Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Сирия и Великобритания възстановиха сътрудничеството на тайните си служби

Министърът на на външните работи на Великобритания Miliband направи две важни неща с посещението си в Сирия. Той посети Дамаск, с което повдига въпросът към Обама да преразгледа политиката на САЩ спрямо Сирия. Той поиска арабската държава да промени възгледите си относно мирният процес в Близкия изток, но това заявление има две значения. Първо, че това е истинско послание към Сирия и второ, че външната политика на Израел и Сирия трябва да има за приоритет преговорите помежду им.

Самият факт на посещението на Miliband на такова високо равнище с цел размяна на информация между двете страни, е значителен. Секретар Райс и министърът на външните работи на Сирия Муалим обсъдиха  възстановяването на обмена между Великобритания и близкоизточната държава през май месец 2007г. в Шарм ел-Шейх . Но тогава Сирия поиска връщането на посланика от САЩ в Дамаск. Всичко това доведе до желанието на САЩ „да вземат нещата в свои ръце“, т.е. във военните ръце. Стигна се до атаката преди известно време по границата на Сирия с Ирак, когато бяха убити 11 души ( все още няма доказателства, че т.нар. Абу Гадия е бил заловен, ако изобщо е съществувал, малко е странно, че не показаха и една снимка на въпросния терорист).

При всички случаи Великобритания постъпи по-разумно от САЩ в стремежа си за мир в Близкия изток. Както и САЩ, Англия даде една година срок, но за разлика от Америка Великобритания прати външен министър в Дамаск, което показа добра воля и желание за сътрудничество. Както и липса на политическо подценяване. В крайна сметка сега Великобритания ще сключи договор със Сирия за размяна на данни в разузнаването, което е напълно неизгодно за САЩ, които ще бъдат зависими от данните дадени им от Лондон.

Разбира се, ако американците искат подобни привилегии в разузнаването със Сирия, те ще трябва да имат по-добро предложение. А това е малко химерично. Както Сирия преговаря с Израел, чрез Турция – така и САЩ ще преговарят косвено с Дамаск, чрез Великобритания. Въпросът е дали в Сирия ще приемат подобни преговори. Ако Обама не изпрати човек на високо равнище в Дамаск, това ще изиграе лоша роля в бъдещите преговори.

По материали на Syria Comment

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: