Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Статуята на господин Фрийдъм

Предполагам, че си идвал тук, пътнико. Ако не си – непременно ела.Хората живеещи в Хоуп са добри и се славят с прекрасно вино. Но дори и да не си идвал, сигурно си чувал за нашия склуптор – господин Фрийдъм. Да, невероятен е.

Веднъж направи невероятна статуя на Аполон. Толкова изящна , че на изложениято в нашата област нямаше как да не спечели първо място. Но това не беше най- доброто от него – рисуваше невероятни картини също , освен че правеше от камъка приказни неща. В нашия град има много други забележителности – като “Музея на Насладите”, Къщата на Втория кмет… Защо такива имена ще се запиташ, пътнико? Защо не – ще ти отговорят хората тук. Нима човек няма склонност да измисля всевъзможни неща, за да угоди на фантазията си? Та страннико, тук може да видиш много неща. Екскурзовода ще ти покаже всичко и уверявам те, това ще е невероятно приключение за теб.

Та ела да видиш и нашия господин Фрийдъм. В музея на изкуствата ще видиш и негови произведения. Едно особено впечатлява – склуптора на намръщен мъж, който държи в ръцете си сърце , под него лежи света. Това е едно от неговите прекрасни произведения . Умееш ли да виждаш посланието? Погледни добре! Лицето, тялото, сърцето – какво виждаш, пътнико!? За теб това е поредната статуя, нали? Погледни по-добре, остави екскурзоводката – тя не е толкова важна. Погледни това лице – защо е намръщено? Склупторът е видял теб в това произведение – ти имаш всичко, дори светът е легнал пред теб.Държиш сърцето на любимия си човек , но се мръщиш , защото искаш всичко, знаеш , че не си най-богатият. Няма и да бъдеш , пътнико. Защото не изпитваш наслада от малките неща, още един свят и още сто сърца да притежаваш – пак лицето ти ще е намръщено . Но ти не виждаш всичко това , нали?

Веднъж направена тази статуя , повече не била пипната от Фрийдъм. Защото е съвършена , като изработка. Но всичко друго можело да се промени – и лицето , и светът. Това можели да го направят самите хора – а те имат склонността да коментират всичко, което е станало или не е станало. Особено това, което бъдещето ни може да преложи. Защо точно това сърце? А този имал ли е връзка с това сърце? Дали я обичал? А наистина ли това е светът? Любопитството на човешката простота е недостижима за никой гений. Никой не би се справил с това качество на човек. И ти , пътнико – си любопитен , нали? Но никога няма да видиш истината. Защото не си видял собственото си сърце, не знаеш живота ти какъв смисъл ти дава – но гледаш другия. Е, тази статуя ще седи тук с векове , докато някой друг любопитен не я разруши , за да види има ли сърце този камък. И останал разочарован ще остави това и ще продължи към следващата статуя . Това правиш и ти , но с хората около себе си. И Фрийдъм е видял това. Но опитай се ти, пътнико –като дойдеш в Хоуп , да видиш себе си и ако помислиш малко над това, ще съзреш усмивката на статуята. Иначе те чакаме , може да ни няма на картата, но съм сигурен , че ще ни намериш един ден.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: