговорните агресивни антитурски изстъпления? До абсолютно адекватната просташка реакция отсреща. Да, тя е адекватна и звучи напълно огледално на това, което доста нашенци сипят най-гордо. И сега всички българи, които сме го прочели се ужасяваме – леле, те наистина били зли и искали да ни шибат още 500 години. Даже да си призная, аз също разлюбих на една йота турците в обобщен смисъл, щом могат да разсъждават така.
  Браво Рейхан, момче или момиче, и ти помогна на помирението между етносите ни, още мъничко. Но поне даде пример, че колкото повече псуваме, толкова повече ще бъдем псувани.
  Не е това пътя.

 12. Vari януари 6, 2009 в 2:26 pm

  Хаха, въобще не обърнах внимание, че името може да е женско…просто главата ми не го побира, че жена може да каже нещо такова, ама знаеш ли ги турските девойки на какво са сбособни…

 13. Според мен януари 7, 2009 в 8:56 am

  Тия ракети приятел са предназначени за унищожаване на жива сила. Палестинците предпрочитат да убиват жени и деца, отколкото военни. Пък и да уцелиш танк, трябва точно око.Друго е да влезеш дрогиран в някое еврейско училище и да се самовзривиш, политайки към очакващите те девици!
  Ако не бяха еврейските училища, със сигурност щяха да бъда християнски! Ако не са християнски, ще бъдат сунитски или шиитски! Без враг тези хора, с отявлените чалми, не могат да съществуват

 14. Според мен януари 7, 2009 в 8:58 am

  Защо Израел бие „Хамас“ и палестинците
  Еврейската държава няма друг избор, освен да защити народа си
  Петър Волгин

  Петър Волгин

  Много харесвах „Юритмикс“ и Ани Ленъкс. Безкрайно талантлива, запомняща се, създаваща песни, които са хитове, без да са елементарни. Много харесвах и бившия кмет на Лондон Кен Ливингстън. Умен, нестандартен, готов да влезе в битка винаги, когато сметне, че се нарушават основни човешки права. Тъкмо защото винаги съм симпатизирал на тези личности, се почувствах неловко, когато ги гледах как протестират срещу израелската военна операция в Газа. Разбира се, всеки има право да протестира срещу всичко. Само че на митинга в Лондон заедно с Ливингстън и Ленъкс вървяха и хора, които носеха на главите си зелени ленти в знак на солидарност с „Хамас“. Други пък направо размахваха плакати, на които пишеше: „Ние сме „Хамас“.

  Не вярвам, че защитата на правата на личността трябва да мине през

  солидарност с терористични организации

  като „Хамас“. И не бих участвал в митинг, на който се веят зелени знамена. Създаденото преди 20 години ислямистко движение е отговорно за смъртта на стотици мирни израелски граждани. Не говорим само за ракетите, с които биват обстрелвани граничещите с Газа еврейски градове. Говорим и за организираните от „Хамас“ многобройни самоубийствени атентати по спирки, автобуси и магазини. Ислямисткото движение не само не признава съществуването на държавата Израел и жадува нейното унищожаване. Неговите лидери смятат, че бъдещата палестинска държава задължително трябва да бъде ислямска и в нея да се прилагат законите на шериата. Официалният девиз на „Хамас“ гласи: „Коранът е конституцията, а джихадът е пътят и смъртта в името на Бога“. В официалните документи на движението пише още: „Така наречените мирни решения и международни конференции влизат в противоречие с нашите принципи“.

  Такава е организацията, срещу която сега Израел води война. И е напълно естествено да я води. Няма нормална държава, която да не се стреми да защитава своите граждани от терористични нападения. Няма държава, която да търпи по своята граница организации, които открито да заплашват съществуването й. Ама ракетите на „Хамас“ не убивали, казват приятелите на движението. Всъщност убиват, макар и не толкова често, все пак това са бойни ракети, а не увеселителни фойерверки. Но да оставим настрана конкретните цифри. По-важно е друго. Едва ли някой от участващите в настоящите антиизраелски протести лондончанин би се радвал, ако всеки ден над главата му прелитаха ракети. Едва ли би останал спокоен при опасността, колкото и минимална да е, децата му да станат жертви на ежедневния ракетен обстрел. Но така е, лесно е да се бориш за мир, когато нищо не те застрашава.

  Да, но Израел прилага

  непропорционално голяма военна сила

  в отговор на нападенията на „Хамас“, казват критиците на израелската държава. Признавам, че този аргумент не го разбирам. Ако някой те нападне с нож, а ти имаш автомат, какво ще направиш? Може би ще хвърлиш автомата и ще почнеш да търсиш нож, за да не те обвинят после в „непропорционалност“? Едва ли. Всяка държава воюва с това, с което разполага. След като Израел притежава самолети F-16, бойни хеликоптери „Апачи“ и танкове би било глупаво да си ги държи в хангарите в името на някакъв извратен феър-плей. Пък и откога по-слабата военно-техническа подготовка се приема като доказателство за морално превъзходство? „Хамас“ няма въоръжението на Израел, но това показва единствено лошата стратегическа преценка на ислямистите, а не моралната им извисеност.

  Вярно е, че в настоящите бойни действия загиват и мирни палестински граждани. А всеки човешки живот, бил той на палестинец или на израелец, е еднакво ценен. Но е вярно също така, че хората трябва да носят отговорност за постъпките си. На парламентарните избори преди две години в бившите окупирани територии повечето палестинци гласуваха за „Хамас“, а след това позволиха на функционерите му тотално да поемат контрола върху Ивицата Газа и да отстранят, а в някои случаи дори и да убиват членове на доста по-умерената фракция „Фатах“. Обяснението, че палестинците харесвали повече „Хамас“ не е оправдание. Преди 70 години повечето германци бяха направо влюбени в Хитлер. Тази истерична любов позволи на фюрера първо да избие недоволните сънародници и, второ, да устрои най-кървавата баня в историята на човечеството. Така че с харесването на политически лидери и движения трябва много да се внимава. Защото последствията от споделената любов могат да бъдат страшни.

  В момента лидерите на влиятелни европейски и арабски държави се надпреварват кой да направи по-прочувствено заявление за

  незабавно прекратяване на боевете в Газа

  Обикалят като въртоглави овце Близкия изток, опитвайки се да постигнат мир. Няма лошо. Всички знаем, че няма нищо по-хубаво от мира. Големият въпрос обаче е какъв ще бъде той. Няма да има особен смисъл от него, ако след седмица или месец „Хамас“ отново започне да обстрелва Израел с ракети или да праща побърканите си членове на самоубийствени мисии в израелските градове. Пък и как да си представим подписване на мирен договор с политическо движение, в чиито официални документи е записано, че Френската революция, Руската революция, Първата и Втората световна война са предизвикани от евреите?! Какъв мир може да има с организация, чиито ръководители призовават привържениците си да четат „Протоколите на мъдреците от Сион“ /добре известен руски фалшификат от началото на 20 век/, за да разберат към какво се стремят „ционистите“!? Представете си Мойсей, който заедно с народа си бяга от египтяните, да беше спрял току-пред Червено море, за да изчака преследвачите си и да договори с тях мирно споразумение. Добре, че е направил нещо съвсем друго – разделил е морето на две, докато минат хората му, а после го е затворил над главите на египтяните. Съгласен съм, постъпката му не е особено хуманна. Сигурно биха го обвинили в непропорционално голяма употреба на могъществото си. Само че какъв друг избор е имал?

  През 1967 г. Египет, Йордания и Сирия се готвят за война. Египетският президент Гамал Абдел Насър заявява, че е готов да разруши Израел, а радио Кайро се заканва, че „нито един евреин няма да остане жив“. Вместо да чака дипломатично „страшното нападение“, израелската държава решава да нападне първа. Само за един ден са унищожени 300 от 340-те египетски самолета, а цялата война продължава шест дни. Израел печели безапелационно, а арабите молят международната общност да ги спаси от тотален разгром. Шест години по-късно еврейската държава действа различно. Арабите отново се готвят за война, но този път Израел не започва пръв. За да не изглежда като агресор в очите на световните хуманисти. Египет и Сирия, които нямат такива скрупули, нападат – в събота сутринта на най-свещения еврейски празник Йом Кипур. В крайна сметка Израел печели и тази война, но с цената на много повече човешки жертви. А великите сили отново се намесват, за да спасят арабите от абсолютно поражение.

  През по-голямата част от съществуването на модерната еврейска държава се наблюдава един

  луд парадокс

  Арабите се заканват да изхвърлят евреите в морето, започват войни, за да реализират тази благородна цел, а когато биват набити, светът обвинява Израел в агресия. И днес става нещо подобно. „Хамас“ складира оръжия и боеприпаси в джамии и използва палестинското население като жив щит. Когато въпросните джамии бъдат ударени и загинат мирни граждани, светът обвинява в безчовечност Израел, а не „Хамас“. И още един важен извод можем да направим от изминалите десетилетия на израелско-арабско противопоставяне. Египет, например, трябваше да бъде победен в четири войни, за да подпише Кемпдейвидските споразумения. Просто някои общности, така както и някои индивиди, разбират единствено езика на силата. За тях толерантността и готовността за диалог са проява на слабост. Уважават те само ако им показваш, че си достатъчно силен. Затова Израел днес атакува. И го прави масирано. Защото е разбрал, че ако се колебае, ще се повторят събитията от Втората ливанска война през 2006 г., когато нерешителните му действия позволиха на „Хизбула“ да триумфира като победител.

  Да, вероятно и при тази операция „Хамас“ няма да бъде напълно унищожен. Но със сигурност ще получи много сериозен урок. Урок, над който да мислят както ръководителите му, така и европейските му симпатизанти.

 15. анонимен януари 7, 2009 в 9:10 pm

  Да наричаме хамас терористична организация, би значело да наричаме така и БРЦК…. прекалено емоционално подхождате в разсъжденията си,а в политиката и историята няма място за емоция.Че евреите са живяли някога,някога на тези земи това е може би безспорен фацт, но ние не можем да живеем с мисълта за неща отпреди хиляди години, а с трезвото съзнание за миналто, но най-вече за настоящето и бъдещето. Когато палестинците от много десетилетия вече населяват ези земи, държавата Израел не е съществувала. Създадена е едва 1948 година….мислите ли, че по това време не е имало никакви палестинци на тези земи, т.е. в Палестина. Интересно как след като са отнети техни територии, те да нямат право да защитават правата си на свободно съществуване в собствената си страна….. българските революционни организации са били също толкова справедливи и подкрепяни от българския народ и също толкова терористични за турците както са сега и подобните организации като ХАМАС в Палестина.

 16. Ruslan Trad януари 7, 2009 в 9:30 pm

  Прочетох доста простотии тук.Чудя се защо оставям коментарите,наистина. Искам да кажа, че писах в израелски блог и ми баннаха коментарите, ако трябва да правая ,като демократите…

  Та, към моя приятел от Алтермедия (без ирония, чувствам го,като приятел) – виж…знаеш какво е положението,знаеш,че българите са предавали свои,както арабите предават Палестина сега.Недей да го криеш,а нека си го кажем.

  Вари – ти също не се изказа много грамотно.

  Резервата- ти си по-голям предател на България, от който и да е друг.Знаеш защо го казвам, ако не- съжелявам те.

  Рейхан – моля те, благодаря ти, че пишеш в блога, знам, че Турция подкрепи Газа, но недей да пишеш така, че да става спорове. Блогът не е за българи-турци, неслучайно не пиша за този проблем. Няма да допусна да се карате тук за тези неща.

  С уважение към всички, оставям ви да коментирате- разчитам,че сте интелигентни хора.

 17. Пешо януари 8, 2009 в 12:16 am

  „Вари – ти също не се изказа много грамотно.“ Супер аргумент, но някак не върви, когато и ти пишеш неграмотно. И все пак между моята неграмотност и тази на reyhan има разлика май? 😛

  Иначе аз и Y-ка не отрекохме, че българи са предавали свои, адът ще замръзне, когато се появи такъв народ, така че нищо не „крием“. Не го потвърдихме, но не го и отрекохме.

  И последно какво прави редника предател? Доколкото разбрах е положил клетва да брани България от всеки и от всичко, пък било то и невинни девици. Когато положиш такава клетва значи, че всеки, който иска да наруши цялостта на страната ти е враг, дори и да го прави с най-искрените и добри намерения, за „великото добро“. Не бързай толкова да слагаш етикети на хората.

 18. Неутрален. октомври 30, 2010 в 11:02 pm

  Разбирате ги нещата.Само дето войната в Газа си остава война.Палестинците използват ракети-самоделки тип „Касам“,защото не разполагат със съответната военна техника за да могат да се противопоставят адекватно на Израел.Ако имаха самолети,мислите ли че нямаше да ги използват?А Израел води отбранителна война.Това е свързано и със наименуванието на ИДФ.Tzva HaHagana Le Yisrael, или на български Армия за защита на Израел.Хамас е терористична организация,а методите и на действие са именно такива.Арабите продължава да ги е яд че шепа народ дойде през 1948 и ги нарита мощно и след това си основа държава,на територия която исторически принадлежи именно на този народ който дойде.Тази държава е оазис,изграждан във опасни времена и обграден със зли и опасни съседи.Но ето че процъфтява.Когато ракетите спрат да бъдат истрелвани,тогава бомбардировачите ще спрат да сипят бомби.За всяко действие си има съответното противодействие.Израелската държава прави всичко възможно да защити народа си и териториалната си цялост.И имат това право.И го използват.

  • Ruslan Trad октомври 31, 2010 в 12:02 am

   Хм,какво хубаво мнение от човек, който се е нарекъл „неутрален“. Израел действа защитна. Аха, интересно. Една лъжа повторена няколко пъти става истина, така е. Ами ще стрелят с ракети, разбира се, кой очаква да седят мирно, докато ги удрят? Защитава териториалната си цялост. Добре, ще си запиша. Там, където съм записал и колко незаконни селища са построили израелските заселници, колко земя е заграбена и т.н. Та, не ми говорете простотии, че ми става смешно. Няма да споря по този въпрос повече, защото имам и по-важна работа да убеждавам някой в правотата на едната или другата страна.

   Че палестинците си имат трески за дялане, така е. Скоро няма да се променят, но това е заради реалността,в която живеят. И моля ви се, погледнете най-накрая най-простата хронология в който и да е новинарски сайт (но на някой добър източник, като BBC, примерно), за да се уточни кой, кога и защо. Между другото през 1948 г. Израел не е шепа народ, определено. Не знам колко точно са, но САЩ и СССР правят доста голяма армия от дипломати, които помагат. Но, все едно. Минало, станало, арабите са си го получили и т.н.

   За жалост палестинците нямат самолети, щяха да са им от полза, като във всяка война. Ударът по Газа, при който бяха убити над 1300 души е не просто тероризъм, но и касапница. Нещо, признато дори от медиите в Израел. Недейте да бъдете по-голям израелец от Тел Авив (сега очаквам Бернард Сиди да се включи с коментар, дълъг две Word страници, или вие да продължите да сте неутрален с някое мнение, но не ми пука честно казано).

 19. ТРИФОН октомври 31, 2010 в 7:44 pm

  „За жалост палестинците нямат самолети, щяха да са им от полза, като във всяка война. “ На това наистина се смях от сърце. Господин Руслан, млад сте, предполагам, че не сте и служил в армията, но във вашият блог се подвизава доста често един мой идеен съмишленик вещ във воените дела и техники. Влезте в неговият блог, ще ви е от полза- поне няма да изказвате такова наивно мнение. А аз Ви питам, какъв е проблема палестинците да се сдобият със самолети, пари-бол, Сирия, Иран, Саудия са винаги на услугите, даже може и като подарък да ги получат. Пилоти? За няколко месеца ще се обучат пилоти. Руслан, самолет без летище е няколко тона желязо, нищо по-вече. А какъв е проблема да си построят и летище? Проблема е, че палестинците са достатъчно умни да не си строят летище. Защо да влагат стотици милиони долара в едно съоръжение , от което много добре знаят, че след първата по сериозна провокация от него няма да остане нищо. Същото се отнася и за строежа на електроцентрали и водно стопанство. Не е ли парадоксално, този по когото си изстрелял над 5000 ракети да пролължава ла те снабдява с ток, който даже и не си го плащаш.(заплаща се от разни европейски организации и то с огромно закъснение) „Между другото през 1948 г. Израел не е шепа народ“ Не знам каква е вашата шепа, но евреите в Британска Палестина през 1948г. са 600000 души, мисля, че приблизително толкова са били и палестинските араби. И не разбирам каква е тази смесена американо-съветска армия от дипломати, които помагат на Израел. Истината е, че САЩ налагат ембарго на оръжие и в най критичния момент Израел получава оръжие (включително и самолети) от СССР чрез Югославия и Чехословакия с тайната надежда на Кремъл, че Израел ще бъде комунистическа държава. В същото време Великобритания снабдяваше с оръжие и обучаваше армиите на арабските държави без всякаква надежда, че те ще се демократизират.

 20. Aya ноември 1, 2010 в 2:19 am

  Господин Трифон, опитах се да намеря смисъла в коменатра Ви относно защо в Газа няма летище, но не успях.
  Имало е едно време, но е било разрушено. Днес в Газа не могат да построят къщи и училища, какво остава за летище.
  И да хората там не могат да плащат за тока, много дори и хляб не могат да купят, а са напълно зависими от помощите на ООН за да оцелеят.
  И забраната за импорт и тръговия, наложена от ИЗраел няма как да доведе до промяна на икономическото им състояние.

  Не знам дали се дължи на проблеми с паметта или просто сте грешно информиран, но палестинците в историческа Палестина през 1948 далеч не са равни на брой с евреите.
  (Макар че данните са различни в зависимост от това дали преброяването е преди или след етническото прочтиставане на стотици хиляди палестинци от домовете им в Яфа, Лид, Рамла и стотици села, които днес просто са изравнени със земята)
  http://palestineisraelpopulation.blogspot.com/

  @Неутрален, като “неутрален“ по темата доста добре владееш иврит и наименованието на изр. отбранителни сили, които са такива само на име, но не и в действителност.
  “след това си основа държава,на територия която исторически принадлежи именно на този народ който дойде.“ ?!? Аха, много филми гледаш.

  • ТРИФОН ноември 1, 2010 в 6:10 pm

   Госпожа\це Ауа, та Вие си противоречите. Първо казвате, че не успяхте да намерите смисъл в коментара ми, защо няма летище в Газа, а ред по долу сама си го обяснявате защо- имало е, но е било разрушено. Нима не правите връзка, че ако го построят то отново ще бъде разрушено. Летищните писти са военно – стратегически обекти и в случай на военен конфликт те са приоритетна цел за нападение(справка- Арабо-Израелска война от 1967г.) Изглежда отвратително, но няма какво да се направи, такава е логиката на войната. Мисля, че все още нямам проблем с паметта, остава второто Ви предположение, че съм погрешно информиран относно численоста на евреи и араби в Палестина през 1948г. Различните източници (в зависимост от своите политически пристрастия ) сочат различни цифри . На мен ми допадна (с усмивка) следното съотношение, евреи-600000, араби-750000. http://www.eleven.co.il/article/15544#02 . А, ако трябва да говорим за етническо прочистване, то Израел само може да “ завиди“ на невероятният успех постигнат в арабските държави по отношение на местните евреи – 100% юденрайт.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: