Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Отворена дискусия:Арабите, българите, ислямът и още нещо

Напоследък все повече ме боли за това, че има напрежение относно съжителството на исляма с хора от други религии.Все повече се питам:“ Защо не ни харесват?“, „Какво сме им направили…ние не сме терористите..“ , „Искат ли наистина да се махнем от държавата им?“ . Ако на някой му е смешно, че едно младо момче си задава тези въпроси, нека спре – това е нормалното. Аз искам да живея нормално, както всеки друг. Защо моята религия да е причина това да не стане? Понякога се ядосвам, че не разбират исляма, че никой не се интересува , а хули само защото така трябва. Когато ядът премине и помисля -си давам сметка, че …това е положението. Сега светът е такъв и нищо не може да го промени, освен човечността. Има българи, които са ме карали да се чувствам горд, че съм българин , че също така мога да бъда сириец. Но в много случаи се чувствам потиснат, заради това, което съм. Защото някой някъде е решил, че ислямът има лицето, което той иска да има… Понякога си казвам – стига ни разпъвахте на кръст, разбрахме как се е чувствал Иисус…но ние сме просто хора.

Кажете ми мнението си, няма да изтрия нищо.Кажете какво мислите по въпроса, да направим дискусията, която плаши много хора.

13 responses to “Отворена дискусия:Арабите, българите, ислямът и още нещо

 1. Pingback: Sham: Присъединете се...кажете ми мнението си.. - edno23.com

 2. боряна септември 30, 2008 в 12:39 am

  много ми се иска да мисля, че масата хора е толерантна и все повече хора не са подвастни на предразсъдъци…лошото е, че винаги ще има и такива, на които някой друг е виновен, и които търсят под вола теле….това което аз мисля обаче(и в което ми се иска да вярвам) очевидно доста се разминава от действителността, за съжаление
  ясно е, че много хора не са запознати с исляма, но и много не са запознати и със собствената си религия…не можем да им се сърдим за което..след като не познаваш собствената си религия, нечия друга е още по-далечна от теб…в такъв случай обаче логично и по-интелигентно би било да не си правиш свободни съчинения по темата…което, също за съжаление, явно не се случва..
  голяма неосведоменост цари навсякъде и от там идва проблемът..не само в случая-попринцип-повечето хора се страхуват от нещата, които не познават и затова има такива реакции…това, което се питам е защо не искат да научат повече, преди да говорят и да мислят каквото и да е….
  силно се надявам поводите да си задаваш подобни въпроси скоро да не съществуват и вярвам, че това ще стане, тъй като (съдейки по себе си) младите хора са свободомислещи и осведомени (ако не в подробности, поне до степен да правят разлика между терорист и мюсюлманин) и неща като религия или произход не играят главна роля когато формират мнението си за някого

 3. ruslantrad септември 30, 2008 в 12:41 am

  Благодаря ти, че се присъедини с личното си мнение. Развам се, че го сподели и , че има хора, които мислят, като теб.

 4. garrett септември 30, 2008 в 12:44 am

  Света е прекалено голям за да го опознаеш „лично“ Боравиш със стереотипи – щещ или нещещ…Когато от всякъде, разбирай основно от медии, се тръби за „агресивния ислям“ и когато самото понятие за теб е като Тъмна Индия разбира се, че „ислям“ ще те плаши. А защо? Прекалено много хора злоупотребяват с чистата вяра и превръщат други хора в престъпници насила. Това е факт. Не е факт обаче, че тези престъпници са такива заради вярата си. Те са такива заради глупостта и незнанието, но не заради вярата. За да разбереш това, трябва да имаш познания и да си толертантен. Но си е трудно да разбираш и да си толерантен, когато чуеш за поредния атентат и заподозреш верската основа за него. И порочният кръг на недоверие и омраза се затваря…

 5. Lovage септември 30, 2008 в 12:45 am

  За съжаление си напълно прав относно предразсъдъците на българите към Исляма и изповядващите го, и мисля, че разбирам болката ти. Докато хората не се информират надали нещо ще се промени. Жалкото е, че надали ще стане скоро, защото повечето сме си такива, че трудно се отказваме от убежденията си(макар и грешни). Ходи им обяснявай, че мюсюлманин не означава обезателно „терорист“…
  А ти се старай да не им обръщаш много внимание, за да не си тровиш нервите само. 😉

 6. Календеров септември 30, 2008 в 12:53 am

  Сирия не е Иран, не е и Турция. В Сирия даже съм чувал, че има много православни. Който ви слага под една черта с иранския и турския фундаментализъм, не му обръщайте внимание! Той не разбира!

 7. man0l септември 30, 2008 в 12:58 am

  То не е до религия, а до култура – тези които хулят нямат възпитание 🙂 И не хулят само теб, а и други неща, които ги „дразнят“

 8. Pavel септември 30, 2008 в 4:44 am

  Винаги съм бил заобиколен от мюсулмани и с чисто сърце мога да кажа, че голяма част от моите приятели са такива, дори и в чужбина където живея в момента. Винаги се съм се разбирал с такива хора съвсем нормално, а дори може би по-добре. Не защото сме християни или мюсулмани, а просто защото сме хора с еднакви интереси и цели. Всичко останало са идеологии, създадени за контролиране на масата, за вяра в – императорър, кралят, ханът, василевса, султанът. Искаш ли да вярваш в нещо имаш пълното право на това. Търсиш ли си причина за омраза винаги можеш да я намериш, на каквато и да е било основа. А сега е модерно да си „хейтър“ – защото така казаха Американците. War with Terrorism! „Ти чувал ли си за историята – Османското робство – турците са ни клали, а ти ги имаш за приятели сега!“ Сигурно всички сме чували не веднъж това – какво е виновен човекът до мен за това че така се е развивала историята и сега нямам право да го приема за приятел – всичко са предрасъдаци – а ние сме доста добри в тях.

 9. ruslantrad септември 30, 2008 в 11:09 am

  Благодаря ви за мненията! И че се включихте в темата с личните си убеждения!

 10. Майк Рам септември 30, 2008 в 11:12 am

  Лесно е да си против нещо – точният отговор на твоя въпрос. И проблемът не е само с исляма и мюсюлманите – хейтърите всеки ден си намират нов обект на своята омраза. Понякога се плаша, че историята май на нищо не може да ни научи и хората постоянно повтарят едни и същи грешки.

 11. ruslantrad септември 30, 2008 в 11:33 am

  Много си прав, хората ,които мразят винаги ще намерят повод да го правят.

 12. doroteq октомври 8, 2008 в 12:05 am

  Харесва ми начина, по който си изразил чувствата и мислите си. Слава Богу не всички българи мислят еднакво по тези въпроси. А тези, които сравняват с терористи всички мюсюлмани са ограничени и елементарни хора. Не е вярно, че това мнение се подклажда само от липса на достатъчно информация по темата… Информацията в наши дни е лесно достъпна Те просто не желаят да научат нещо ново и да се обогатяват. На тях им е по – лесно да мразят и да се обединяват в омразата си с други себеподобни.
  Заради такива хора и аз съм се срамувала, че съм българка. Впускала съм се в ненужни спорове с тях… и за какво?! Няма смисъл. Невежеството си е техен грях…
  Благодаря за полезния форум! Определено ще го следя с интерес! Успех! ;)))
  P.S.Хареса ми поста на Павел. Много добре казано!

  • Стойчо Пенев юни 19, 2017 в 5:18 pm

   Стойчо
   Аз съм от тези които са много добре запознати с ислямската религия.Чел съм Корана/ както и Библията/ , правил съм резюмета към тях и твърдя,че ислямската религия в самата си същност е терористична. Доктрината на ислямската религия подбужда към подобни действия.Не може една миролюбива и човешка религия да подбужда към убийство на инаковярващите,ако те не възприемат буквално исляма.А исляма го прави.Които не вярва да си направи труда да прочете Корана.Има го и в Интернет! И твърдението,че исляма е миролюбива религия си е просто една голяма Лъжа. Разбира се аз не отричам ,че много мюсюлмани са добри хора.Срещал съм се с много такива.Но съм се срещал и с такива фанатизирани идиоти,,че понякога губя доверие,защото няма да забравя как след терористичният акт срещу двете кули в Америка а и след други терористични актове ,каква неистова радост настъпи в много мюсюлмански страни, точно от тези добри хора.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: