Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Горко на народ , който насън презира някоя страст, а наяве й робува

Роденият в Бшарри, Ливан  Джубран Халил Джубран е написал множество велики произведения, повечето познати на българина. Но може би най-важно, поне за мен, е написаното от него в няколко реда от книгата му „Градината на Пророка“. Нека това бъде повод за размисъл.

Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра.

Горко на народ, който се облича с дреха, не изтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, не изцедено от неговата собствена преса.

Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър.

Горко на народ , който насън презира някоя страст, а наяве й робува.

Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника.

Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието.

Горко на народ , който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари.

Горко на народ , разделен на части, всяка от които си въобразява , че е народ.

„Градината на Пророка“, стр. 26-27

Advertisements

20 responses to “Горко на народ , който насън презира някоя страст, а наяве й робува

 1. T.Lefteroff ноември 25, 2008 в 12:42 am

  М-даа, мъдър човек е бил Джубран Халил Джубран.
  Жалко, че в България не останаха хората, които можеха да четат!
  Всичко там е чалга и порнография – и в политиката, и в бизнеса, и в културата…
  Sorry about…
  I’m not guilty!

 2. T.Lefteroff ноември 25, 2008 в 8:19 am

  @Теди – „Исляма си е нарисувал лице на религия , която подбужда , поощрява приема това насилие ! Исляма е най-военно обвързаната религия !…..
  Защо няма примерно Христянски джихад ? Или Христянско движение за съпротива ?“

  Теди, прав бях в поста, че в България май не са останали хора, които могат да четат!
  Критикуваш Исляма, без да си прочела и ред от Корана – там пише всичко и всичко извън Корана не е Ислям! Прочети и после коментирай, моля.
  Искаш примери за Християнски джихад? Заповядай – Знаеш ли колко кръстоносни похода са проведени? И с каква начална и крайна цел? Виж в Гугъл и дори в Българската история.
  – Американските бомбардировки над Триполи и Бенгази през 1986-та
  – Двете войни в Залива, особено втората, която „унищожи“ Саддамовите „оръжия за масово поразяване“ и премахна светското управление на страната, за да наложи „демокрацията“ – т.е. – да освободи място за всякакви фанатици със жажда за власт
  – Бомбардировките в Сърбия над мирно християнско население от рицарите на Новия ред – войнстващите хистияни от НАТО
  – „Дрънкането“ на оръжие по границите на Иран, вкл. и от наша територия(американските ни бази).

  И още, и още…
  Тъй че – не казвай „Хоп“ преди да си скочил и не пиши преди да си прочел. И разбрал.

 3. Теди ноември 25, 2008 в 8:53 am

  Аз не съм този който трябва да знае кой е исляма – за мен исляма е това което показват хората които го изповядват ! Живей в савремието – аргументите ти отностно христянството са доста слаби ! Може да има много войни , но христянството не е намесвано ПО ТОЗИ НАЧИН ПО КОЙТО СЕ НАМЕСВА ИСЛЯМА!

 4. Теди ноември 25, 2008 в 9:30 am

  T.Lefteroff дай ми пример за държава в чието име епитета „христянска“ участва като от типа на „Ислямска Република Иран “ ?! Или за световно известна терористична организация , в чието име отново да бъде посочено религиозното принадлежание – христянски /ко/ка ? Във всички религии има крайни движения , възгледи и секти – Ционистите , Свидетели на Йехова и т.н. !
  Но за Исляма и лицето му – не мислиш ли ,че критиката ти е неуместна ?!
  И да не си отварям устата/ чеша пръстите за Саудитска Арабия ?! Или и това не е ислям ?!
  Значи всички проqвления на тази религия (независимо дали отговарят на нейните устои и основи ) , които са неприемливи – не е ислям ! Браво бе !
  Вярата дава живот на писанията ! Вярата е религията и когато тази вяра е извратена или ражда лоши последствия , бива използвана за не до там добри цели – тогава и религията се мърси !
  И пак ти казвам за мен исляма е това което показват тези които го изповядват и намесват на сам-на там !

 5. Ruslan Trad ноември 25, 2008 в 11:12 am

  Не обсъждаме исляма в този пост, ще забраня вече и коментари за ислям, тъй като блогът ми не е за исляма и религията,като цяло.

  Второ – не обсъждаме Иран, той не е арабска държава и не намира почва в блога.

  Трето- има и християнски и хиндуистки терористични организации – ЕТА и ИРА са пример, като ЕТА преди месец напомниха за себе си, като удариха университетът в Памплона с няколко бомби.

  Мюсюлманите показват войнственост, така е- ислямът е войнствен. Християнството как се показва от доста време насам? @Теди ти така мислиш, но има хора,които не мислят като теб и убиват без да мислят. Множество са фактите, като започнем от Косово, Босна и свършим в Ливан. Истината ,че и двата вида фундаменталисти са един дол дренки.

 6. Konstantin ноември 25, 2008 в 3:03 pm

  Стига празни и самоцелни коментари!!!
  Как един не се сети да проумее написаното от
  Джубран Халил Джубран. Не е ли време първосигналнота, самоблюбена, изпълнина с предрасъдъци кресливост, да слезе от сцената?
  Само бездуховността ражда само насилие!
  Дали не се опитваме да произведем повече история, отколкото можем да понесем…

 7. Slavy ноември 25, 2008 в 3:27 pm

  I can’t uderstand why you’re talking about Islam when Khalil Gibral is a Christian.

 8. Р.П. ноември 25, 2008 в 4:53 pm

  Здравей T.Lefteroff,
  „Критикуваш Исляма, без да си прочела и ред от Корана – там пише всичко и всичко извън Корана не е Ислям! Прочети и после коментирай, моля.“

  Мисля, че си един от многото повярвали и повтарящи като мантра популярната идея, че видите ли исляма е добър, нещо терористите не са го разбрали!? Исляма има много пасажи в себе си, които заповядват насилие. Не ми позволява формата на форума да ти отговоря теологически издържано стих по стих. Ако наистина си сериозен да намериш истината посети: http://www.answering-islam.org/

  В Сура 5:47-51 ; Сура 5:69 ; Сура 5:71-72 корана потвърждава Божият авторитет на Тората (закона даден от Мойсей) и Евангелието на Господ Исус Христос. Има още много пасажи, които казват на хората да вярват в Писанията (Библията), но има и много други в които се отхвърлят библейски истини – отричат, че избрания син на Авраам е Исаак (те казват че е Исмаил), отричат божествеността на Исус и т.н. Това е доста шизофренично, не мислиш ли. Не си ли чувал, че най-успешния начин да заблудиш някой е като поднесеш лъжата с частица истина. Бил ли си в Средния Изток, защото аз-да. И тази шизофрения си я носят и имамите и мнозина от ислямиските лидери- пред западните медии изнасят сърцераздирателни призиви за мир и разбирателство, пред своите си медии на арабски изливат пропаганда пълна с омраза и убийство към другомислещите. Не се насърчава свободата в мисълта, словото и вярата! Ако говориш за Исус явно пред хора на открито те заплашва затвор и дори смърт. Христос донесе свобода, но явно има хора, които не разбират това. Исляма е донесъл само диктат (прикривайки го зад криворазбрано подчинение).

  Библията е категорична – корана според нея е лъжеучение!!! Апостол Павел пише, дори и светъл ангел да слезе от небето и да ти даде друго слово- проклет да е, отново ще кажа проклет да е!!! Интересно изявление от човек, който е известен, като някой написал половината писма от Новия Завет.

  Да, има почтени и достойни хора в арабските страни, но такива хора има навсякъде, определено са станали такива въпреки корана, а не поради него! А някой да свърже ИРА и ЕТА с християнството си е меко казано невежество, такъв трябва май да прочете библията, а не корана за да се ориентира в голямата картина. И накрая, преди да говориш за кръстоносни походи, защо не си провериш в Гугъл колко от тези походи ги е водил Исус Христос, колко изцери и възкреси докато беше на земята, и колко уби? Защото първия военен поход провежда Мохамед срещу неверниците и убива много хора, останалите насилствено помохамеданчва. Не е ли интересно единия си дава живота за хората, а другия им го взема. Днес картинката не е по-различна, хора като майка Тереза, Били Греам и много други ежедневно се раздават за другите, мотивирани от вярата си в Исус. А накой взривяват или мачкат бебета и невинни жени и старци, пак мотивирани само че от вярата си в Мохамед. И само за протокола, ти може само да си гледал тези неща, като статистика по ТВ, но в началото на юли станах свидетел на атентата с булдозер в Ерусалим. Пред очите ми се разрази ужаса да мачкат невинни хора …, а арабските лидери се надпреварваха да хвалят великия подвиг на героя-мъченик. Изводите си правете вие!

 9. Р.П. ноември 25, 2008 в 5:03 pm

  Слави благодаря за тази информация, че Халил Джубран е християнин, не знаех. Това потвърждава мнението ми, че достойни хора се създават, не поради но въпреки злите убийствени идеологии като комунизма и исляма. Само за размисъл ще дам следната статистика, за своето съществуване жертвите на ислама са 270 милиона (това е за 14 века съществуване), жертвите на комунизма са 120 милиона-за последните 150 години. Тези два звяра знаят как се убиват хора, повечето от тях са цивилни граждани!!!

 10. Сантра ноември 25, 2008 в 5:51 pm

  Р.П. – ЕВАЛА !
  Хиляди пъти ЕВАЛА !
  Може ли някакъв имейл ?

 11. andi ноември 25, 2008 в 6:37 pm

  Гордея съм , че съм българка, когато виждам мисленето на хора , като Р.П. ! Евала и от мене ! Най-точно казано ! Нмяма думи ! Казал си го по най- перфектният начин !
  Всъщност не знам дали си българин , но какъвто и да си , ти определено умееш да запълваш пропасти , а не само да посочваш дупките ! Какъвто и да си , радвам се че по някакъв начин си свързан с България ! Тя има нужда от хора като тебе !

 12. Ruslan Trad ноември 25, 2008 в 8:44 pm

  Е, аз защитавам България навсякъде, въпреки религията си. като отида в Сирия постоянно говоря за родината си. Религията не прави човека. Има и невероятни мюсюлмани,недейте да обобщавате така. Аз като не съм християнин не се чувствам по-малко българин от който и да е от вас. И се гордея с това, че съм роден тук. За вас има значение религията, за мен не. Вие не сте виждали война , ако бяхте видяли последиците щяхте да мислите много по-меко.

  За пореден път умолявам да не се говори за религия, защото не това пиша.Блогът не е религиозен и ще трия вече коментари за религия.

 13. Ruslan Trad ноември 25, 2008 в 8:45 pm

  И за ПОРЕДЕН път – говорим за арабското! Омръзна ми да месите арабите със Среден и не знам каквъ изток. Блогът не се занимава с друго освен арабската култура. Ислямът е извратен в целия среден изток и няма какво да се говори за там.

 14. billi ноември 26, 2008 в 3:08 pm

  Харесвам Джубран и се радвам, че си го споделил тук.
  Проблемът, неразбирането между хората е, че спорят за религията, а не за вярата си, защото семената на вярата отдавна са изсъхнали във вкаменелите ни сърца…

 15. Зелен Бетон ноември 27, 2008 в 2:38 pm

  @ billi:

  Проблемът не е в това за какво се спори, а в друго:

  Ако човек е свободен и мислещ, вярата (каквато и да е тя) не е разделителна линия между него и другите хора; ако обаче е подчинен и ограничен, вярата може много лесно да го превърне в безсловесно оръдие на нечии интереси – и да го обърне срещу себеподобните му.

  Ако погледнем картата на света, ясно си личи: там, където хората нямат алтернативи (нито културни и духовни, нито материални) и са принудени да се борят за физическото си оцеляване, точно там виреят най-успешно фундаментализмът и други изкривени и хипертрофирани интерпретации на вярата. Именно тогава, според цитата на Х. Джубран по-горе, един народ може да стигне дотам да „приветства побойника като герой“. Типичен пример е днешният арабски свят, за който говори Руслан.

  Тук не става дума само за религиозна вяра, а изобщо за масова ирационална убеденост: както в бедна Сицилия достойнството и усещането за родова принадлежност са се изродили до закона на мълчанието (омерта); както в почти феодалната Русия в началото на 20-ти век и в пренаселения и гладен Китай по времето на Мао вярата в светлото бъдеще се изражда в диктатура, геноцид и братоубийство; както в Германия през 30-те вярата в богоизбраността на „арийската нация“ води до ужасяващи жестокости и десетки милиони жертви. Просто трябва да се появи някой гласовит пророк, който да умее да управлява масите.

  И обратното: в свободните и материално осигурени общества (примерно, днешна Западна Европа) различията в убежденията – религиозни, философски или каквито и да било – не са проблем, защото никога не достигат до крайности (освен сред някои маргинални обществени групи). Въпреки че гласовити пророци има и там.

  Поради ирационалната същност на всяка една вяра, нейните основни постулати никога не са еднозначни, те винаги могат да бъдат ТЪЛКУВАНИ. Според това как тълкуваш Библията, можеш да стигнеш до Ренесанса, девиза „Свобода, братство, равенство“ и Майка Тереза – или до кръстоносните походи, Инквизицията и Ку-клукс-клан; според това как тълкуваш Корана, можеш да стигнеш до удивителното културно наследство на арабската цивилизация – или до бин Ладен и разбиването на самолети в небостъргачи.

  Религиите не са причината за злините, те са само средство за придаване на смисъл на нещата – и като такива са много мощен инструмент за внушение там, където хората не разполагат с друг източник на смисъл.

  Основният проблем е в това кой и как тълкува техните постулати.

 16. andi ноември 27, 2008 в 7:26 pm

  Разлика между религиите има и религията има значение ! Съгласна съм с всичко което е казал Р.П. ! Никога Христянството и исляма няма да бъдат равни !А за Джубран Халил Джубран – мъдър човек ! И аз се изненадах ,че е христянин ! И айде спрете за религия !

 17. Ruslan Trad ноември 27, 2008 в 8:14 pm

  Не виждам защо се изненадвате, в Ливан и Сирия има много християни 🙂

 18. Петьо ноември 28, 2008 в 10:08 pm

  @T.Lefteroff Нито едно от тези, които изброи не е ни най-малко обвързано с християнството. Става дума за международната политика, най-вече на САЩ, които (дори и те) НИКОГА не са обявявали, че отиват в Ирак и другите страни като войни на християнството. Освен това какво очаквате? Колко цивилни, мъже, жени и деца загинаха на 11 септември? И те бяха убити от такива, които вярваха, че го правят за исляма. Горко му на народ, който не се разяри при такова нападение, защото това си беше открито обявяване на война. Колкото американците са убили, сто пъти по толкова са го направили арабите помежду си. Всеки ден се взривяват с цел не да убиват други, а собствените си съграждани. Това и още и още дето го казваш не е кръстоносен поход на християни, а поход на демократичните страни, които случайно или не имат най-голям брой християнско население. А средновековието и походите нямат нищо с днешно време. Светът е бил различен.

 19. Pingback: Важни публикации в блога « Intidar | Истината според мен.

 20. Васил Даков декември 29, 2008 в 3:51 pm

  Не съм съгласен с изказванията на T.Lefteroff, които показват непознаване както на исляма, така също и на християнството.

  Съществуват хора с крайни възгледи не само сред религиозните среди, но и сред учени, политици и т.н. Погрешно е исляма да се отъждествява само и единствено с крайните фундаменталисти!

  Това е все едно християнството да се отъждествява само с инквизицията. Научете малко повече преди да пишете нелепи безсмислици и да пълните блоговете с глупости.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: