Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Самира Саид – от Мароко до звездите на Кайро

Родното име на Самира Саид – سميرة سعيد – е Самира Бенсаид.Бодена е в Рабат,Мароко на 10 януари 1957г. Още от малка на хората покрой нея им прави впечатление гласа и красотата й.Родителите виждат това и решавата да я записват на съзтезания и конкурси. Постепенно тя се превръща в любимка на много хора в страната си,а конкурсите ги печели без проблеми.

Въпреки това тя решава да се премести в Египет, където вижда повече възможности за успех.Но тя не идва непозната – преди заминаването си тя записва няколко успешни сингъла – “ Kifash Tlakina“, “ Fayetli sheftek shi marra“ and “ Sarkouh“, които стават любими на целия арабски свят. В Египет тя се среща с известния изпълнител Абдел Халим Хафез ,който я убеждава,че за да постигне успех трябва да остане в Египет.През 1979г. тя и родителите й окончателно се местят в столицата Кайро.

Следвайки съветите на Хафез тя решава да участва в песенния конкурс Евровизия през 1980г. с песента „Bitaqat Hub“ .Тя започва работа с едни от най-добрите композитори в Египет и арабския свят, като продукт на това са парчетата „Asmar malak“, „Malak moch zay aweydak“, „Sayidati anissati sadati“, „Ech gab li gab“, „El Leila dee“, „Min ghir sabab“, „Amrak ajib“, „Al gani Baad Yomeen“, „Mosh Hatnazel Anak“ и „Alf Leila wal Leila“.

В следващите няколко години славата на младата певица става все по-голяма,а слуховете за любовна връзка с Балих Хамди още повоче вдигат рейтинга й.Популярността й се увеличава още повече, когато излизат „Aiwa Bashta’lak Sa’at“, невероятната джаз песен „Oyoonak Alit“ и Al Gani Ba’d yomein.

През 1998 г. нейният албум “Al Bal” бележи промяна в стила й.В следващите години тя ще търси Големият си албум.Експериментира с различни музикални жанрове , търси новото и перспективното, като налага мароканският начин на пеене в страни,в които той е нетипичен.През 2000г. нейната песен “Lailah Habeebee” печели приза за най-добро видео в арабския свят.

Ако някой не е бил чувал за Самира Саид, то през 2002г. това вече е променено.Тогава излиза най-големият й хит “Youm Wara Youm” – Ден след ден.Песента й носи големи награди и още повече популярност след две години застой.Звукозаписната компания,която изкарва на пазара сингъла отчита рекорд по продажби.

През 2004г. новият й албум също става успешен с песента ‘Aweeny Beek’, чиито клип изиза и в Испания.В следващите две-три години тя печели все повече фенове с песните си на различни диалекти -от Тунис до Ливан, изпълнява различни видове стилове, като включва и множество западни елементи.Сътрудничеството й с Шеб Мами я издига и в западните класации, като пробива и във Франция.

Дискография

  1. El hob elli ana a’aycheh (1980)
  2. Bitaqat hob (1980)
  3. Ben Lif (1981)
  4. Hikaya (1982)
  5. Allemnah el Hob (1983)
  6. Ketr al Kalam (1983)
  7. Methaya’li (1984)
  8. Lilet el Ouns (1984)
  1. Ya Damaiti Haddi (1984)
  2. Ehki ya Shehrazade (1985)
  3. Youm akablak Fih (1985)
  4. Ech gab li gab (1985)
  5. Amrak ajib en (1986)
  6. Ana walla anta (1989)
  7. Moch hatnazel a’anak (1986)
  8. Sibak (1986)
  1. Ya ebn al halel (1987)
  2. Ghariba (1988)
  3. Sibni louahdi (1988)
  4. Ensani (1989)
  5. Ba’adin neta’ateb (1990)
  6. Choft el amar (1991)
  7. Hannitlak (1992)
  8. Khayfa (1992)
  1. a’ach’a (1993)
  2. Enta habibi (1995)
  3. Kolli de echa3at (1996)
  4. a’al bal (1998)
  5. Rouhi (1999)
  6. Laila habibi (2001)
  7. Youm Wara Youm (2002)
  8. Awweeni Beek (2004)
  9. Ayam Hayati(2008)

http://www.samiradaily.com/

http://wikipedia.org

One response to “Самира Саид – от Мароко до звездите на Кайро

  1. Pingback: Sham: Малко инфо за Самира Саид :) - edno23.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: