Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Кои са лицата,участващи в ливанската политика?

В Ливан има над 18 религиозни общности, с различни системи, собствена политика, свои земи. Най-големите общности сред тях са шиитите, сунните и християните-маронити. В ливанската политика в последните десетилетия има някои остовни фигури.

Хасан Насрала – основен водач на шиитите в страната, главен секретар на шиитската партия Хизбула и водач на опозиционното движение в Ливан.

Насрала се присъединява в Хизбула през 1982г. През 1992г. става главен секретар на партията. В момента той управлява цялата партия, като ръководи и нейните военни операции най-вече срещу Израел. В последната война в Ливан, през 2006г. Израел загуби от частите на Хизбула. Партията е крайно настроена към западното влияние в Ливан и подръжниците му, което дава повод на САЩ и Израел да критикуват действията на Хизбула. Партията е подкрепяна от Сирия и Иран.

Саад ал-Харири е лидер на движението Мустакбал, водач на суннитите.

Мустакбал е най-голямото движение в Ливан с най-голям дял в ливанския парламент. Саад сяда на ръководното място на партията, след като баща му Рафик е убит през 2005г. Движението Мустакбал има тесни връзки с Прогресивната социалистическа партия на друзите и християнските ливански части. През 2005г. е избран за министър-председател. Саад ал-Харири е противник на Хизбула, подкрепян е от САЩ и Франция. Future TV, спряна след сегашните боеве е собственост на Харири.

Фуад Сеньора е ливанският министър-председател в момента,част от движението Мустакбал.

Сеньора първо е финансов министър в кабинета на Рафик Харири, който е негов добър приятел. Кабинетът на Сеньора е остро критикуван от Хизбула заради прозападната си политика, с която влизат интересите на Израел. Спонсориран от САЩ и Франция.

Уалид Джумблад – лидер на партията на друзите.

По време на гражданската война в Ливан през 1982-1983г. Джумблад ръководи частите на друзите. След като неговите сили разбиват тези на маронитите той фактически става водач на друзите.

Джумблад е спонсориран от сирийските части по време на войната, като помощта спира през 1990г. След убийството на Харири той още повече се настройва срещу старите си спонсори.

Мишел Сюлейман, ръководител на военните сили.

Главнокомандващият ливанските сили идва на този пост през 1998г. и веднага става обединяваща фигура в политиката, тъй като няма ясно изразени възгледи относно про или анти-Сирия. 59-годишният маронит само веднъж е бил заедно със Сирия, когато през 2005г. спомага за оттеглянето на сирийските войски след 29 годишно присъствие. Той ръководи операциите в палестинските лагери, обвинени ,че подслоняват бойци на Ал Кайда. Също така потушава и големите анти-сирийски демонстрации в Бейрут.

Мишел Аун – ръководител на Патриотичното движение в Ливан, маронит.

Бившият ръководител на ливанската армия, Мишел Аун е и ръководител на християнските части в източен Бейрут по време на Гражданската война. През 1991г. основава патриотичното движение в Париж.

През 2005г се завръща в Ливан, като подписва договр за съдружие с Хизбула и става част от опозицията.

Самир Джаджа, ръководител на ливански сили, главно от маронити и крайни християни.

Джаджа става активен участник на дясната партия на фалангистите, които се сражават с останалите групи през 1975г.

През 1980г. той става ръководител на северните милиции на фалангистите.

Той войва постоянно със сирийската армия, частите на Джумблад и палестинските бойци. През 1994г. е в затвора по обвинения за убийства през гражданската война, но през 2005г. е освободен с амнистия. Той обвинява Сирия за това, че е бил вкаран в затвора.

По материали на Al Jazeera.

Хизбула овладя Западен Бейрут – кадри

Войната в Ливан през 80-те години и днес -сравнение

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: