Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Смъртното наказание в днешни дни-причини и предпоставки

Wikipedia

Смъртното наказание в различните държави.Източник: Wikipedia

 • синьо: отменено напълно смъртно наказание;
 • зелено: отменено за всички престъпления, но приложимо в определени ситуации, например военно положение;
 • оранжево: не отменено със закон, но на практика не се прилага от 10 години;
 • червено: прилага се в определени случаи.

Смъртното наказание все още съществува в някои страни по света. За съжаление повечето от тях са в Близкия изток и Азия. Донякъде разбирам това, поради няколко причини.

1.Правните системи в тези страни са архаични. Използват се похвати от преди векове, които са стряскали населението и тогава.

2.Липса на желание за промяна в системата -явно такава, каквато е сега, помага на правителствата да държат населението в постоянен страх.

3. Често се използва традиционно право, а не модерно.В много случаи дори не е на религиозен принцип, а на традиционен.

4.Като причина за смъртно наказание виждам огромното население, липсата на демократична традиция и невъзможността да се контролира масата, освен със силови методи.

За мен е безумство да има смъртно наказание в днешно време. Въпреки това, който е посещавал Азия може да каже, че без силови мерки не може да се контролира едно огромно население. В този смисъл т.4 от изброените е много реална. Колкото и безумно да звучи, това е една от главните причини да има смъртно наказание в азиатските страни.

Обърнете внимание на чл.2

Обърнете внимание на чл.2

Липсата на демократична традиция (в доста случаи дори липсва дума за демокрация) е съществена причина все още да има подобен вид наказание. В Азия, принципите на демократичното управление са напълно непознати и самите народи не могат да ги възприемат. Пример е Ирак, където САЩ опитват да наложат демократичен режим, но очевидно няма да стане. От векове начинът на изпълнение на властта е един и същ, и едва ли ще се промени. Говорим за различен тип мислене и народна психология.

Отделно голям проблем е населението в Азия. В повечето страни има свръхраждаемост, което води със себе си множество последици, както върху обществото, така и върху правната система в съответната страна. За да се контролира редът в една страна с милионно население (Китай е с няколко милиона население още Средновековието, когато в Европа са били толкова) трябва да има и строги правила, които насят със себе си съответното наказание. Демокрацията действа върху малка група хора, затова е неприложима в страни, като азиатските. Това включва и липса на клаузи, подобни на Чл.2 от Fundamental Rights of the European Union.

Брой на смъртните наказания в света през 2007г.

Китай 470+ (по други данни 5,000)
Иран 317+
С.Арабия 143+
Пакистан 135+
САЩ 42
Ирак 33+

Освен в Азия, смъртно наказание съществува все още и в САЩ. Като изключим причината за липса на демокрация, всичко останало се отнася и за САЩ. Огромно население, емигранти, различни етноси. Всичко това е причина да има смъртно наказание в страната. Към днешна дата в САЩ се прилагат следните смъртни наказания:

В последните десетилетия множество страни отменят смъртното наказание в своите правни системи. През 1978г. Испания отменя смъртното наказание. През 1981г. Франция прави същото. През 1990г. над 40 страни отменят наказанието, в това число Азърбейджан, Албания, Ангола, Армения, България, Великобритания, Хонк Конг,Гърция, Грузия,Ирландия, Италия, Канада, Кипър, Молдова, Туркменистан, Хърватска, Сърбия, Словения,Румъния, Полша и др.

Както се вижда, много от съвременните страни са имали смъртно наказание в системите си. Доста от тях тепърва се отървават от този бич за правната система. Може би е нормално за обществото да се държи изкъсо. Факт е обаче, че в много азиатски страни това наказание все още присъства. От арабските страни единствено С.Арабия и Ирак прилагат наистина това наказание, в останалите от Близкия изток присъства по закон, но от няколко години не се е прилагало. В Израел също има смъртно наказание за бунтовници, национални предатели и нарушения, които застрашават националната сигурност.

5 responses to “Смъртното наказание в днешни дни-причини и предпоставки

 1. Гофретка декември 2, 2008 в 1:02 pm

  Как може! Това е първото нещо, което идва на ум на разумния човек от 21 век. Как може да съществува смъртното наказание, не може да се посяга или да се отнема човешки живот. Кой си ти и кой ти е дал право, с какво ти си по-велик, по силен , по-разумен от „виновния“, кой дава право да убиваш, да отнемаш живот!!! Нима издалия такава присъда не заслужава същото?
  Но ако наранят, изнасилят, убият твоето дете или някой , който обичаш..си готов да разкъсаш с голи ръце извършителя и да го умъртвиш по особено жесток начин.
  Тогава смъртното наказание започва да ти звучи съвсем логично, правилно, разумно и справедливо…
  Къде е границата? Кой заслужава да заплати за грешките си с живота си? Моето виждане е, че човек без психични отклонения не може да извърши толкова ужасни неща, че да бъде осъден на смърт, чие съзнание би позволило да изнасилиш и разчлениш 2 момиченца (случая със сестрите Белнейски)… От друга страна, ако не си с всичкия си…ти не знаеш какво правиш, наказан си си по рождение, закона не може да наложи най-жестокото.
  Или пък военните престъпления, а за да те убият за политическото ти настроение вече е безумно!
  Темата е прекалено дълбока не мога да събера всичко, което искам да споделя, няма и да се опитвам повече…

  Китай… ако я карат така, за има-няма няколко милиона години ще изчезнат от лицето на Земята, дори и при свръхраждаемост!

 2. Николай Павлов декември 2, 2008 в 1:02 pm

  Интересно е също така да се отбележат и начините за изпълнение на смъртно наказание, както и случаите в които се прилага.
  В Иран съм чувал,че все още могат да те убият с камъни. Смъртна присъда получават и хомосексуалистите. В Дамаск допреди години имаше публични екзекуции, бяха обесили трима души на площада. В Сингапур, освен смъртна присъде, официално съшествува и наказанието „бой с тояга“ и се прилага доста масово. Например, ако пушиш на непозволено място, съдът може да постанови, да те понабият малко.

 3. Ruslan Trad декември 2, 2008 в 2:00 pm

  Преди 20 години някъде в Дамаск убиха семейсто златари, като им взеха всички скъпоценности. Тогава заловиха извършителите и ги обесиха за назидание. Няма как, с такава сган така се отнасяш.

  Тримата души,поне случая който аз знам -бяха агенти на МОСАД, тях веднага ги бесят на плащада. Но това беше преди години.Още не беше сегашния президент.

 4. vann март 17, 2009 в 10:58 pm

  aee kvo zna4i, prilaga se v opredelni slu4ai beee idioti tccttc, da ne bi v drugite dyrjavi da se priema vinagi i pri vsi4ki slu4ai. EE mnogo neprofesilnana statiq shto ne se grymnte a????

 5. Deni февруари 28, 2010 в 3:08 pm

  Много интересна статия, но мисля, че цифрите на екзекутираните биха имали много повече смисъл ако се сложат до тях населенията на конкретната страна и процентите. И може би колко от тях са средно чужденци. И основни причини за екзекуциите. Защото извинявай, но тезата за свръхраждаемостта поне за мен е неоснователна. Контрол – по-скоро, особено в Китай и Иран. Но в останалите страни става въпрос за наистина остарели традиции.

  Колкото до САЩ, емигрантите нямат нищо общо за смъртнотно наказание. Честно казано не мисля, че имат каквото и да е оправдание да го прилагат при положение, че целият останал цивилизован свят не го прави, но да кажем, че това е спорно. Но ако трябва да говорим за някакво смислено обяснение – то отново се свежда до традиции и пропаганда. В САЩ нещата са доста поляризирани и голяма част от хората, подкрепят смъртнотно наказание просто, защото родителите им са го подкрепяли. Също както същите хора смятат глобалното затопляне за глупост и правото да стрелят на месо за рожденно право на всеки. И че Земята е на 5000 години. Но това е друга тема.

  Аз разбира се съм напълно против смъртнотно наказание. И не мисля, че то контролира кой знае колко населението – примерно в САЩ си се екзекутират хора и въпреки това има супер тежки и гнусни престъпления. Т.е. то не спира хората да правят гадости. А като не ги спира, каква полза от него.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: