Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Битката при Исер

Битката на the Yser осигури бреговата линия на Белгия за съюзниците в „съзтезанието до морето“ в първите три месеца на Първата Световна Война.

Като част от изпълнението на плана Schlieffen, Белгия била нападната от Германия и след обсадата на Antwerp, остатъка от Белгийската армия била изпратена в юго-западната част на страната, отвъд 22 мили срещу Yser Canal където германците опитали да превземат/ да достигнат до постовете на the French Channel където били градовете Calais и Dunkerque. Точно тогава започнала първата битка на Ypres едновременно с Battle of the Yser.

Цялата белгийска армия била разгърната за да защити фронта. Войниците били изтощени и с малки количества амуниции след два месеца на борба и отстъпление. Франция подкрепи белгийците с 6, 000 морски пехотинци и дивизионна част.

Първите схватки започнаха на 16-и октомври през 1914. Град Diksmuide беше нападнат но германците бяха отблъснати френски морски пехотинци и белгийската артилерия. На следващия ден германските войници (състоящи от обучените новобранци, запасняци и нетренирани ученици) се преместиха южно от Bruges и Ostend по продължение на реката Yser. Става ясно, че германската четвърта армия щеше да завземе линията от Nieuwpoort в Ypres.

Адмирал Хууд от кралската военноморска флота заповядал натрима съветници Severn, Humber и Mersey, които бомбардираха германската армия в Lombardsijde, от морето следващия ден.

На 18-и октомври започва германската офанзива. Първоначално тя завладя челните защитни позиции на белгийските, британските и френските армии по канал, който се простира на Nieuwpoort надолу до Arras във Франция. Целта беше да се победи белгийската и френската армия и да се лишат британците от достъп до пристанищата на Calais, Boulogne и Dunkerque.

Това отне четири дена на трудна борба за германските войници за да избута съюзниците назад и за да достигне границите/ бреговете на река Yser. На 21-и октомври, германците бяха способни да създадат малко предмостие (мостче) до другата страна на реката. Последният мост над Yser беше взривен на 23-и октомври. Diksmuide понесе главния удар на многократните германски офанзиви и бомбардировки но, градът не беше все още превзет.

цялата статия: http://aldarion.yix.org/index.php?showtopic=2256

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: