Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Успя ли Афганистан да усети мира?

Афганистан непосредствено преди инвазията на американските сили.Земята е разорана, повечето хора са по нивите си.Бдителни талибани следят за нарушения, всичко се спазва стриктно.Всеки, който кривне от правия път е наказван жестоко.В Европа и САЩ отдавна пристигат тревожни сигнали, че в Афганистан режимът на талибаните си позволява повече отколкото трябва.Това най-добре го усещат американците, които собственоръчно са подкрепяли и обучавали талибаните в своите лагери.След 90-те години обаче режимът на Бин Ладен рязко обръща курса, враг вече не са руснаците,а САЩ.2001 година е само повод за САЩ да върнат непокорните ученици в правия път.Войските идват, талибаните се готвят за отпор.

Афганистан след инвазията.Постоянно се чуват изстрели.Бомбите не престават да гърмят.Болниците не смогват, където ги има изобщо.Непокорните ученици (на арабски taleb означава -студент,ученик) не дават вид, че ще спрат отпор.Американците атакуват по въздух, земя и как ли още не.Трябва да върнат тази група от радикалисти в своето лоно, преди да е станало късно.Но не разбират, че времето е минало отдавна.Русия предупреди САЩ в началото на войната в Афганистан, че имайки опит в тази страна, предупреждава САЩ да внимава.Нека напомним, че съветския съюз, който воюва с Афганистан през 1989г. понесе една срамна загуба,а над 1 000 000 войници със средна възраст 20-26 бяха безследно изчезнали в планините на Афгания. Очевидно американците не се вслушаха в съветите на руснаците и нападнаха.

Днес Афаганистан е по-зле дори от времето на талибаните.Всъщност не се знае каква е границата между „преди“ и „сега“.Талибаните все още контролират голяма част от Афганистан, тормозейки постоянно американските и международни части в района.По времето на талибаните износът на маково семе и опиати е 2 %.След войната и свалянето им от власт износът скача на 90% от производството на маково семе.

Скоро Ройтерс съобщи за поредното нападение на талибани върху хотел в Кабул.Изглежда мирът няма да споходи тази изстрадала земя.Нека кажем един факт – никой завоевател не е успял да завладее или овладее Афаганистан, освен ако не е местен.Всички опити за война са водили до безумия, до безкрайни кръвопролития.А сега е намесен и радикалният ислям.Всички се питат какво ще стане с Афаганистан?От Вашингтон обявяват, че войната е успешна, че няма място за притеснения.Но майките на убитите войници не мислят така.А войната продължава.И най-лошото е-не се знае кога ще спре.

Advertisements

4 responses to “Успя ли Афганистан да усети мира?

 1. Pingback: Какво очаквам от новият US президент Барак Хюсеин Обама? « Ruslan Trad`s Blog~الصفحة البلغارية للشرق الأوسط

 2. Dani юни 2, 2009 в 9:24 pm

  Абе какви са тия измислици.Един милион войници!Ха,че те ако бяха изгубили толкоз то няма да са останали никакви руснаци в Русия.Жертвите на Съветския съюз са около 15 000.Така че се поправете и спрете да преувеличавате!

 3. Ruslan Trad юни 2, 2009 в 9:26 pm

  Кажи го на майките, които не са видели още момчетата си.

 4. Dani юни 18, 2009 в 3:59 pm

  Да знам,няма утеха за майките,които винаги ще чакат синовете и дъщерите си!
  Но кажи това на майките на 500 000 хиляди деца,убити в Ирак от 2003 насам,като сигурно са още повече!Извинявай,ако съм те обидил,Ruslan Trad!
  Ранените съветски войници от Афганистан са около 53 000,като 10 000 от тях са военноинвалиди.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: