Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Гърци и арменци се бият на Божи гроб в Йерусалим

Гръцки и арменски монаси се сбиха на Божи гроб в Йерусалим, при шествие. Това стана вчера (9 ноември), когато арменски монаси преминали през Божи гроб. Гръцките монаси искали да спрат шествието. Израелската полиция арестувала по двама монаси от двете страни, като десетки са участвали в боя.

„Това няма да промени нещата.Гърците многократно са искали да вкарат свои монаси в гробницата, но те нямат право на това,когато ние правим шествието си.“ – сподели арменски монах.

Арменската църква празнува събитието през 4-ти век сл. Хр., когато според летописите са намерили част от Светия кръст, на който е разпнат Христос. На шествието не били допуснати гръцки свещеници, което довело до конфронтацията. Ето и репортаж на BBC

3 responses to “Гърци и арменци се бият на Божи гроб в Йерусалим

  1. Петьо (да, аз съм) ноември 10, 2008 в 5:39 pm

    Какво да ти кажа, омръзнало ми е от религиозни фанатици. Както през Средновековието така и днес хората използват религията за да оправдаят някаква омраза, че даже и насилие (тук визирам кръстоносци,ислямските екстремисти и всички такива). Това е против целият й смисъл, но по трагичното е друго, че явно най-отдадените я разбират най-грешно.

    А в Йерусалим няма нищо свещено. Нищо, за което се пролива безсмислено толкова кръв не може да бъде свещено. Един обикновен кръст в дома ти, на който всеки ден се молиш тихо и кротко е по-свят от парчетата на този, на който е разпнат Христос. Защото за второто хората се мразят и избиват. За тях е важна точно тая треска, а не символа й.

    Йерусалим, с извинение, е едно от най-грозните места на земята. Арената на боговете и заслепените им поклонници. (това последното беше много извисено хехе, надявам се схващаш накъде бия)

  2. Ruslan Trad ноември 11, 2008 в 12:06 am

    Аз ако бях щях да срина всички свети градове…само кръв се лее за камъни.

  3. Васил Даков януари 3, 2009 в 12:58 am

    Съгласен съм. В крайна сметка Бог живее в сърцата на хората, всичко останало е просто фетиш.

Вашият коментар